Καμπανάκι Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός»: Πιθανές πλημμύρες, καταστροφές -Ποιες περιοχές θα πληγούν - iefimerida.gr

Καμπανάκι Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός»: Πιθανές πλημμύρες, καταστροφές -Ποιες περιοχές θα πληγούν

Εκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός»
Εκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά για την κακοκαιρία «Ιανός» -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκτακτη ενημέρωση έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για την κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επέστησε την προσοχή ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που θα «χτυπήσουν» τη χώρα μας από αύριο, ξεκινώντας από τη Δυτική Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο, 17/9, ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στο φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα, που είναι, όπως είπε, θύελλα και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες, αλλά είναι πιο ασθενής. Όπως είπε, το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, δείχνει τάση να αυξηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Ιανός»

Από αύριο, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο, δε, είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, όπως είπε, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

Οι οδηγίες του Νίκου Χαρδαλιά προς τους πολίτες

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις τρεις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.
Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο: Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνιστά στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε, τέλος, στους πολίτες να παρακολουθούν τις πληροφορίες στα ΜΜΕ και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Τον τελευταίο καιρό τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και η επιτυχής αντιμετώπισή τους βασίζεται σε δύο πυλώνες: την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και την ενημέρωση των πολιτών.

Από αύριο Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλήξει την χώρα μας, φαινόμενο που είναι γνωστό και αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μεσογειακός κυκλώνας. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι θύελλες με κλειστή περιστροφική κυκλοφορία γύρω από το “μάτι”, το κέντρο δηλαδή του κυκλώνα. Δημιουργούνται με τον ίδιο τρόπο και μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά είναι πιο ασθενείς, γενικά πιο βραχύβιοι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί κυκλώνες είναι σχετικά σπάνια φαινόμενα, τα οποία συναντούμε στον ελλαδικό χώρο από το 1995, αλλά δείχνουν τάση να ενταθούν και να γίνουν συχνότεροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω κλιματικής αλλαγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση ή την πορεία τέτοιων φαινομένων. Όμως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο Πέμπτη αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοιας, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα.

Για όλα αυτά προετοιμαζόμαστε και καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας.

  1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι έτοιμος. Παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις με επιχειρησιακές συσκέψεις των εμπλεκόμενων φορέων ανά 6ώρο και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα συντονιστικά τοπικά όργανα των Δήμων και τα συντονιστικά όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών για την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Εχθές κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 91 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σήμερα παλεύουμε με πάνω από 80, αριθμοί ημερήσιων ενάρξεων που αποτελούν ρεκόρ δεκαετίας. Αύριο θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα σπάνιο ακραίο καιρικό φαινόμενα, ένα Μεσογειακό Κυκλώνα, τον Ιανό.

Μένουμε σε εγρήγορση,
Μένουμε σε επιφυλακή,
Ακολουθούμε τις οδηγίες.
Καλή δύναμη σε όλους!»

O «Ιανός» φέρνει ισχυρές βροχές και ανέμους

Η κακοκαιρία «Ιανός» -η πρώτη του φετινού φθινοπώρου- θα επηρεάσει τη χώρα μας από αύριο Πέμπτη, εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτακτη σύσκεψη για την κακοκαιρία «Ιανός»

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με θέμα την κακοκαιρία «Ιανός» και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, την οποία συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη, έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης, ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ