Καθηγητής Ηφαιστειολογίας στο iefimerida για Σαντορίνη: «Κακώς φαντάζονται κάποιοι χολιγουντιανή έκρηξη ηφαιστείου» - iefimerida.gr

Καθηγητής Ηφαιστειολογίας στο iefimerida για Σαντορίνη: «Κακώς φαντάζονται κάποιοι χολιγουντιανή έκρηξη ηφαιστείου»

O Σταύρος Μελετλίδης
O Σταύρος Μελετλίδης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας δρ Σταύρος Μελετλίδης είναι μεταξύ των επιστημόνων της ομάδας παρακολούθησης και εκτίμησης του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στο νησί Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά.

Ο Σταύρος Μελετλίδης ήταν από εκείνους που έζησαν από κοντά την έκρηξη το 2021, ως επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος μιλώντας στο iefimerida, αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ηφαιστειακή διέγερση από τις σεισμικές δονήσεις, ενώ, όσον αφορά το φαινόμενο των συνεχών σεισμών, λέει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα, κάτι που έχουν πει και οι επιστήμονες που βρίσκονται στο νησί και παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σταύρος Μελετλίδης με φόντο ένα ενεργό ηφαίστειο
Ο Σταύρος Μελετλίδης με φόντο ένα ενεργό ηφαίστειο

«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα. Υπάρχουν διάφορες διεργασίες που μπορούν να συνδέσουν τη σεισμικότητα σε έναν χώρο με μια ηφαιστειακή έξαρση. Αυτή τη στιγμή, όπως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη και όπως έχουν πει και οι συνάδελφοι, ο κ. Παπαζάχος, ο κ. Λέκκας, η ακολουθία είναι μακριά από τα ηφαίστεια.

Ακόμη και αν η σεισμική ακολουθία μπορούσε να επηρεάσει τα ηφαίστεια, κάτι που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχει γίνει -αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει σε μια εβδομάδα-, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχαν στοιχεία στα δίκτυα που παρακολουθούν και το ηφαίστειο στη Σαντορίνη, κυρίως, αλλά και στο Κολούμπο, που είναι υποθαλάσσιο, αλλά και απ’ όσο γνωρίζω παρακολουθείται κι αυτό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μελετλίδης αναφέρθηκε και στην παραμόρφωση που έχει παρατηρηθεί στον πυθμένα της καλδέρας, εξηγώντας: «Απ’ όσο ξέρω, έχουν μιλήσει για μια παραμόρφωση στον πυθμένα στην Καλδέρα στο βόρειο τμήμα, κάτι που είχε γίνει και το 2011. Ακόμη όμως είναι νωρίς να συνδέσουμε αυτή την παραμόρφωση με τη σεισμική δράση. Αυτές οι παραμορφώσεις συμβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, στο ηφαίστειο Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) βόρεια της Νάπολης, μερικές φορές ο πυθμένας ανεβοκατεβαίνει γιατί μαζεύονται αέρια στο ταβάνι -να το πούμε απλοϊκά- του μαγματικού θαλάμου. Βέβαια, αυτό το φαινόμενο κανείς δεν ξέρει αν θα γίνει πέντε φορές και μετά θα έχει μια έκρηξη ή αν θα γίνει μία φορά και μετά θα κάνει έκρηξη».

Καθηγητής Μελετλίδης: «Έκρηξη όπως τη Μινωική εποχή θα χρειαστεί να περάσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για να γίνει»

«Θέλω όμως να τονίσω όσον αφορά τη Σαντορίνη ότι αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που έχουμε, η σεισμική δραστηριότητα είναι μακριά από τα ηφαίστεια. Τώρα, ο κόσμος φοβάται, και με το δίκιο του, γιατί στην Ελλάδα έχουμε ζήσει πολλούς σεισμούς, αλλά ηφαίστειο δεν έχουμε ζήσει.

Στο σημείο αυτό, να πω ότι όσοι φαντάζονται μια έκρηξη ηφαιστείου όπως τα χολιγουντιανά σενάρια, κακώς τα φαντάζονται. Μια έκρηξη όπως στη Μινωική εποχή δεν γίνεται κάθε 1.000 ή 2.000 χρόνια. Χρειάζεται πάρα πολλή ενέργεια και μπορεί να περάσουν δεκάδες χιλιάδες χρόνια για μια παρόμοια έκρηξη και αν θα την έχουμε. Άρα, ο κόσμος φοβάται γιατί υπάρχει πολλή συζήτηση για το τίποτε. Από την άλλη πλευρά, εγώ όταν έμενα στο νησί και αν έμενα στο νησί θα ήταν περισσότερο προβληματικό να ζήσω έναν μεγάλο σεισμό παρά ένα ηφαίστειο» συνεχίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Μελετλίδη, η κατάσταση που βιώνουν η Σαντορίνη, η Αμοργός και τα γύρω νησιά είναι πρωτόγνωρη από τις συνεχείς και ισχυρές σεισμικές δονήσεις και, όπως λέει, παρόμοια κατάσταση είχε βιώσει και εκείνος στην Ισπανία, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ο Σταύρος Μελετλίδης
Ο Σταύρος Μελετλίδης

«Εμείς εδώ το έχουμε ζήσει, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ας πούμε μία εβδομάδα και λίγο παραπάνω. Αλλά, χωρίς να είναι τέτοιας έντασης, γιατί σε εμάς ήταν καθαρά ηφαιστειακή η σεισμικότητα, οπότε ήταν και λίγο μικρότερη σε μεγέθη, με το ζόρι είχαμε έναν 4,5 Ρίχτερ με 5 Ρίχτερ, ενώ στη Σαντορίνη έχει συνεχόμενα 4άρια.

Άρα, ο κόσμος από τη μια φοβάται το φαινόμενο, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι και οι συνάδελφοι κάνουν ολοκληρωμένη έρευνα και η Πολιτική Προστασία έχει δώσει οδηγίες και υπάρχει ένας μηχανισμός που είναι έτοιμος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λειτουργήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κάποιος τώρα πει ότι μπορεί να έχεις έναν 5,5 Ρίχτερ ή 5,8 Ρίχτερ και δεν έχεις πρόβλημα, τότε όλοι, απλά, θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι και ψύχραιμοι» προσθέτει.

Απαντώντας ο κ. Μελετλίδης στο ερώτημα εάν η σεισμική ακολουθία στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και στην Άνυδρο συσχετίζεται με το ηφαίστειο Κολούμπο ή αν οι σεισμικές δονήσεις προκαλέσουν διέγερση, είπε:

«Η σεισμική ακολουθία που καταγράφεται βόρεια-βορειοανατολικά της Σαντορίνης, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρείται ότι δεν έχει άμεση σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο της Σαντορίνης και του Κολούμπου. Τώρα, όπως είπε και ο κύριος Παπαζάχος, αν μετά το τέλος της σεισμικής ακολουθίας, προς το καλοκαίρι, όταν έχει περάσει καιρός και με μεγάλη μελέτη, δούμε ότι σε κάποια στιγμή υπήρξε μια επιρροή ενός μαγματικού σώματος, θα είναι άλλη ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να τα συνδέσουμε απευθείας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να το συνδέσεις με τα ηφαίστεια. Αυτά που γνωρίζουμε δεν είναι μόνο ο χώρος, είναι και χαρακτηριστικά της σεισμικής ακολουθίας, κι αυτό οι συνάδελφοι το έχουν πει πολλές φορές. Αυτό που βλέπουμε και το παρατηρούν και οι συνάδελφοι είναι ότι έχουμε μεγάλα μεγέθη σε έναν χώρο με πολλά ρήγματα, και δεν λέω πολύ μακριά, αλλά είναι σχετικά μακριά από το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, δηλαδή τη Σαντορίνη και το Κολούμπο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ