DW: Συνεχείς και εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -Αναμένονται εξελίξεις - iefimerida.gr

DW: Συνεχείς και εποικοδομητικές οι συζητήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -Αναμένονται εξελίξεις

Γλυπτά Παρθενώνα
Credit: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέο γύρο στη δημόσια συζήτηση για το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα πυροδότησε το πρόσφατο δημοσίευμα του Economist.

Το σενάριο για μια μεγάλη ιστορική και διπλωματική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μοιάζει όλο και περισσότερο να αποκτά υπόσταση, καθώς προχωρούν οι συζητήσεις έστω και στο παρασκήνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle παραθέτει ένα αναλυτικό ρεπορτάζ γύρω από το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς φτάνουμε στο τέλος του 2024.

Ελπίδες για εξελίξεις με τα Γλυπτά του Παρθενώνα το 2025

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Βρετανικό Μουσείο επιμένει στις δηλώσεις του μετά το άρθρο του Economist για το «έτος εξελίξεων», ενώ η γερμανική εφημερίδα επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν το 2025 θα είναι ένα έτος που το Βρετανικό Μουσείο και η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίσουν με καλύτερους όρους μια λύση στο ζήτημα.

Όπως τονίζεται, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των Γλυπτών απασχολεί την επικαιρότητα. Είναι καταρχάς αντικείμενο συζήτησης, σχολιασμού και τριβών σε οποιαδήποτε επαφή Λονδίνου- Αθήνας.

Τη «φωτιά» πυροδότησε τώρα το περιοδικό Economist, στην ετήσια έκδοσή του για τις προβλέψεις της επόμενης χρονιάς. Ως ένας άλλος «βρετανικός καζαμίας», ανέφερε ότι το 2025 θα είναι ένα «έτος εξελίξεων» ενώ προέβλεψε ότι από τη νέα χρονιά τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί τελικά να μετακινηθούν ή τουλάχιστον οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς τους να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εποικοδομητικές και συνεχείς οι συνομιλίες»

Σε μια προσπάθεια της Deutsche Welle να λάβει μια πιο συγκεκριμένη απάντηση σχετικά με το νέο δημοσίευμα και πώς το Βρετανικό Μουσείο αντέδρασε σε αυτό, κορυφαίος υπεύθυνος Τύπου του οργανισμού δεν έδειξε να επιθυμεί να ανοίξει τα χαρτιά της δικής τους ατζέντας. Η απάντηση παρέμεινε ίδια με εκείνη που είχε δοθεί περίπου έναν χρόνο πριν, δηλαδή: «οι συνομιλίες με την Ελλάδα σχετικά με τη συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές».

Σίγουρα οι λέξεις που έχουν χρησιμοποιηθεί, «συνεχείς» και «εποικοδομητικές», δείχνουν ένα πρόσφορο έδαφος για το μέλλον των Γλυπτών του Παρθενώνα και βρίσκονται σε αλληλουχία με τη μελέτη του Economist, παρότι παραμένουν ίδιες εδώ και έναν χρόνο, σχολιάζει το γερμανικό μέσο.

Υπενθυμίζεται δε, ότι βασικό «αγκάθι» είναι ο νόμος του βρετανικού κράτους που απαγορεύει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας οποιουδήποτε αντικειμένου ανήκει στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι δηλώσεις του Μουσείου συνεχίστηκαν, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι μια τέτοιου είδους μακρά συνεργασία θα φέρει τη σωστή ισορροπία στο να μοιραζόμαστε τα εξέχοντα αντικείμενα με όλο τον κόσμο, αλλά διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεργάσιμος ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πάντως, ως θετική αλλαγή για τις συζητήσεις εμφανίζεται και ο νέος διευθυντής του Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν. Σύμφωνα με τον Economist, χαρακτηρίζεται ως μεταρρυθμιστής, ενώ σε συνέντευξη του ιδίου πριν από λίγες ημέρες στους Financial Times εμφανίζεται ως διπλωμάτης και αισιόδοξος, αναφέρει χαρακτηριστικά η DW.

Είναι αλήθεια πως και εκείνος, αλλά και ο πρόεδρος του Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είναι υπέρ της λύσης ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού των Γλυπτών, «με αντάλλαγμα ίσως άλλες αρχαιότητες από την Ελλάδα», όπως γράφει το περιοδικό Economist.

Στους Financial Times ο ίδιος πάντως δήλωσε πρόθυμος «για συνεργασία», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «όλοι θα ήθελαν να δουν μια συναρπαστική και καινοτόμο λύση», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, μεταξύ άλλων, ότι θα «μιλούσε περισσότερο για μια εταιρική σχέση συνεργασίας, παρά για συζήτηση περί ιδιοκτησίας».

Κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη 2 Δεκεμβρίου

Το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Λονδίνο και τον Βρετανό ομόλογό του, τονίζει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας στην ελληνόφωνη έκδοση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, καθώς ο Κιρ Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα εμποδίσει οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Βρετανικού Μουσείου και Ελλάδας. Παράλληλα, η νέα υπουργός Πολιτισμού της Εργατικής κυβέρνησης Λίζα Νάντι, σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο στην Guardian, εξετάζει των επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και έργων πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται επί του παρόντος σε βρετανικά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το Βρετανικό Μουσείο.

DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ