Νέος σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σαντορίνη το απόγευμα της Τετάρτης στις 20:34
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος του σεισμού είναι στα 13,9 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται στα 25 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
![](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/seismos-santorini-45.jpg?itok=1cN8P-g9)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αμοργός
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Αμοργός εξαιτίας των σεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού, της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
«Χορεύουν» οι Κυκλάδες -Πάνω από 100 σεισμοί μέσα σε μία μέρα
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ συνεχίζει να καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του εργαστηρίου του ΕΚΠΑ (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 11η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4.8.
Δείτε τον δυναμικό χάρτη σεισμικής δραστηριότητας από το Ευρωμεσογειακό:
ΕΚΠΑ: Περισσότεροι από 15.300 σεισμοί από 26/1 έως 10/2 σε Σαντορίνη-Αμοργό
Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.200 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 13 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 5.2.
Σημειώνεται επίσης ότι νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου (03:14:55 τοπική ώρα), εκδηλώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 5.0 με χειρακτική λύση επικέντρου περίπου 5,5 km νοτιοδυτικά της νησίδας Ανύδρου.
Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για τη 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Άνυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Άνυδρο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα του ΕΣ του ΕΚΠΑ στον σύνδεσμο: (http://dggsl.geol.uoa.gr/.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Αμοργός, μετά τη Σαντορίνη, εξαιτίας των σεισμών που σημειώνονται στην περιοχή.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού, της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Νίκη Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
H υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ότι τα μέτρα στήριξης επεκτείνονται και στην Αμοργό.
«Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στην Αμοργό, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού) επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού».
Σημειώνεται πως στις 6 Φεβρουαρίου είχε κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Θήρας εξαιτίας της σεισμικής ακολουθίας.