Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Κανάλας από την Κυνθο μεταφέρεται στην Αθήνα για προσκύνημα στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στον Βύρωνα.
Η εικόνα μεταφέρθηκε με κάθε προσοχή από το νησί στην Αθήνα με το πλοίο της γραμμής, ‘όπου και τη συνόδεψαν άνθρωποι από τον ναό στην Κύθνο. Την εικόνα έβαλαν στο πλοίο οι κάτοικοι της Κυθνου με τον Πάτερ Χαρίλαο,της Χώρας.
Εως 29 Οκτωβρίου η Παναγία της Κύθνου στην Αθήνα
Η εικόνα θα μεταφερθεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου νέας Ελβετίας Βύρωνος όπου θα παραμείνει για προσκύνημα από σήμερα Δευτέρα 14 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου.
Η εκκλησία θα παραμένει ανοιχτά για να υποδέχεται πιστούς από τις 07:00 το πρωί μέχρι και τις 21:00 το βράδυ, ενώ θα τελούνται καθημερινά ιερές ακολουθίες. Η υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Κανάλας στον Βύρωνα θα γίνει σήμερα στις 17:30.
Η ιστορία της Παναγίας Κανάλας
Οπως αναφέρει το kanalakythnos.gr ο θρύλος για την εύρεση της Εικόνας αναφέρει, ότι μια έναστρη νύχτα κάποιοι ψαράδες ψάρευαν με βάρκα στον όρμο της Κανάλας. Θαύμαζαν την ψαριά τους, σταυροκοπιόντουσαν και αναρωτιόνταν αν ήταν θαύμα, καθώς έβγαζαν συνέχεια όλο και περισσότερα ψάρια. Εκεί που τραβούσαν τα παραγάδια και σιγά-σιγά η βάρκα έφτανε προς τα βράχια, ένας από τους ψαράδες αντίκρισε φως κοντά στην ακτή.
Φοβήθηκαν και βιάστηκαν να βγάλουν τα παραγάδια και να φύγουν, όμως εκείνα κάπου σκάλωσαν και ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της Παναγιάς.
Το φως που έβλεπαν έγινε τότε ανέσπερο και έλαμψε δυνατά. Τα παραγάδια λευτερώθηκαν, αλλά εκείνοι δεν έφευγαν, σαν κάτι να τους ωθούσε προς το φως. Πλησίασαν και το είδαν να βγαίνει μέσα από το βυθό σαν πύρινη φλόγα και πλάι του ένα πλατύ ξύλο. Ανέσυραν το ξύλο και η Παναγιά παρουσιάστηκε ζωγραφισμένη εκεί πάνω του.
Παναγία, έργο του αγιογράφου ιερέως Εμμανουήλ Σκορδίλη
Γύρισαν στο χωριό, τη Δρυοπίδακαι διηγήθηκαν το γεγονός. Το νησί αναστατώθηκε και όλοι έτρεξαν ν’ ανάψουν ένα κερί στο εικόνισμα. Πήραν απόφαση να κτίσουν εκκλησιά κάπου εκεί κοντά, που βρέθηκε η εικόνα.
Η Παναγία όμως παρουσιάστηκε στον ύπνο των ψαράδων και ζήτησε να κτιστεί σε άλλο μέρος ο ναός της, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα. Ο αρχικός ναός ήταν χωματοσκεπής και μικρός. Ο ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα, οικοδομήθηκε το 1869 μετά από κατεδάφιση του αρχικού. Η θαυματουργός εικόνα είναι μεγάλων διαστάσεων (1,00x0,80 μ.) και είναι έργο του περίφημου αγιογράφου, ιερέως Εμμανουήλ Σκορδίλη του Κρητός (1575).