Θεσσαλονίκη: Αποχή δικηγόρων στις 18 Φλεβάρη -Για το δικαστικό ένσημο - iefimerida.gr

Θεσσαλονίκη: Αποχή δικηγόρων στις 18 Φλεβάρη -Για το δικαστικό ένσημο

Δικηγόροι Θεσσαλονίκη
Διαμαρτυρία δικηγόρων © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη (18/2) οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον των Πολυμελών Πρωτοδικείων.

Την 24ωρη αποχή αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στη διάρκεια συνεδρίασής του.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στάθης Κουτσοχήνας, η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων αποτελεί «σημαντική οικονομική επιβάρυνση που δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια μέρα, ο ΔΣΘ διοργανώνει, από κοινού με την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, εκδήλωση - διαμαρτυρία για το συγκεκριμένο θέμα (στις 6.30μμ, στο συνεδριακό κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 14, στα Λαδάδικα).

ΚΙΝΑΛ κατά της κυβέρνησης για δικηγόρους και δικαστικό ένσημο

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση για την επιβολή δικαστικού ενσήμου με νυχτερινή τροπολογία και χωρίς προειδοποίηση παράλληλα ρωτά τι άλλο περιμένει η κυβέρνηση για να ανακαλέσει.

«Πριν από λίγες εβδομάδες η Κυβέρνηση, με μια νυκτερινή τροπολογία και χωρίς καμία προειδοποίηση επέβαλε δικαστικό ένσημο σε κάθε αγωγή που συζητείται στα Πολυμελή Πρωτοδικεία θεωρώντας προφανώς ότι η επιβολή μεγάλων οικονομικών βαρών στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη είναι αποτελεσματικός τρόπος αποσυμφόρησης των Δικαστηρίων και τόνωσης του δημοσίου ταμείου», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει: «Όλο αυτό το διάστημα και παρά την σύσσωμη αντίδραση των δικαστικών ενώσεων και του δικηγορικού σώματος, η Κυβέρνηση αρνούνταν να αποδεχθεί το λάθος της και να κάνει δεκτή την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου και παρέπεμπε το θέμα, δια του αρμόδιου Υπουργού, στις ελληνικές καλένδες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής η θέση του είναι «ξεκάθαρη» γιατί όπως εξηγεί «η εν λόγω ρύθμιση προκαλεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας. Βοηθά τους οικονομικά ισχυρούς διαδίκους και κυρίως τις Τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ καθιστά αδύνατη την δικαστική προστασία για τους οικονομικά ασθενείς, καθώς σε σοβαρές υποθέσεις η επιβάρυνση μπορεί να ανέρχεται σε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Όσον αφορά στην κυβέρνηση σημειώνει ότι «έλαβε την πρώτη της απάντηση από την ίδια την Δικαιοσύνη, που έκρινε την επιλογή της αυτή ως αντισυνταγματική». «Κατόπιν αυτών αναμένουμε, έστω και τώρα, μία σαφή και υπεύθυνη απάντηση από την Κυβέρνηση αναφορικά με την άρνηση της να ανακαλέσει την επιβολή του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Σε περίπτωση που επιμείνει στις ίδιες προφάσεις θα αποδείξει ότι σκοπός της δεν είναι η επιτάχυνση και εξυπηρέτηση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά ο υποβιβασμός της σε εισπρακτικό βραχίονα και η διευκόλυνση συγκεκριμένων κατηγοριών διαδίκων», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ