O εορτασμός του 1821 ταξιδεύει στον κόσμο -Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Νέα Υόρκη - iefimerida.gr

O εορτασμός του 1821 ταξιδεύει στον κόσμο -Η επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στη Νέα Υόρκη

Η Γιάννα Αγγελοπουλου
Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 14 Νοεμβρίου / Sooc Γιώργος Βιτσαράς

Καθώς όλο και περισσότεροι φορείς στην Ελλάδα ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής που σύστησε ο πρωθυπουργός, κάνει ραντεβού στο εξωτερικό σχεδιάζοντας την oργάνωση και εξωστρέφεια των δράσεων.

H διεθνής παρουσία της Ελλάδος στις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου το 2021, στον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση, αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της οργανωτικής επιτροπής που αποτελείται από Ελληνες αλλά και διεθνείς προσωπικότητες. Θα δούμε διαλέξεις, εκθέσεις, πολιτιστικές δράσεις, ντοκουμέντα, συζητήσεις για το τι συνέβη, πώς όρισε την Ελλάδα, πώς καθόρισε τη σχέση της με τον κόσμο και πώς ως σήμερα νοηματοδοτεί αλλά και κινεί τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής δεν μένει στο διευθυντήριο της Βασιλίσσης Σοφίας αλλά πραγματοποιεί συναντήσεις στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
O Kυριάκος Μητσοτάκης και η Γιάννα Αγγελοπούλου στη Βουλή κατά την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής / Sooc Mενέλαος Μυρίλλας
O Kυριάκος Μητσοτάκης και η Γιάννα Αγγελοπούλου στη Βουλή κατά την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής / Sooc Mενέλαος Μυρίλλας

Η Αγγελοπούλου, ο Μαζάουερ και το στρατηγείο στο Μανχάταν

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η Γιάννα Αγγελοπούλου βρίσκεται εδώ και μερικές μέρες στη Νέα Υόρκη όπου κάνει συναντήσεις και κλείνει συμφωνίες. Ηδη συνέφαγε με τον επιδραστικό ιστορικό, καθηγητή του Columbia Μαρκ Μαζάουερ που είναι μέλος της επιτροπής, ενώ αναζητεί ένα δυνατό στρατηγείο, ένα σημείο αναφοράς στην καρδιά του Μανχάταν για να φέρει την Ελλάδα, να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος για τον εορτασμό. Ο πήχης έχει μπει ψηλά και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν περιορίζεται στις γνωστές συμβατικές λύσεις ενός μουσείου, για παράδειγμα, αλλά θέλει ο εορτασμός να πατήσει στη ραχοκοκκαλιά της πόλης, εκεί που όλα στηρίζονται.

Ομως και στην Ευρώπη ο εορτασμός θα έχει τα δικά του κέντρα. Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι φαίνεται ότι θα μπορούσαν να είναι μέρος του σχεδίου αυτού. Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Την ίδια ώρα, η Αθήνα θα εκπέμψει το σήμα για την έναρξη του εορτασμού από το δικό της κέντρο, από την αναγεννημένη Πινακοθήκη όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη έκθεση στις 25 Μαρτίου του 2021 όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι παράλληλα με τη δράση της οργανωτικής επιτροπής, σημαντικά ιδρύματα και οργανισμοί της χώρας ετοιμάζουν δράσεις για τον εορτασμό. Το ζητούμενο προφανώς είναι όλες αυτές οι δράσεις με κάποιον τρόπο να συντονιστούν, να μπουν σε ένα καλεντάρι χωρίς επικαλύψεις και αμήχανες στιγμές. Την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς τις δράσεις που σχεδιάζει, εστιάζοντας κυρίως στην ανάδειξη τεκμηρίων, ντοκουμέντων, στην αδέσμευτη ανάγνωση των ιστορικών αρχείων και στην υποστήριξη δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εξάλλου το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρώτο ανακοίνωσε στις 3 Ιανουαρίου του 2019 πως μέρος των 20 εκατομμυρίων ευρώ που κάνει δωρεά στην Εθνική Λυρική Σκηνή για την εξωστρέφειά της, θα χρησιμοποιηθεί για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση.

Ο Μαζάουερ διευθύνει το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας που δημιούργησε το Columbia με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Παρίσι / Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Ο Μαζάουερ διευθύνει το Ινστιτούτο Ιδεών και Φαντασίας που δημιούργησε το Columbia με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Παρίσι / Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Συγκεκριμένα, θα γίνει ένα ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα με νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις καινούριων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι θα γίνει μια ανάγνωση της ελληνικής επανάστασης ως διεθνούς ιστορικού γεγονότος, σε σύνδεση με τις σημαντικότερες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών- εθνών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της γαλλικής και της αμερικανικής Επανάστασης. Εχουν προσκληθεί και Τούρκοι δημιουργοί, προκειμένου να υπάρξει μια πολύπλευρη αντιμετώπιση και ένας ενεργός διάλογος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ