Ανησυχία επικρατεί σε κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων.
Μονάδες από τον Έβρο μέχρι τη Μεσσηνία έχουν εμφανίσει κρούσματα με αποτέλεσμα χιλιάδες ζώα να θανατωθούν. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στη λήψη μέτρων, απαγορεύοντας για δέκα ημέρες τη μετακίνηση και τη σφαγή ζώων. «Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών», ανέφερε ο υπουργός Κώστας Τσιάρας.
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι ζητούν περισσότερους ελέγχους ώστε να περιοριστεί και να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου.
Ευλογιά προβάτων: Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο
Η εξάπλωση της ευλογιάς των προβάτων έχει δημιουργήσει ανησυχία και στους καταναλωτές, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν πρόκειται για νόσο που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. O αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας μηρυκαστικών, Μανώλης Καλαϊτζάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Μιλώντας στον ANT1, ο κ. Καλαϊτζάκης τόνισε: «Η απάντηση είναι σαφής και κατηγορηματική. Δεν είναι ανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ότι περίεργο και αν γίνει. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ και πουθενά και ωμό να το φάτε και άρρωστο να είναι, δεν πρόκειται, είναι σαφές. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα οικονομικό, για την ελληνική κτηνοτροφία».
«Δεν πρόκειται ένα άρρωστο ζώο να φτάσει στο σφαγείο, πόσο μάλλον στον καταναλωτή. Ακόμη και στην όποια περίεργη περίπτωση δεν μεταδίδεται. Έχει ιδιότητα ξενιστή, πηγαίνει μόνο στα αιγοπρόβατα, ούτε στους χοίρους, ούτε στα βοειδή», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής.
Ο κ. Καλαϊτζάκης ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον, στη βοσκή και στους χώρους των εκτροφών, ίσως και πάνω από 6 μήνες. Όσο αφορά στους τρόπους μετάδοσης της νόσου, είπε ότι πρόκειται για πολύπλοκο και πολυεπίπεδο θέμα. Όπως είπε ότι ο ιός μεταφέρεται μεταξύ άλλων με τους τροχούς των αυτοκινήτων. «Ο ανθεκτικός μένει στη σκόνη και πηγαίνει στους τροχούς» συμπλήρωσε.
Σε δηλώσεις της στο iefimerida.gr η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και γ.γ. της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών κτηνιάτρων, υπογράμμισε και εκείνη ότι δεν πρόκειται για νόσο που αφορά τον άνθρωπο.
«Από τη στιγμή που θα μολυνθεί ένα ζώο στο κοπάδι, πάρα πολύ γρήγορα αρρωσταίνουν και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό με μόνο ένα κρούσμα πρέπει να προχωράμε σε ευθανασία και υγειονομική ταφή. Λόγω της μεγάλης νοσηρότητας. Βεβαίως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι μια ασθένεια που αφορά αποκλειστικά τα ζώα και δεν πλήττει τους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης προϊόντων, όπως το γάλα ή το τυρί», ανέφερε.