Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ με τα ποσοστά θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες περιοχές, με δημάρχους να απευθύνουν εκκλήσεις μέσω του iefimerida.gr για αυστηρή τήρηση των μέτρων και άμεσο εμβολιασμό κατά της Covid-19.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ αφορούν στην περίοδο 12/7 έως 18/7, με το ποσοστό θετικότητας να ανέρχεται στο 3,41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,26%.
Καμπανάκι για συγκεκριμένες περιοχές
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύθηκε, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται στα ύψη στο Ρέθυμνο, όπου αγγίζει το 4,85%, ενώ ακολουθούν η Πάρος με 4,31%, η Μύκονος με 4,06%, η Καρδίτσα με 2,51% και η Σαντορίνη με 2,23%. Βελτιωμένη η εικόνα στο Ηράκλειο Κρήτης με ποσοστό θετικότητας 1,53%, περιοχή που είχε προκαλέσει ανησυχία το προηγούμενο διάστημα.
Στα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνεται και η Μήλος με ποσοστό θετικότητας 2,47%, ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς το νησί αποτελεί Περιφερειακή Ενότητα και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και τα κρούσματα κορωνοϊού από ακόμη τρία νησιά (Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος).
Όσον αφορά τη Μύκονο, υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε καθεστώς μίνι lockdown, το οποίο εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα λήξει στις 26/7. Σε παρέμβασή του προ ημερών ο δήμαρχος του νησιού, Κ. Κουκάς, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ζήτησε επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και ανανέωση του green pass των επισκεπτών κάθε 72 ώρες, χαρακτηρίζοντας άδικα τα μέτρα στο νησί.
Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη προϊδεάσει για μέτρα «τύπου Μυκόνου» και σε άλλες περιοχές εάν η κατάσταση χειροτερέψει.
Οι εκκλήσεις δημάρχων μέσω του iefimerida.gr
Μ. Κωβαίος (δήμαρχος Πάρου): Να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται
«Σήμερα διακυβεύεται η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα και ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει, να περάσει καλά. Η Πάρος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται για διασκέδαση. Ωστόσο για να είμαστε όλοι καλά πρέπει να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι γίνεται, να γίνονται συχνά τεστ και να τηρούνται τα μέτρα. Να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που έρχονται στο νησί και των ντόπιων. Πρέπει να στηριχθεί η οικονομία του νησιού, η οποία δεν θα αντέξει να χάσει και τη φετινή τουριστική σεζόν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και σε όλους τους ντόπιους».
Γ. Μαρινάκης (δήμαρχος Ρεθύμνου): Να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Να συμβάλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται η πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες, οι οποίοι πλέον δεν έχουν κανένα άλλοθι. Να πράξουμε το σωστό και να επιλέξουμε το εμβόλιο που μας ταιριάζει. Πορευόμαστε με την αλήθεια της επιστήμης. Είναι η ώρα να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Δεν επικροτώ γενικά και οριζόντια μέτρα, τα οποία περισσότερο πρόβλημα δημιουργούν παρά λύση».
Β. Λαμπρινός (δήμαρχος Ηρακλείου): Μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πράγματι μια αύξηση κρουσμάτων στο Ηράκλειο, η οποία οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά δυστυχώς και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ως Δήμος Ηρακλείου έχουμε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών (κινητές μονάδες εμβολιασμού στα χωριά του δήμου σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, εμβολιασμοί μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα εμβόλια με τη συμμετοχή διακεκριμένων καθηγητών, παραγωγή σποτ) με στόχο να ενισχύσουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς θεωρούμε ότι τα εμβόλια είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία.
Για να αποφύγουμε τα χειρότερα, προτρέπω τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως να εμβολιαστούν άμεσα, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και τον τόπο μας».
B. Τσιάκος (δήμαρχος Καρδίτσας): Δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία
«Ο υψηλός δείκτης θετικότητας που εμφανίζει η περιοχή μας είναι απότοκος κάποιων μεμονωμένων λανθασμένων συμπεριφορών, που ευτυχώς εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν. Ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει. Ενώ πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε σχεδόν μηδενίσει τα κρούσματα, δυστυχώς έχουμε και πάλι εκτίναξη, η οποία κυρίως αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Πάντως το αισιόδοξο είναι ότι ήδη τα κρούσματα βαίνουν μειούμενα, ενώ μόνο ένας μικρός αριθμός αυτών φαίνεται πως αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα. Επίσης είναι παρήγορο το γεγονός ότι στον Δήμο Καρδίτσας και γενικότερα στον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών, το υψηλότερο στη Θεσσαλία και από τα υψηλότερα στη χώρα. Ως Δημοτική Αρχή απευθύνουμε έκκληση για τήρηση των μέτρων, καθώς με την πανδημία δεν έχουμε ξεμπερδέψει.
Επίσης, θέλω να σημειώσω ότι η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους άλλους αρμόδιους φορείς πραγματοποιεί από την αρχή της πανδημίας ελέγχους, στηρίζει όλες τις αποφάσεις της πολιτείας και διευκολύνει προς κάθε κατεύθυνση την προσπάθεια ελέγχου της ασθένειας. Θεωρούμε ότι σύντομα θα βρισκόμαστε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα θετικότητας και τα κρούσματα θα υποχωρήσουν».
Μ. Μικέλης (δήμαρχος Μήλου): Ποιοι στοχοποιούν το νησί;
Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ περιλαμβάνεται και η Μήλος, με ποσοστό θετικότητας 2,47%. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε στο iefimerida.gr ο δήμαρχος του νησιού, Μανώλης Μικέλης, «τον τελευταίο μήνα στη Μήλο έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 19 κρούσματα, τα 10 τουρίστες και μόνο ένας Ισπανός παραμένει στο νησί».
«Η Μήλος είναι περιφερειακή ενότητα και της χρεώνουν τα κρούσματα και από τα υπόλοιπα τρία νησιά (Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος). Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι θέλουν να στοχοποιήσουν έτσι το νησί, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πρώτο σε προτίμηση στις Κυκλάδες. Οι έλεγχοι ήταν και είναι εντατικοί από πέρυσι», καταλήγει.
Α. Σιγάλας (δήμαρχος Σαντορίνης): Να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών στους εποχικά εργαζόμενους
«Το νησί βρίσκεται σε κανονικούς ρυθμούς, με την τουριστική κίνηση να κυλά ομαλά. Δεν μας ανησυχεί τίποτα, ωστόσο πρέπει να προσέξουμε την αναλυτικότερη καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς η Θήρα είναι Περιφερειακή Ενότητα (περιλαμβάνει επίσης Ανάφη, Φολέγανδρο, Ίο, Σίκινο). Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους εποχικούς εργαζόμενους -οι οποίοι μας είναι απαραίτητοι- καθώς σε αυτήν την ομάδα πρέπει να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο πρέπει να ενταθούν. Τηρούμε τα μέτρα, έχουμε τριπλασιάσει τους ελέγχους και είμαστε σε επαφή με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να τηρούν όλα τα πρωτόκολλα».