Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων.
Στον «χορό» των Ρίχτερ βρίσκονται η Σαντορίνη και η Αμοργός καθώς είναι επανωτές οι σεισμικές δονήσεις.
Δύο σεισμικές δονήσεις 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε διάστημα 5 λεπτών στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός των 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:16 με επίκεντρο 18 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10,8 χλμ.
Ο δεύτερος στα 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:21 με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 11,8 χλμ
Από τα μεσάνυχτα μέχρι και λίγο μετά τη 01:00 είχαν σημειωθεί 6 δονήσεις με μικρότερη στα 3 Ρίχτερ και μεγαλύτερη στα 3,7 Ρίχτερ.
Η δόνηση των 3,7 Ρίχτερ (01:00) είχε επίκεντρο 14 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος στα 7 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Στις 23:11 το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 22 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Δέκα λεπτά νωρίτερα καταγράφηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην ίδια περιοχή και το εστιακό βάθος να υπολογίζεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 12.2 χιλιόμετρα.
Στις 23.36 καταγράφηκε ακόμα μια ασθενής δόνηση μεγέθους 3.5 Ρίχτερ..
Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι της Τρίτης (4/2) σημειώθηκαν 80 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ.
Συνεδριάζουν υπό τον πρωθυπουργό οι σεισμολόγοι
Σήμερα στη 13:00 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Προβληματισμένοι οι επιστήμονες
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει εάν θα υπάρξει κάποιος ισχυρότερος σεισμός ή αν θα αποκλιμακωθεί μέσα από σεισμικές δονήσεις ανάλογης έντασης. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 52 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του φαινομένου.
Λέκκας: Πολύ μικρός ο σεισμός των 5 Ρίχτερ για να είναι ο κύριος
Ο σεισμός 5 Ρίχτερ που έγινε στις 15:00 την Τρίτη (4/2) ήταν ο μεγαλύτερος έως τώρα ανοιχτά της Σαντορίνης, αλλά μικρός για να είναι το «μείζον γεγονός», σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
«Θα προτιμούσα να είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 5,5 βαθμών, ο οποίος δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, κυρίως, καθόλου στα υπόλοιπα νησιά. Ένας τέτοιος σεισμός ίσως σηματοδοτούσε έναν κύριο σεισμό και την έναρξη της απομείωσης της σεισμικής δραστηριότητας», είπε από τη Σαντορίνη ο κ. Λέκκας. .
Για τη διάρκεια που μπορεί να έχει το φαινόμενο, ο κ. Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ή ίσως και μήνες, όπως έγινε στην περίπτωση του Αρκαλοχωρίου της Κρήτης.
Γ. Παπαδόπουλος: Αναμένουμε να δούμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς «δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός ή όχι».
Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον σεισμολόγο, ο σεισμός των 5 να είναι ο κύριος σεισμός, αλλά «αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη, θα το ξέρουμε σε 2-3 24ωρα, αν η σεισμική ακολουθία εμφανίσει χαρακτηριστικά μετασεισμών, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη». Άρα, σημειώνει ο σεισμολόγος, είναι δικαιολογημένος ο συναγερμός.
Αθανάσιος Γκανάς για το ενδεχόμενο σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι «έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νησίδα Άνυδρο. Έχουμε ακόμα μια πολύ ενεργή ακολουθία σεισμών».
«Σήμερα (4/2) το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 4:45 τα ξημερώματα» συμπλήρωσε, για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «αυτό είναι ένα καλό νέο», γιατί έτσι «ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο».
«Το δεύτερο δυσμενές σενάριο περνάει σε δεύτερη προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων. Είναι ένα καλό σενάριο, διότι αποφεύγουμε κινδύνους κατολισθήσεων και τσουνάμι», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χιλιόμετρα και το οποίο, αν σπάσει, μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».
Καθησυχαστικός ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, έκανε λόγο για δύο σενάρια, τα οποία είναι ανοιχτά. «Το ένα σενάριο είναι να συνεχίσουμε σε σταθερούς ρυθμούς με τα ίδια περίπου μεγέθη, χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία αυτής της ακολουθίας και αφού διαρκέσει κάποιο διάστημα να αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Τότε θα μιλάμε για ένα σμήνος σεισμών. Το δυσμενέστερο σενάριο είναι να έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμό», είπε. «Κάποια ακραία σενάρια που έχουν ακουστεί για πολύ-πολύ μεγάλους σεισμούς τα θεωρώ αβάσιμα», πρόσθεσε ο κ. Καραστάθης.