City Break στη Δράμα. Ζήσαμε 48 ώρες σε μία φιλόξενη πόλη με ευρωπαϊκών προδιαγραφών πάρκα, γραφικές γειτονιές, νεοκλασικά αρχοντικά, ιδανική και για χειμερινό τουρισμό.
Τρεχούμενα νερά, δέντρα, πάπιες και κύκνοι, ένα πάρκο με γεφυράκια και λίμνες μέσα στην πόλη. Ένα από τα 60 καλύτερα πάρκα στην Ευρώπη. Kαταρράκτες, πλάτανοι, ιδανικό καταφύγιο για πουλιά σε μια έκταση 60 στρεμμάτων με μονοπάτια. Οχυρωμένη σαν κάστρο η παλιά πόλη με εμφανή τα ίχνη από τα τείχη. Μόλις μία ώρα με το αεροπλάνο από Αθήνα φτάνεις στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης.
Σε αυτή την πόλη, που σφύζει από ζωή, θα κάνεις τη βόλτα και τα ψώνια σου, θα πιεις σπουδαία κρασιά και θα δοκιμάσεις καραμανλίδικους παστουρμάδες και αλλαντικά.
Για τους φίλους των χειμερινών σπορ το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού στη Δράμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, με πολυάριθμες πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας και εγκαταστάσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Ολογράμματα μάς ξεναγούν στην πόλη
Η παλιά πόλη είναι από μόνη της ένα μουσείο, μάλιστα υπάρχει εφαρμογή στο κινητό και στο τάμπλετ όπου η ξενάγηση στην ιστορική διαδρομή της πόλης γίνεται μέσα από ολογράμματα και ψηφιακές εφαρμογές.
Μια από αυτές τις εφαρμογές ονομάζεται «Συναντήσεις». Πρόκειται για εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας η οποία μας επιτρέπει μέσα από το κινητό τηλέφωνο, να συναντήσουμε σε δέκα διαφορετικά σημεία της Δράμας, δέκα Δραμινούς από διάφορες ιστορικές περιόδους, ξεκινώντας από την εποχή των Ηδωνών και φθάνοντας μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Για παράδειγμα έξω από ένα αρχοντικό συναντάμε έναν «ζωντανό» μεγαλοκαπνέμπορο ο οποίος μας μιλά για την εποχή της άνθισης των καπνών στην περιοχή και στην επόμενη γωνία ξεπροβάλει μία πριγκίπισσα της βυζαντινής εποχής. Πρόκειται για 10 μορφές που δημιουργήθηκαν με σκοπό να δώσουν στο χρήστη της εφαρμογής, να καταλάβει πώς ήταν η Δράμα την αντίστοιχη εποχή.
Βόλτα και γεύσεις της Δράμας
Ο Διόνυσος, το Αμπέλι, τα Διονυσιακά Δρώμενα, το Λατρευτικό στοιχείο, η Υλική και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι στοιχεία που πρωταγωνιστούν στην περιοχή.
Η Δράμα με τα ζωντανά έθιμά της, τα καραβάκια της Αγίας Βαρβάρας, το «Μπάμπιντεν» ένα δρώμενο που οι ρίζες χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στην καλοτυχία και τη γονιμότητα, είναι μία έκπληξη για όσους αγαπούν τη λαογραφία και τα στοιχεία της. Ολα συνοδεύονται με τοπικά εδέσματα και καλό κρασί.
Ένα εκπληκτικό τέμενος μεταμορφώθηκε σε χώρο πολιτισμού
Ένα από πλέον ιστορικά κτίσματα της οθωμανικής περιόδου, στην «καρδιά» του αστικού κέντρου της Δράμας, το εμβληματικό «Σαντιρβάν» τζαμί, άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του ως ένας νέος χώρος τέχνης και πολιτισμού
Το πετρόχτιστο κτίσμα, στη συμβολή των οδών των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, ένα παλίμψηστο της πρόσφατης ιστορίας της Δράμας, ήταν οθωμανικό τέμενος, με το μιναρέ να χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή της εισόδου, ανακαινίστηκε το 1806 και παρέμεινε ως τέμενος μέχρι το 1922, αναφερόμενο ως Σαντιρβάν τζαμί.
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, από το 1922 μέχρι το 1927, φιλοξένησε οικογένειες προσφύγων, ενώ από το 1927 έως το 1981 αποτέλεσε τον χώρο έκδοσης της ιστορικής τοπικής εφημερίδας «Θάρρος». Το 1983 κηρύχτηκε διατηρητέο μνημείο, όμως στην πορεία των χρόνων και με την κατάπτωση της στέγης, καταστράφηκε. Το 2012 αγοράστηκε από την εταιρεία Raycap, η οποία αποκατέστησε το μνημείο ως χώρο πολιτισμού, κατεδάφισε δύο όμορες πολυκατοικίες, από τις οποίες η μεσοτοιχία της μίας είχε χτιστεί πάνω στα παράθυρα του μνημείου και ψηφιοποίησε το αρχείο της εφημερίδας «Θάρρος» με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στον ιστότοπο του αρχείου.
To μαρμάρινο σπίτι, πρώην καπνεργοστάσιο
Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού στο κεντρικότερο σημείο της πόλης της Δράμας, στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, μπροστά στο πάρκο με τις λίμνες και τα νερά.
Το κτίριο απέκτησε το προσωνύμιο «Μαρμάρινο σπίτι», χτίστηκε το 1875 και υπήρξε η οικία του γνωστού καπνέμπορα, Ιωάννη Αναστασιάδη. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού και τέχνης, μοναδικό σε ομορφιά. Το κτίριο της καπναποθήκης, που συνορεύει με το «Μαρμάρινο σπίτι» αναπαλαιώθηκε και μετατράπηκε σε μια καλαίσθητη αίθουσα όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις. Μέχρι την άνοιξη φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας της Nelly's.
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Οι Φίλιπποι είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO!
To 356 π.Χ ο Φίλιππος B’, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της, εγκατέστησε αποίκους, ίδρυσε τείχη και θέατρο, έκοψε χρυσά νομίσματα και τέλος της έδωσε το όνομά του (356 π.Χ.). Μετά την περίφημη μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) εγκαταστάθηκαν στην πόλη Ρωμαίοι άποικοι και βετεράνοι στρατιώτες. Ως ρωμαϊκή αποικία γνώρισε μεγάλη άνθηση.
Το 49/50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος από την μικρά Ασία επισκέφτηκε την πόλη και ίδρυσε την πρώτη στην Ευρώπη χριστιανική κοινότητα. Κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους οι Φίλιπποι υπήρξαν αξιόλογο θρησκευτικό αστικό κέντρο. Στον 6ο – 7ο αι. άρχισε η παρακμή της πόλης, την οποία επέτειναν καταστροφές από τους σεισμούς και τις σλαβικές επιδρομές. Η πόλη επέζησε και στα βυζαντινά χρόνια ως οχυρό κάστρο. Η παρακμή και η ερήμωση της ολοκληρώθηκε με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αι..
Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων πέραν των ελληνιστικών (Θέατρο, Τείχη και Ιερά), των Ρωμαϊκών (Forum, Macellum, Balneum κ.α.) μνημείων, διασώζει εντυπωσιακά κτίρια που σχετίζονται με την επικράτηση και το θρίαμβο του Χριστιανισμού. Πρόκειται για τις Βασιλικές Α’ με το εντυπωσιακό συγκρότημα αιθρίων και μνημειακής κλίμακας, τη Βασιλική Β’, σπάνιο δείγμα τρουλαίας βασιλικής, τη Βασιλική Γ’ με υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική γλυπτική και το συγκρότημα του Οκταγώνου με την παλαιότερη φάση του ευκτηρίου οίκου που πλαισιώνεται από κτίρια όπως το βαπτιστήριο, το επισκοπείο, ξενώνα προσκυνητών.
Στις οικιστικές νησίδες ανατολικώς του συγκροτήματος του Οκταγώνου αποκαλύπτονται όψεις του καθημερινού βίου (κατοικίες, εργαστήρια). Στην Ακρόπολη εντοπίζονται μεσοβυζαντινές φάσεις, όπως επίσης και στα τείχη και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά τους, όπου φαίνεται πως μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους της ζωής της πόλης στους μεσοβυζαντινούς και υστεροβυζαντινούς χώρους.
Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας
Το ιδιαίτερο όνομα της μονής προέρχεται από ένα θαύμα, όπως λένε οι ντόπιοι, όταν ο Άγιος Γερμανός ολοκλήρωσε τα εκκλησάκι της μονής, έψαξε να βρει ένα ξύλο κατάλληλο για να απεικονίσει επάνω του την Παναγία. Όταν το βρήκε και το ετοίμασε, το ξύλο αυτό ξαφνικά ράγισε, και μέσα από ένα λαμπρό κόκκινο φως εμφανίστηκε η Παναγία με τον Χριστό και η εικόνα της Παναγίας εντυπώθηκε στο ξύλο. Από τον τρόπο που δημιουργήθηκε η αχειροποίητος αυτή εικόνα (εικών + φοίνισσα) προέρχεται το χαρακτηριστικό όνομα της ιεράς μονής.
Σήμερα μπορούμε να προσκυνήσουμε τη μοναδική αυτή εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο εντυπωσιακό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού της μονής. Χαρακτηριστικό της ιστορικότητας του μοναστηριού είναι το Ιερό Βήμα του, το οποίο είναι του 11ου αιώνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μονής είναι τα δύο κυπαρίσσια, που με θαυματουργό τρόπο μεγαλώνουν, εδώ και πολλά χρόνια, στη στέγη του ναού. Στο μοναστήρι βρίσκονται και 3 κτίρια με ξενώνες επισκεπτών, που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 200 άτομα.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι με μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί την παλαιότερη εν ενεργεία μονή στη Ελλάδα και την Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 περίπου μέτρων, σε μια κατάφυτη με δέντρα περιοχή, και είναι γυναικείο μοναστήρι που φιλοξενεί 25 περίπου μοναχές. Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας βρίσκεται στο Νομό Καβάλας, στα όρια με το Νομό Σερρών, αλλά υπάγεται διοικητικά στη Μητρόπολη Δράμας. Οι δύο πιο κοντινές πόλεις σε αυτήν είναι η Δράμα και η Καβάλα, σε ίση περίπου απόσταση 36 χιλιομέτρων. Στο πάρκινγκ θα δείτε επισκέπτες από κάθε σημείο της γης.
Στην είσοδο του μοναστηριού μάς περίμενε ζεστός καφές και μία πελώρια λεκάνη γεμάτη κουραμπιέδες.
Στο πωλητήριο θα βρείτε τοπικά προϊόντα και καλλυντικές κρέμες που φτιάχνουν οι μοναχές.
Για οινοτουρισμό στα οινοποιεία της Δράμας
Μοναδικά κρασιά, γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες και μάστορες οινοποιοί διαθέσιμοι, μετά από ένα τηλεφώνημα, να σας μυήσουν στα μυστικά του κρασιού
Κτήμα Οινογένεσις
Ένα μεγάλο καστρόσπιτο 4,000 τ.μ., εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από τα Παλαιά Μακεδονίτικα Αρχοντικά, στεγάζει το οινοποιείο Οινογένεσις που βρίσκεται στον Νομό Δράμας, επί της επαρχιακής οδού Δοξάτου – Αδριανής. Το Οινοποιείο Οινογένεσις παράγει και διανέμει τα- αξεπέραστης ποιότητας και γεύσης- κρασιά Φεγγίτες, Δέκα, Thyrsus, Mataroa, και Σκέρτσο. Η τεχνική της γευσιγνωσίας περιλαμβάνει συνοπτικά τρία βήματα: την οπτική και οσφρητική εξέταση και τη γευστική δοκιμή. Αφεθείτε στους οινολόγους.
Κτήμα Παυλίδη
Οι οινοποιοί καινοτομούν. Μάλιστα το Κτημα Παυλίδη διαθέτει ένα ηλεκτρικό ρομποτάκι που μεταβαίνει αυτόνομα στο αμπέλι, αναλαμβάνει αμπελουργικές εργασίες, όπως τον ψεκασμό και τη χορτοκοπή, τον έλεγχο της συγκομιδής, τραβά φωτογραφίες και συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα. Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπήλαιο του Αγγίτη και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού.
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Τέσσερις βασικές «οικογένειες» κρασιών και μία ακόμα που προορίζεται αποκλειστικά για το εξωτερικό, καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση και κάθε στιγμή. Κατά την επίσκεψή σας θα ξεναγηθείτε στους χώρους του Οινοποιείου και του Αποστακτηρίου, θα γνωρίσετε την βασική διαδικασία της οινοποίησης και θα δοκιμάσετε αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος. Οι λάτρεις των αποσταγμάτων μην παραλείψουν γευστική δοκιμή σε τσίπουρα και ούζα και φυσικά τα πολύτιμα ξύδια του οξοποιείου.
Château Nico Lazaridi
H ξενάγηση πραγματοποιείται δίπλα από τους αμπελώνες του οινοποιείου Château Nico Lazaridi, στους χώρους παραγωγής – εμφιάλωσης, στην υπόγεια κάβα και στην Πινακοθήκη Μαγικό Βουνό. Στο οινοποιείο μπορεί να δει κανείς πάνω από 100 ζωγραφικά και γλυπτά έργα Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ 5 διαφορετικών πακέτων γευσιγνωσίας. Η δοκιμή των κρασιών γίνεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου.
Κτήμα «Τέχνη Οίνου»
Το οινοποιείο, σχεδιασμένο από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, αποτελεί την καρδιά του Κτήματος Τέχνη Οίνου και βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού στο Μικροχώρι Δράμας. Οι γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, οι ιταλικές Sangiovese, Nebbiolo, η πορτογαλέζικη Touriga Nacional και οι ελληνικές Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο, Λημνιώνα και Μαυροδάφνη «δίνουν» κρασιά τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την ιδιαίτερη αυτή περιοχή.
Κτήμα Μανωλεσάκη
Το κτήμα Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αμπελουργία & οινοποίηση από το 1989, μια κομβική περίοδος που συμπίπτει με το ξεκίνημα του αμπελώνα της περιοχής της Αδριανής στη Δράμα, με τις κοσμοπολίτικες γαλλικές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot & Syrah. Η ξενάγηση περιλαμβάνει τον αμπελώνα, τους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης.
Κτήμα Μιχαηλίδη
Στον Άγιο Αθανάσιο, τα Κύργια και το Κεφαλάρι Δράμας εκτείνονται τα αμπελοτόπια του Κτήματος. Το πιο πρόσφατο αμπελοτόπι του Κτήματος Μιχαηλίδη βρίσκεται στην περιοχή Κεφαλάρι, όπου καλλιεργείται η ελληνική ποικιλία Μαυροτράγανο. Το οινοποιείο περιλαμβάνει την αίθουσα παραλαβής και επεξεργασίας του τρυγητού, τις δεξαμενές ζυμώσεων, τον χώρο παλαίωσης με τα δρύινα γαλλικά βαρέλια, τον χώρο εμφιάλωσης. Η ξενάγηση γίνεται κατόπιν ραντεβού.
Αλλαντικά Sary
Αλλαντικά με ιστορία από το 1938. Κάθε προϊόν των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary το συνοδεύει και μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που ταξιδεύει από τους Καραμανλήδες της Καππαδοκίας και από μία μικρή οικοτεχνία στο Αγιάσι των Αδανών μέχρι τους πρόποδες του Φαλακρού στη Προσοτσάνη Δράμας.
Η αλλαντοποιία Sary (Προσοτσάνη, Τ/25220-21.031) παράγει εκλεκτά αλλαντικά, τα οποία βρίσκουμε εύκολα και στην Αθήνα. Δοκιμάστε και ψωνίστε καραμανλίδικους παστουρμάδες, σουτζούκια, ζεϊμπέκ σαλάμι, κεφτέ λουκάνικο.
Ενα κομψό 5* στην αναπαλαιωμένη καπναποθήκη Spierer
Αναμεσα στις λίμνες το υπερσύγχρονο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, στην αναπαλαιωμένη καπναποθήκη Spierer τη διασημότερη του προηγούμενου αιώνα.
Η καπναποθήκη Spierer χτίσθηκε το 1924 από τον Αυστριακό αρχιτέκτονα Konrand von Vilas για τον Ελβετόκαπνοβιομήχανο Herman Spierer. Λόγω της επιβλητικότητά της, ονομάστηκε Ουρανοξύστης Spierer.
Ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, 7.500τ.μ. με επιβλητικά σαλόνια επεξεργασίας και χώρους ωρίμανσης του καπνού.
Κατά την ανακατασκευή, υπήρξε απόλυτος σεβασμός στο ξύλινο εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτήρα της. Στο ξενοδοχείο ηγεμονεύει η πέτρα και το ξύλο του 20ου αιώνα, που δένουν αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική το minimal ιταλικό design και τα επιβλητικά έργα τέχνης. Το Crystal Cave Spa, ένα υπερσύγχρονο κέντρο ευεξίας και ομορφιάς, με αλατοσπήλαιο από αλάτι Ιμαλαϊων.
Αυτό είναι το HYDRAMA GRAND HOTEL!
Επιπροσθέτως το προσωπικό του ξενοδοχείο είναι ειδικά εκπαιδευμένο ώστε να φιλοξενεί άτομα με νόσο Alzheimer καθώς και τους συγγενείς αυτών ενώ είναι pet friendly τόσο για σκυλιά, όσο και για γάτες!
Το ταξίδι μας έγινε στο πλαίσιο της Πεδιάδας Πολιτισμού. Ένα project τριών Αναπτυξιακών (Καβάλας, Δράμας, Σερρών) με χρηματοδότηση από ΥΠΑΑΤ και ΕΕ το οποίο εκτείνεται σε οκτώ δήμους, 3 Περιφερειακές Ενότητες, 2 Περιφέρειες. Υπέροχη ομάδα, υπέροχη φιλοξενία!