Μια νέα εποχή τόσο για τον κόσμο της μπύρας όσο και για το εμβληματικό προϊόν της Μελιβοίας στην περιοχή της Λάρισας, το κάστανο, εγκαινιάζουν από κοινού η Ζυθοποιία Πηνειού και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας.
Νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκος, μαγιά είναι τα συστατικά με τα οποία φτιάχνεται μια μπύρα-γαστρονομική πρόκληση τόσο στη γεύση όσο και στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Μία μπύρα με γεύση κάστανο, η οποία πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις της Ζυθοποιίας Πηνειού, στην περιοχή της Λάρισας. «Πρόκειται για έναν στρατηγικό σχεδιασμό που τον συζητούσαμε εδώ και ενάμιση χρόνο, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η μεταποίηση» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας Βαγγέλης Κρανιώτης.
Μπύρα με γεύση κάστανο
Έπειτα από μήνες ερευνών και συνεργασίας μεταξύ του Συνεταιρισμού και της Ζυθοποιίας Πηνειού κατέληξαν οι δυο πλευρές για την παραγωγή μιας νέας μπύρας που στα συστατικά της θα περιλαμβάνει και κάστανο, αναδεικνύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα τοπικά προϊόντα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελιβοίας παράγει τα περίφημα κάστανα «Ευ Μελιβείν», καθώς και μήλα και κεράσια. Οι καστανιές τους απλώνονται σε μια έκταση 1.300 στρεμμάτων, η δε ετήσια παραγωγή τους φτάνει τους 400 – 500 τόνους, «εξαρτάται από τη χρονιά, τις καιρικές συνθήκες, είναι πολλοί οι παράγοντες» υπογραμμίζει ο. Κρανιώτης.
Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με την ασθένεια της φαιάς σήψης η οποία την περασμένη χρονιά κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τη σοδειά σε όλες τις περιοχές που παράγουν κάστανα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας επισημαίνει πως και η δική τους σοδειά καταστράφηκε προκαλώντας ζημιά σε ποσοστό 70% – 80%. Τα προϊόντα του Συνεταιρισμού διακινούνται σε ποσοστό 50% στην εγχώρια αγορά, ενώ το υπόλοιπο 50% εξάγεται σε Ιταλία, Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, ενώ νέο άνοιγμα αναμένεται να γίνει και στην αγορά της Σουηδίας. Όσο για τη διάθεση κάστανου στη ζυθοποιία και τη νέα πρόταση μπύρας με γεύση αυτού του καρπού με την υψηλή διατροφική και θρεπτική αξία, όπως εξηγεί ο κ. Κρανιώτης, χρησιμοποιούνται τα υγιή κάστανα και συγκεκριμένα πρόκειται για τρίμμα κάστανου με τη μορφή αλευριού.
LOCHES το όνομα της μπύρας
Η νέα μπύρα η οποία, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά σε περίπου ένα μήνα. Αυτήν την περίοδο ζυμώνεται στις δεξαμενές της Ζυθοποιίας Πηνειού. Στην πρόσφατη παρουσίαση της μπύρας, είχαν παραχθεί ελάχιστες ποσότητες για τη σχετική παρουσίαση και δοκιμή αυτής της νέας μπύρας που θα ονομάζεται LOCHES, ως συνδυασμός των λέξεων LO -της εμβληματικής για την εταιρεία μπύρας LOLA- και του κάστανου που στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται είναι CHESTNUT.
Η Ζυθοποιία Πηνειού η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2018, παράγει 5 βασικές μπύρες ,καθώς και συνεργατικές. «Θέλουμε να “παντρέψουμε” και τα τοπικά προϊόντα και είναι η πρώτη φορά, η πρώτη προσπάθεια με το κάστανο Μελιβοίας», δηλώνει στο GRTimes.gr η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ζυθοποιίας Πηνειού Ελίνα Μηνά.