Πανεπιστήμιο Γάνδης: Οι τελικές προσομοιώσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ διαφέρουν από εκείνες που εξετάσαμε -Δεν μετείχαμε στο πόρισμα - iefimerida.gr

Πανεπιστήμιο Γάνδης: Οι τελικές προσομοιώσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ διαφέρουν από εκείνες που εξετάσαμε -Δεν μετείχαμε στο πόρισμα

Κτίριο του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στο Βέλγιο
Κτίριο του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στην οποία ξεκαθαρίζει πως εργάστηκε μεν για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά οι εκθέσεις που παρέδωσε δεν συμπεριλήφθησαν στο πόρισμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για επίσημη γραπτή επιβεβαίωση όσων είχε πει ο ερευνητής του εν λόγω πανεπιστημίου Γεώργιος Μαραγκός στα Ellinika Hoaxes πριν από λίγες ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερευνητική ομάδα εξηγεί πως ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνδρομή στο έργο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πάνω στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, παρέδωσε τις εκθέσεις της εντός τριών εβδομάδων, αλλά πως το τελικό πόρισμα δεν τις περιέχει.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Γάνδης

«Οι διατυπώσεις στo πόρισμα έχουν δοθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αφήνουν περιθώρια για διάφορες ερμηνείες όσον αφορά την πραγματική συμβολή του Πανεπιστημίου της Γάνδης στις δραστηριότητες.

Η πραγματική μας συμβολή είναι η εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς (η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης – Επιστήμη και Μηχανική της Πυρασφάλειας) επικοινωνήσαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 17 Δεκεμβρίου 2024 με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώνοντας ότι, μαζί με τον ελληνικό φορέα διερεύνησης ατυχημάτων HARSIA, διερευνούσαν το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μας ζητηθεί: 1. Να εκφράσουμε επιστημονική γνώμη σχετικά με την εγκυρότητα του CFD για χρήση στην ανάλυση και 2. να επανεξετάσουμε την ανάλυση CFD όπως εκτελέστηκε εκείνη την εποχή (ΔΕΝ εκτελέστηκε από εμάς). [Σημείωση: CFD = Υπολογιστική Δυναμική Ρευστών, η οποία είναι μια τεχνική για την εκτέλεση προσομοιώσεων στον υπολογιστή, στην προκειμένη περίπτωση μιας σφαίρας φωτιάς].

Ολοκληρώσαμε αυτές τις εργασίες σε διάστημα 3 εβδομάδων τον Ιανουάριο του 2025, με βάση τις πληροφορίες που μας παρείχε ο υπεύθυνος επικοινωνίας για τις εργασίες.

Δεν μας είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι ρυθμίσεις των προσομοιώσεων, που οδηγούν στα αποτελέσματα του πορίσματος, αποκλίνουν από αυτά που εξετάσαμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδώσαμε εγκαίρως τις εκθέσεις μας, οι οποίες όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στo πόρισμα.

Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να το διευκρινίσουμε:

  • Δεν πραγματοποιήσαμε ανάλυση του ίδιου του ατυχήματος.
  • Δεν πραγματοποιήσαμε οι ίδιοι υπολογισμούς, πέραν των απαραίτητων για την εργασία της ανασκόπησης.
  • Δεν χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη σε κανένα σημείο.
  • Δεν συμμετείχαμε στη σύνταξη του πορίσματος και παρατηρούμε ότι οι εκθέσεις μας δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό.

Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι οι ρυθμίσεις των τελικών προσομοιώσεων διαφέρουν από εκείνες που εξετάσαμε. Ως εκ τούτου, αποφύγαμε -και συνεχίζουμε να αποφεύγουμε- να σχολιάσουμε αυτές τις προσομοιώσεις ή τα σχετικά συμπεράσματά τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ