Σαντορίνη… Ενας τόπος μαγικός, που υμνείται στα πέρατα του κόσμου. Το ηλιοβασίλεμά της, τα σκαρφαλωμένα στους βράχους σπίτια και τα κατάλευκα σοκάκια προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Ωστόσο, οι λόγοι για να βρεθείτε στο κυκλαδίτικο νησί δεν σταματούν εκεί. Η Σαντορίνη είναι ένας από τους προορισμούς που αγαπούν οι λάτρεις του κρασιού και όχι άδικα, μιας και είναι ο τόπος που παράγονται κάποια από τα καλύτερα κρασιά της Ελλάδας και του κόσμου. Πρόσφατα, μάλιστα, ένα οινοποιείο της Σαντορίνης, το Κτήμα Σιγάλας, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 50 καλύτερους αμπελώνες του κόσμου για το 2020, κατακτώντας την 37η θέση.
Το Κτήμα Σιγάλας στη Σαντορίνη, ένα από τα καλύτερα του κόσμου
Το Κτήμα Σιγάλας βρίσκεται στον αρχαίο κάμπο της Οίας και αποτελεί τόπο συνάντησης οινόφιλων αλλά και ανθρώπων που θέλουν να ανακαλύψουν τον τρόπο που «γεννιέται» ένα μοναδικό Ασύρτικο και να να γνωρίσουν ετικέτες που έχουν καταξιωθεί διεθνώς κερδίζοντας πολλά βραβεία.
Πίσω από το Κτήμα Σιγάλας βρίσκεται ένας πρώην μαθηματικός, ο Πάρις Σιγάλας, ο οποίος από το 1991 εξελίσσει την παράδοση του κρασιού. Αλλωστε, η δημιουργία του οινοποιείου βασίζεται σε τρεις αρχές: τη δημιουργική σχέση με τις παραδόσεις της Σαντορίνης, την τεχνική γνώση και την ποιότητα. Πλέον, τα κρασιά του αμπελώνα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, από τη Γερμανία και τη Γαλλία, μέχρι τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι αμπελώνες της Σαντορίνης, μια παράδοση αιώνων
Η γη της Σαντορίνης φιλοξενεί μερικά από τα παλαιότερα αμπέλια του κόσμου, καθώς το μοναδικό ηφαιστειακό έδαφος χαμηλής περιεκτικότητας σε κάλιο εμπόδισε την εξάπλωση της επιδημίας της φυλλοξήρας, η οποία έπληξε τους περισσότερους αμπελώνες του κόσμου τον 19ο αιώνα.
Παράλληλα, και οι μέθοδοι αμπελουργίας έχουν και αυτοί τις ρίζες τους στο μακρινό παρελθόν. Το έδαφος, οι ισχυροί άνεμοι και ο δυνατός ήλιος δημιούργησαν την ανάγκη για προστασία του αμπελιού. Ετσι, δημιουργήθηκαν δύο τύποι κλαδέματος: Η γυριστή και το κουλούρι. Η γυριστή εφαρμόζεται στα μέρη με περισσότερο αέρα, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα. Αυτό το κλάδεμα, συνίσταται σε 4 με 5 «αμολυτές» (το περσινό κλαδί με περίπου 8-10 μάτια) τις οποίες ο αμπελουργός, πλέκει μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα στεφάνι από παλιά και νέα κλαδιά. Το κλήμα κλαδεμένο με αυτόν τον τρόπο, μοιάζει με καλάθι πλεγμένο με αμπελόβεργες.
Ο άλλος τύπος κλαδέματος είναι το «κουλούρι ή κλάδα», το οποίο και αυτό συνίσταται σε 4 με 5 «αμολυτές». Από κάθε αμολυτή, ο αμπελουργός με πολύ τέχνη, (ώστε να μην σπάσει) σχηματίζει ένα μικρό κύκλο (κουλούρι) του οποίου το επίπεδο είναι περίπου κάθετο στο επίπεδο του εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο οι καρποί μεγαλώνουν στο εσωτερικό και προστατεύονται από τον αέρα, ενώ τα φύλλα από πάνω κρατούν τον δυνατό ήλιο μακριά.
Γευσιγνωσία, σε έναν από τους καλύτερους αμπελώνες του κόσμου
Οι επισκέπτες στο Κτήμα Σιγάλας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μια οινική και γευστική εμπειρία. Θα γνωρίσετε και θα μάθετε όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού... θα μάθετε για τις αρχαίες ποικιλίες του, για το μοναδικό του κλάδεμα και φυσικά για το ηφαιστειακό του έδαφος. Φυσικά, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα υπέροχα κρασιά του κτήματος, συνδυάζοντάς τα με παραδοσιακές συνταγές.
Καθίστε κάτω από τη σκιά της πέργκολας με ένα ποτήρι Ασύρτικο στο χέρι και χαθείτε στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Λένε ότι η εικόνα αυτή θα σας έρχεται στο μυαλό, κάθε φορά που θα απολαμβάνετε μια γουλιά από το κρασί του Κτήματος Σιγάλας. Κάπως έτσι θα κουβαλάτε για πάντα μέσα σας τη Σαντορίνη.
Φωτογραφίες: Facebook @Domaine Sigalas