Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες μόλυνσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων -Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους - iefimerida.gr

Πολλές και διάσπαρτες οι εστίες μόλυνσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων -Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους

Πρόβατα σε γρασιδι
Φωτογραφία αρχείου: Tanner Yould on Unsplash
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Έντονη ανησυχία προκαλεί μεταξύ των κτηνιάτρων αλλά και των αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης η ραγδαία εξάπλωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Όπως αποκαλύπτει στο iefimerida.gr η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και γ.γ. της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ιδιωτών κτηνιάτρων, «πάνω από 17.000 ζώα έχουν οδηγηθεί από τον Αύγουστο και μετά στην ευθανασία και την υγειονομική ταφή, με τις συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο και κατ’ επέκταση την οικονομία να είναι απρόβλεπτες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αυτό γιατί αιγοπρόβατο σημαίνει -μεταξύ άλλων- φέτα, ένα εξαγώγιμο προϊόν με προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξουν ξανά τα σφαγεία. Ενόψει, μάλιστα, και των γιορτών των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται σε πολλά προϊόντα οι καταναλωτές να δουν αύξηση των τιμών.

Πολλές και διάσπαρτες ανά τη χώρα οι εστίες μόλυνσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα τέτοιο φαινόμενο. Πριν από ένα χρόνο είχαμε κρούσματα στη Φθιώτιδα όπου είχαν παρθεί και εκεί μέτρα. Αυτή τη φορά τα κρούσματα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε Ροδόπη, Καβάλα και Σέρρες, Πλέον, υπάρχουν πολλές εστίες σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών στην Πελοπόννησο και τη Μαγνησία», δηλώνει η κυρία Τραχήλη.

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου
Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Με το πρώτο κρούσμα πρέπει να οδηγείται σε ευθανασία όλο το κοπάδι- Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους

Σύμφωνα με την Ελληνίδα ειδικό, η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος που πλήττει αποκλειστικά και μόνο τα ζώα. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όπως αναφέρεται σε νομολογία της Ε.Ε. (687/2020), που προβλέπει την υποχρεωτική ευθανασία και υγειονομική ταφή των ζώων. «Από τη στιγμή που θα μολυνθεί ένα ζώο στο κοπάδι, πάρα πολύ γρήγορα αρρωσταίνουν και τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό με μόνο ένα κρούσμα πρέπει να προχωράμε σε ευθανασία και υγειονομική ταφή. Λόγω της μεγάλης νοσηρότητας. Βεβαίως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι μια ασθένεια που αφορά αποκλειστικά τα ζώα και δεν πλήττει τους ανθρώπους μέσω της κατανάλωσης προϊόντων, όπως το γάλα ή το τυρί», τονίζει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλο και ανυπολόγιστο το πλήγμα για την κτηνοτροφία

Δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου στα αιγοπρόβατα και του αριθμού των ευθανασιών, οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και μαζί τους και οι κτηνίατροι που επισημαίνουν ότι ο ιός της ευλογιάς είναι ανθεκτικός και παραμένει στο περιβάλλον για μεγάλο διάστημα, σε αντίθεση με τον ιό της πανώλης.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι τα ζώα ελέγχονται ένα προς ένα. Χθες, μάλιστα, από το αρμόδιο υπουργείο πάρθηκε η απόφαση απαγόρευσης της όποιας μετακίνησης για βοσκή ή σφαγή. Οι κτηνίατροι κάνουν τα αδύνατα δυνατά για τον έλεγχο της νόσου», εξηγεί η κυρία Τραχήλη, μην παραλείποντας βεβαίως να σημειώσει ότι οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες.

Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τον κτηνίατρο εκτροφής

Σύμφωνα με την κτηνίατρο, στις δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα απασχολούνται λιγότεροι από 500 επιστήμονες. «Χρειάζεται ένα μακρύς στρατηγικός σχεδιασμός. Η κλιματική αλλαγή και οι μετακινήσεις πληθυσμών θα εντείνουν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Είναι καθήκον της πολιτείας να επανδρώσει τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να εφαρμόσει τη νομοθεσία του κτηνιάτρου εκτροφής. Κάθε εκτροφή θα πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο κτηνίατρο. Νομολογία υπάρχει. Το μητρώο των κτηνιάτρων εκτροφής δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αιγοπρόβατα αρνιά ευλογία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ