Οι συζητήσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου είναι «αρκετά προχωρημένες».
Πηγές της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, προχωρούν προς μια «κατ' αρχήν συμφωνία» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, μολονότι το θέμα δεν θα τεθεί ενεργά στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό σερ Κιρ Στάρμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «η θέση μας για τα Ελγίνια μάρμαρα δεν έχει αλλάξει».
Γλυπτά του Παρθενώνα: Συμφωνία με ανταλλαγή
Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά του Παρθενών δήλωσε σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ότι «το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς».
Στόχος είναι η όποια συμφωνία επιτευχθεί να προβλέπει μια πολιτισμική συνεργασίας Ελλάδας-Βρετανίας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστραφούν στην Αθήνα και να επανενωθούν με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης με αντάλλαγμα την παραχώρηση μοναδικών ελληνικών εκθεμάτων που θα αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης σε κυλιόμενες εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Γεραπετρίτης: «Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης»
Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά τη νίκη των Εργατικών στις εκλογές στη Βρετανία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε δηλώσει στον Guardian ότι πιστεύει πως «ήταν σχετικά κοντά» μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενών. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.
Περιγράφοντας ως «ειλικρινείς και ανοικτές» τις συζητήσεις ο Έλληνας ΥΠ ΕΞ είχε τονίσει: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς το πώς μπορούμε να δομήσουμε τη συνεργασία μας και θεωρώ ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όντως τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».
Μαρινάκης: Μόνιμο το αίτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει περιλάβει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στις προτεραιότητες της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του.
Αλλά χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμπλακεί προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες στις συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο ή ότι η Αθήνα είναι πρόθυμη να αποδεχτεί μια συμφωνία που θα αναγνώριζε τη βρετανική ιδιοκτησία των μαρμάρων - το αγκάθι μέχρι σήμερα σε μια συμφωνία δανεισμού.
«Δεν υπήρξε καμία ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες που να συνδέεται με τα γλυπτά, όπως έχει αναφερθεί», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκις και σημείωση ότι μολονότι η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει «μόνιμο αίτημα, που εξακολουθούμε να προωθούμε ως έθνος, κράτος και ελληνική κυβέρνηση», η διαδικασία της διαπραγμάτευσης γίνεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Βρετανικό Μουσείο: «Εποικοδομητικές οι συζητήσεις»
Από την πλευρά του εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε ότι «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές.
Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».