Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι επιστήμονες της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρακολουθώντας στενά την πορεία της κακοκαιρίας «Ιανός», που κινείται προς τα δυτικά της χώρας.
Για την κακοκαιρία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης η ΕΜΥ, ενώ η υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσίασε τα σενάρια για την τροχιά που θα ακολουθήσει το «μέτωπο».
Δείτε live την πορεία του «Ιανού»
Σε αυτό που συγκλίνουν και οι δυο οργανισμοί είναι ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα, με ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους να πλήττουν ένα σημαντικό τμήμα της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος της έκτακτης σύσκεψης που συγκλήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
Με κόκκινη προειδοποίηση το έκτακτο της ΕΜΥ -Τι σημαίνει
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του δελτίου τη ΕΜΥ, η σήμανση άλλαξε από το κίτρινο στο κόκκινο. O κόκκινος χρωματικός δείκτης συνοδεύεται από την εξής προειδοποίηση:
«ΠΑΡΤΕ προληπτικά ΜΕΤΡΑ, να είστε σε επαγρύπνηση και να ενεργείτε σύμφωνα με τις συμβουλές των αρμόδιων αρχών. Ενημερωθείτε από τα δελτία καιρού και περιμένετε σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές σας δραστηριότητες.»
Κολυδάς (ΕΜΥ): Αττική και Πελοπόννησος στο «κόκκινο»
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ λέει στο iefimerida.gr ότι η αρχική σήμανση ήταν κίτρινη, όπως κάθε φορά, όμως στη συνέχεια «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα βάλαμε τον κόκκινο χρωματικό δείκτη, που αφορά την Πελοπόννησο και την Αττική».
Ο κ. Κολυδάς υποστήριξε ότι υπάρχει ανησυχία για τα «τερτίπια» του μεσογειακού κυκλώνα και πως η ΕΜΥ παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πορεία του.
«Η λέξη “κυκλώνας” παραπέμπει σε φαινόμενα Αμερικής, με τεράστιες εκτάσεις να πλήττονται από έντονα φαινόμενα. Εδώ όμως, στη Μεσόγειο, η συμπεριφορά τους είναι διαφορετική. Ενα χαμηλό ονομάζεται κυκλώνας επειδή γυρίζει σαν κύκλος. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι μικρότερης έκτασης και οι τρόποι δημιουργίας τους είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη περίπτωση χρήζει προσοχής» εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.
Λαγουβάρδος (meteo.gr): Το ζητούμενο είναι η τροχιά του κυκλώνα
Την ίδια στιγμή, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε μιλώντας στο iefimerida.gr ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες και δίνουν μέχρι και 50 χιλιόμετρα απόκλιση. Η τροχιά είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε τα πιο έντονα φαινόμενα στη δυτική, κεντρική -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- και νότια χώρα. Ομως υπάρχει και σενάριο που δείχνει τη βόρεια Ελλάδα να πλήττεται πιο σοβαρά. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο το πρωί».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται περιμετρικά του κέντρου του κυκλώνα και ουσιαστικά θα πρόκειται για «μεγάλα ύψη βροχής, ανέμους, ισχυρό κυματισμό στις ακτές. Είναι επικίνδυνος συνδυασμός» σημειώνει και προσθέτει:
«Το αντίστοιχο που είδαμε το 2018 είχε 400 χιλιοστά βροχής, 4 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα και Πελοπόννησο. Ηταν εντυπωσιακά ύψη βροχής. Γι’ αυτό και αξιολογούμε σοβαρά την τρέχουσα κατάσταση».
Δορυφορικές εικόνες του κυκλώνα που δημοσιοποίησε το meteo.gr:
Ο στροβιλισμός του «Ιανού» στην Κεντρική Μεσόγειο την Τετάρτη
Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται ο στροβιλισμός του «Ιανού» στην Κεντρική Μεσόγειο έως το απόγευμα της Τετάρτης 16/09, όπως καταγράφηκε από τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11. Η επεξεργασία και οπτικοποίηση των δορυφορικών δεδομένων έγινε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Στο ίδιο βίντεο, με κίτρινα x φαίνονται και οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα «Ζευς» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο, Πέμπτη 17/09.
Κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ ισχυροί άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.
Εκτακτη ενημέρωση από Χαρδαλιά
Για τον «Ιανό» έκανε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες, ιδιαίτερα εκείνων των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να διέλθει η κακοκαιρία, που είναι πιθανό να μετασχηματιστεί σε μεσογειακό κυκλώνα.