Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μίλησε για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Αρχικά, ο κ. Καραστάθης τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ότι η σεισμικότητα από την Παρασκευή μέχρι σήμερα διατηρεί χαμηλότερους ρυθμούς, αλλά ακόμα και η χθεσινή σειρά των σεισμών που ακολούθησε τον σεισμό των 5 Ρίχτερ δεν άλλαξε αυτή την κατανομή. «Έχουμε και σημαντικά μεγέθη, όπως 4,8 - 4,9 - 5 Ρίχτερ και έχουμε αναφέρει ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ακόμα και όταν έχουμε ουσιαστική αποκλιμάκωση του φαινομένου, θα έχουμε τέτοιους σεισμούς», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότεροι»
Σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η αποφόρτιση της σεισμικής δραστηριότητας, ο κ. Καραστάθης επεσήμανε πως ο ορίζοντας είναι η εβδομάδα και ίσως μήνας. «Αλλά ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος, γιατί είδα χθες μια αναστάτωση. Οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται όλο και αραιότεροι. Και όταν ο κόσμος αρχίσει να ηρεμεί, τότε θα αναστατώνεται ξανά, γιατί δεν πρέπει να κοιτάζει το μέγεθος του κάθε σεισμού, αλλά κυρίως τη συχνότητα. Η πτώση της συχνότητας πρέπει να κρατήσει αρκετές μέρες για να αρχίσει η αποκλιμάκωση. Ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε ικανό χρόνο για να πούμε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση», συνέχισε.
Σε ερώτηση σχετικά με τους σεισμογράφους που θα ανασύρουν από τον θαλάσσιο πυθμένα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισήμανε ότι «δεν δίνουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα» και ότι «μόνο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου οι μετρήσεις είναι σε πραγματικό χρόνο».