Η υγεία στην Ευρώπη, η καινοτομία και η έρευνα ήταν το θέμα που συζητήθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο Θανάσης Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και άλλες που είναι σε εξέλιξη.
Το να μιλήσεις για την υγεία και να σχεδιάσεις υπερβατικά έχοντας αναλύσει πρώτα δομικά προβλήματα της υγείας είναι ένα ζητούμενο, είπε ο υφυπουργός. Μέχρι την πανδημία, δίναμε βάρος στην νοσοκομειακή περίθαλψη, αλλά ο πρωθυπουργός και όσοι ασχολούνται με τον χώρο της υγείας, έλεγαν ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη. Σε ένα πληθυσμό που γηράσκει, πρέπει να διασφαλίσουμε καλή μακροχρόνια φροντίδα. Σε αυτό το πλαίσιο, όταν προέκυψε η πανδημία, η υγεία ήταν προτεραιότητα - όχι μόνο ως προς την διαφύλαξη της - αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δημιουργήθηκαν για να αποφύγουμε το «βύθισμα της κοινωνίας».
Όσο οι αναμονές και οι προσδοκίες από τα θέματα που αφορούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που επιζητούμε εμείς πλήρως, πρέπει να έχεις την διαπραγματευτική δυνατότητα και την αξιοπιστία προκειμένου να ωθήσεις τα πράγματα προς μια κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επέμεινε τότε και με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρχει ένας κοινωνικός πυλώνας στη λογική της ανάκαμψης, αυτό ενίσχυσε το κομμάτι της υγείας και την δυνατότητα που έχουμε τώρα για αυξημένο αξιόπιστο υγειονομικό προσωπικό, όλα αυτά δηλαδή, που συνθέτουν ένα νέο χάρτη στην υγεία και αυτή η συζήτηση θα συνεχισθεί και με επιμονή της ελληνικής πλευράς, γιατί υπάρχουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας, έρευνας καινοτομίας, πρόσβαση σε φθηνό και καλό φάρμακο.
Κοντοζαμάνης: Η Ευρώπη στο κομμάτι της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα υγείας, υποψήφιος ευρωβουλευτής, αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, όπου ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως τότε αναδείχθηκε η αλληλεγγύη της Ευρώπης: «Όλοι έπαιρναν τα εμβόλια την ίδια στιγμή», καθώς η διαπραγμάτευση ήταν κοινή.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, σημείωσε ωστόσο, ότι η Ευρώπη στο κομμάτι της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και το χάσμα έχει μεγαλώσει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όλος ο πλανήτης περίμενε την Κίνα να προμηθευτεί μάσκες και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αλλάζαμε τα σχέδια πτήσης ώστε τα αεροπλάνα να μην περάσουν πάνω από χώρες, για να μην μας πάρουν το φορτίο». Αυτό όμως άλλαξε μετά την πανδημία και αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ: να επαναπατρίσουμε την παραγωγή.
Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και στο κομμάτι της Υγείας να είναι «στρατηγικά αυτόνομη», προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέες υγειονομικές απειλές.
Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, γίνονται μεγάλα βήματα, υπάρχει σε εξέλιξη η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, οι κανονισμοί για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, οι κανονισμοί για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, προσπάθειες επαναπατρισμού της παραγωγής, αλλά στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης είναι πολλά που πρέπει να γίνουν.
Σχετικά με την καινοτομία, είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε με τον συγκεκριμένο όρο: Κάθε νέο προϊόν δεν είναι και καινοτόμο, είπε. Η Ελλάδα, με διάφορες διαδικασίες και μέσα από μηχανισμούς, φέρνει το φαρμακευτικό προϊόν που έχει ανάγκη ο ασθενής. Σαφώς πρέπει να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών σε κάθε καινοτόμα θεραπεία, αλλά πραγματικά να αξιολογήσουμε αυτά τα καινοτόμα προϊόντα.
Σπανού: Στην Ελλάδα χρειάζονται πολλά να γίνουν για να μην οδηγηθούμε σε μεγάλα χάσματα στον τομέα της υγείας
Η Δέσποινα Σπανού, διευθύντρια του γραφείου του Έλληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη μπορεί να μην έχουμε την αυτονομία, έχουμε όμως την μεγάλη δυνατότητα να δουλεύουμε μαζί και οι 27».
Αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων, τα οποία είναι πολύτιμα και ευαίσθητα. Ο κανονισμός θα είναι έτοιμος τον επόμενο χρόνο. Μέσω αυτού θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στους ασθενείς και η δυνατότητα πρόσβασης στην έρευνα, με προϋπόθεση όμως την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα. Προσωπική περίθαλψη χωρίς δεδομένα δεν υπάρχει, είπε, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη προχωράει γρήγορα σε αυτό τον τομέα.
Οι υπηρεσίες υγείας θα αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: αναμένονται ασθένειες που θα έχουν σχέση με την αλλαγή του περιβάλλοντος, την ψυχική υγεία, και η συζήτηση πρέπει να στραφεί στο σκέλος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν, ανέφερε, ο Παναγιώτης Πρόντζας, Partner, Head of Strategy @Investments Grant Thornton. Στην Ελλάδα, είπε, υπάρχει κενό, και χρειάζονται πολλά να γίνουν για να μην οδηγηθούμε σε μεγάλα χάσματα στον τομέα της υγείας.
Η Υβόνη Παπαστελάτου, Sanofi Country Lead, Ελλάδας και Κύπρου, μίλησε για αυτονομία ανεξαρτησία, ανταγωνιστικότητα, λέγοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στην ΕΕ. Η καινοτομία πρόσθεσε, φέρνει υπεραξία και είναι συνώνυμη της επένδυσης. Παρά όμως το γεγονός ότι υπάρχει επένδυση από την φαρμακοβιομηχανία, η καινοτομία χάνει έδαφος στην ΕΕ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ