Τοματάκια κομμένα στη μέση και πάνω μία σταγόνα παλαιωμένο βαλσάμικο ξίδι. Έξι μπουκάλια στη σειρά γεμίζουν κουταλάκια του γλυκού με όξινες καραμέλες και σταφίδες και πλημμυρίζουν το στόμα.
Βρεθήκαμε στην Αδριανή Δράμας, στο περίφημο Οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη, με τα βραβευμένα κρασιά και τα μοναδικά αποστάγματα.
Το Κτήμα, εκτός από τους αμπελώνες, περιλαμβάνει και περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων, που φιλοξενούν το οινοποιείο, το αποστακτήριο, τις υπόγειες κάβες παλαίωσης και, φυσικά, χώρους υποδοχής.
Στο οξοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη
Στην καρδιά του μεγαλύτερου αμπελώνα του Κτήματος, στην Καλή Βρύση, κατασκευάστηκε η μονάδα του οξοποιείου, όπου, ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές των βαλσαμικών ξιδιών, παράγεται η σειρά του Botanico.
Με ιστορία που πηγαίνει τουλάχιστον 2.500 χρόνια πίσω, τα αρτύματα από σταφύλι συνεχίζουν να προσθέτουν νοστιμιά στα πιάτα μας.
Γευσιγνωσία σε πολύτιμα ξίδια
Το οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στους Δρόμους του κρασιού Βορείου Ελλάδος.
Η παραγωγή μιας σειράς υψηλής ποιότητας βαλσαμικών ξιδιών ήταν μια πρόκληση για το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ύστερα από πειραματισμούς και δοκιμές αρκετών χρόνων, παρουσίασε τις δύο κορυφαίες ετικέτες της σειράς, που στη συνέχεια συμπληρώθηκε με τέσσερις ακόμα.
Κατά την επίσκεψη στο οινοποιείο μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και να δοκιμάσει τα κρασιά, να δει από κοντά τεχνικές οινοποίησης και εμφιάλωσης και να βρεθεί πλάι στους μοναδικούς άμβυκες, εδώ όπου παράγονται τσίπουρα και ούζα.
Πλάι στην κάβα και στον διάδρομο-μουσείο με τα μαρμάρινα αντίγραφα αρχαιοτήτων (η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης βρίσκεται στη Γερμανία για τις ανάγκες της οικογενειακής επιχείρησης μαρμάρων) υπάρχει η αίθουσα φιλοξενίας των επισκεπτών, με τα μοναστηριακά τραπέζια.
Degustation σε έξι βαλσαμικά ξίδια
Το τραπέζι μας είναι στρωμένο με καλούδια του τόπου, πίτες, αλλαντικά, τυριά. Στο πλάι τσίπουρα για αρχή, ροζέ, λευκά, κόκκινα κρασιά και σε μία πλευρά τα διάσημα, στη γαστρονομία, ξίδια του κτήματος. Από αυτά θα αρχίσουμε!
Botanico Gold Seal
Κορυφαίο Botanico Gold Seal ένα παλαιωμένο ξίδι φιγουράρει στο τραπέζι μας σαν ακριβό άρωμα. Δημιουργείται με την τεχνική του διάσημου balsamico tradizionale της Μόντενα. Μια σταγόνα είναι ικανή να μεταμορφώσει και το πιο απλό πιάτο. Πυκνή βαριά μύτη, περασμένο φανερά από βαρέλι, το Botanico Gold Seal αφήνει καραμέλες καφέ και αποξηραμένων φρούτων στο στόμα. Παλαιώνει για 10 χρόνια!
Botanico Red Seal
Έξι χρόνια παλαιώνει υπομονετικά το Botanico Red Seal, πριν ανοίξει το μπουκάλι στο τραπέζι μας. Υψηλή συμπύκνωση και πολύπλοκα αρώματα από τους αμπελώνες του Κτήματος. Καφές εσπρέσο, φρούτα και μια ανέλπιστη γλύκα, σε ένα υδαρές μπαλσάμικο, που ταιριάζει με λαχανοσαλάτες και κόκκινες σάλτσες, δεν μοιάζει με κανένα ξίδι που έχεις δοκιμάσει. Λίγες σταγόνες πάνω από το ωμό σπανάκι σε πίτσα θα απογειώσουν το πιάτο.
Botanico Brown Seal
Παλαιώνει για τέσσερα χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Σκούρο χρώμα, ευχάριστη οξύτητα και μαρμελάδες κόκκινων φρούτων στο στόμα. Το Botanico Brown Seal είναι κατάλληλο για μαρινάδες σε κρέατα και κοτόπουλο, ενώ μπορεί να απογειώσει, με λίγες σταγόνες, ένα ψητό φιλέτο ξιφία ή τόνου.
Botanico II
Το Botanico II είναι κάτι ανάμεσα σε ξινό και γλυκό με επίγευση σύκου και δαμάσκηνων. Ταιριάζει σε σαλάτες, λευκά ζυμαρικά, όσπρια. Συμπυκνωμένος μούστος και οξοποιημένο κρασί από σταφύλια του κτήματος αναμειγνύονται και οδηγούνται για παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Η παρατεταμένη επαφή με το ξύλο προσθέτει αρωματική πολυπλοκότητα και πάχος στο στόμα.
Botanico Ι
Παλαιώνει 12 μήνες σε δρύινο βαρέλι. Το σύντομο πέρασμα από δρύινο βαρέλι αυξάνει τη συμπύκνωση και την αρωματική ένταση αυτού του βαλσαμικού ξιδιού. Γλυκόξινο, μεσαίου όγκου, ζωηρό, με καραμελένιο τελείωμα. Μπορεί να νοστιμίσει πολλά καθημερινά πιάτα. Οι προτάσεις του Κτήματος είναι οι εξής: Καραμελώστε κρεμμύδια, αρτύστε τις φακές, στάξτε λίγες σταγόνες στον τηγανητό γαύρο και χρησιμοποιήστε το στη σκορδαλιά, για παράδειγμα.
Botanico Λευκό
Ένα βαλσαμικό ξίδι για το καθημερινό τραπέζι, διάφανο με ξανθές λάμψεις, χωρίς παλαίωση. Παράγεται με βάση συμπυκνωμένο μούστο από διαλεγμένα σταφύλια της ποικιλίας Sémillon και οξοποιημένο κρασί της ίδιας ποικιλίας. Ιδανικό για πιάτα που χρειάζονται τη γεύση του βαλσαμικού ξιδιού, αλλά όχι το σκούρο χρώμα του. Για παράδειγμα, μαγιονέζες, ψάρια, πράσινες σαλάτες, λευκά κρέατα και ωμά λαχανικά.
Στο Domaine Costa Lazaridi τέσσερις βασικές «οικογένειες» κρασιών, τα περισσότερα πολυβραβευμένα, και μία ακόμα που προορίζεται αποκλειστικά για το εξωτερικό, καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.
Η γευσιγνωσία και οινογνωσία της παρέας ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι Methexis Cigar. Σπάνιο, δυσεύρετο, βελούδινο!
Το ταξίδι μας στη Δράμα έγινε στο πλαίσιο της Πεδιάδας Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα project τριών Αναπτυξιακών (Καβάλας, Δράμας, Σερρών) με χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ και ΕΕ, το οποίο εκτείνεται σε 8 δήμους, 3 Περιφερειακές Ενότητες και 2 Περιφέρειες.
Υπέροχη ομάδα, υπέροχη φιλοξενία!