Επί 19 μήνες, η Εθνική Τράπεζα μαζί με τον αφρό των ιδρυμάτων της Ελλάδας, συνομιλούσαν και ετοίμαζαν μια συμμαχία δυνάμεων που πρώτη φορά επιτυγχάνεται στη χώρα μας. Στόχος είναι ο εορτασμός των 200 ετών από το 1821. Ετοιμάζουν μια ελληνική επέλαση σε όλο τον κόσμο με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία- Εξέλιξη
Ηταν από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με συντονιστή τον σύμβουλό της Ιωάννη Μάνο (τον επί επτά χρόνια διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) κατόρθωσε να δημιουργήσει μια εστία συναντίληψης για τον εορτασμό της επετείου του 1821 με τη συμμετοχή 12 Ιδρυμάτων, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του φιλέλληνα αλλά και της αντιμετώπισης της ιστορίας ως εξέδρας που οδηγεί στο μέλλον.
Οι δράσεις ξεκινούν τον Ιανουάριο - Επικεφαλής ο Γιάννης Μάνος
Στη σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας τονίζεται ότι πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, για μια ολοκληρωμένη και συστηματική θεώρηση και οργάνωση των εκδηλώσεων, με συνέργειες και συνεργασίες. “Έχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι δράσεις μάλιστα θα ξεκινήσουν ήδη από τον Ιανουάριο του 2020! Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στα ακόλουθα 12 Ιδρύματα: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση. Ολα τους βέβαια θα πραγματοποιήσουν κανονικά, με την ταυτότητα και την αισθητική τους τις δράσεις που ούτως ή άλλως προγραμματίζουν ως αυτόνομοι οργανισμοί για τον εορτασμό της επετείου, παράλληλα με τις κοινές εκδηλώσεις που θα οργανώσουν υπό την κοινή ομπρέλα που δημιουργούν.
Η αντίδραση της Γιάννας
Πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και με άλλα Ιδρύματα, άρα ο αριθμός των συμμετεχόντων στην ιδιωτική πρωτοβουλία θα αυξηθεί. Ως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή συνεργασία με την επιτροπή για τον εορτασμό της επετείου, υπό την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου και δεν γνωρίζουμε τις αντιδράσεις της ή αν αλλάζει ο σχεδιασμός της. Πάντως στην κυβέρνηση γνωρίζουν και υποστηρίζουν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ πρόθεση της Εθνικής και των Ιδρυμάτων δεν είναι να συγκρουστούν ή να μπουν σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό με το έργο της επιτροπής. “Στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, υπήρξε ανταπόκριση, γιατί όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας, ένα μήνυμα ενότητας” αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.
Εκδηλώσεις σε Ευρώπη και Καναδά, υποτροφίες σε νέους
Συναυλίες, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της συνεργασίας ενώ θα αξιοποιηθεί το πολύτιμο υλικό των αρχείων. Επίσης η Τράπεζα και κάποια Ιδρύματα, σύμφωνα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά - ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες. Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση, (Γαλλία, Ελβετία, Μ.Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και στον Καναδά), επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς, προγραμματίζουν μέσω συντονιστικών επιτροπών, διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.) για να τιμήσουν την σπουδαία αυτή επέτειο, σε συνεργασία με την Τράπεζα και Ιδρύματα, στο πλαίσιο των στόχων τους.
Θα δημιουργηθεί επίσης ένας ειδικός ιστότοπος, όπου θα προβάλλονται οι δράσεις των Ιδρυμάτων και της Τράπεζας, καθώς και οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος αυτός θα είναι μέσο ανάδειξης αρχείων, συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων που αφορούν στην Επανάσταση. Ο Ιωάννης Μάνος έχει στο πλευρό του τρεις σημαντικές προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των γραμμάτων που συμβάλλουν σε αυτή την γιγαντιαία επιχείρηση σύμπνευσης και συνεργασίας. Τα ονόματα θα ανακοινωθούν σύντομα.
Να θυμίσουμε ότι ο κύριος Μάνος υπήρξε επί 6 χρόνια Πρόεδρος στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, αναλαμβάνοντας αμέσως μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη και ως το 2016 οπότε μετά και την κρατικοποίηση του Μεγάρου δεν ανανεώθηκε η θητεία του και τον διαδέχθηκε ο Νίκος Θεοχαράκης. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, κυκλοφόρησε και στα αγγλικά προς τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.
«Πρωτοβουλία 1821-2021» Η ιστορία έμπνευση για το μέλλον
Η Εθνική Τράπεζα παραθέτει την ακόλουθη ανακοίνωση, η οποία θα αναρτηθεί και στους ιστοτόπους των Ιδρυμάτων:
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, γιατί παράλληλα με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας δημιουργεί μία προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας.
Η επέτειος αυτή επιβάλλει μια ολοκληρωμένη και συστηματική θεώρηση και οργάνωση των εκδηλώσεων, με συνέργειες και συνεργασίες. Έχουμε ένα ιστορικό και ηθικό καθήκον να συμβάλλουμε όλοι στον εορτασμό αυτόν με δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με βάση το τρίπτυχο Ιστορία – Δημιουργία – Εξέλιξη.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω της ιστορίας της, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους καθώς και με τους φιλέλληνες ιδρυτές της απευθύνθηκε, με σεβασμό στο έργο και την προσφορά τους, στα ακόλουθα Ιδρύματα: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Ίδρυμα Λαμπράκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ.Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Ίδρυμα Ωνάση, προκειμένου να δημιουργηθεί μία εστία συναντίληψης ως προς τον εορτασμό της Εθνικής μας παλιγενεσίας.
Στην ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία, υπήρξε ανταπόκριση, γιατί όλοι θεωρούν ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα παράδειγμα διαλόγου και συνεργασίας. Χρειάζεται να αναδειχθεί μέσω της Πρωτοβουλίας, ένα μήνυμα ενότητας.
Είναι αυτονόητο ότι κάθε Ίδρυμα και η Τράπεζα διατηρούν τη φυσιογνωμία, την αυτονομία, τους στόχους και τις προτεραιότητες τους, καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων τους που αφορούν τον εορτασμό και συμβάλλουν ουσιαστικά και συμβουλευτικά στην προσπάθεια αυτή.
Στο εσωτερικό, σε συνεργασία με επιστημονικούς, ερευνητικούς, πανεπιστημιακούς και πολιτιστικούς φορείς, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και μουσικών εκδηλώσεων. Επίσης η Τράπεζα και Ιδρύματα, σύμφωνα με τους στόχους τους, θα στηρίξουν εκπαιδευτικά - ερευνητικά προγράμματα και υποτροφίες.
Στο εξωτερικό, σε χώρες που συνέδραμαν την Ελληνική Επανάσταση, (Γαλλία, Ελβετία, Μ.Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία αλλά και στον Καναδά), επιστημονικοί, πανεπιστημιακοί και πολιτιστικοί φορείς, προγραμματίζουν μέσω συντονιστικών επιτροπών, διάφορες δράσεις (συναυλίες, συνέδρια, εκθέσεις, κ.α.) για να τιμήσουν την σπουδαία αυτή επέτειο, σε συνεργασία με την Τράπεζα και Ιδρύματα, στο πλαίσιο των στόχων τους.
Θα δημιουργηθεί επίσης ένας ιστότοπος, όπου θα προβάλλονται οι δράσεις των Ιδρυμάτων και της Τράπεζας, καθώς και οι εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος αυτός θα είναι μέσο ανάδειξης αρχείων, συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων που αφορούν την Επανάσταση.
Ο συντονισμός και η προετοιμασία του όλου εγχειρήματος, την ευθύνη του οποίου έχει ο κ.Ιωάννης Μάνος, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, γίνεται εδώ και 19 μήνες από μια ομάδα εργασίας εκπροσώπων Ιδρυμάτων και της Τράπεζας.
Το περιεχόμενο των δράσεων θα ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.