7 Οκτωβρίου 2020: Μια ημέρα που θα μείνει στην Ιστορία της Δημοκρατίας καθώς, 7 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης έγινε αποδεκτή με χειροκροτήματα από το πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο. Ομόφωνα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Φωτογραφίες -Δίκη της Χρυσής Αυγής: Η ιστορική ημέρα σε 20 κλικ
Ηταν 17 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά. Οι αστυνομικοί τον βρήκαν αιμόφυρτο με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του, ο Παύλος Φύσσας υπέδειξε ως δράστη της επίθεση τον Ρουπακιά. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Φύσσας μαχαιρώθηκε τρεις φορές, μία στο μηρό και δύο στο θώρακα, ενώ έφερε τραύματα σε δύο ζωτικά όργανα, τον αριστερό πνεύμονα και την καρδιά.
Η κηδεία του Killah P τελέστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στο νεκροταφείο Σχιστού. Την ώρα που το φέρετρο βγήκε από την εκκλησία, συνθήματα από τους παρευρισκομένους δονούσαν την ατμόσφαιρα. «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «Θάνατος στον φασισμό», ακούγονταν. Κατά την ταφή, δε, τραγουδούσαν στίχους των τραγουδιών του Παύλου Φύσσα.
Την ίδια ημέρα, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έστελνε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη 32 δικογραφίες με κοινό παρονομαστή την δράση στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Η ΕΛ.ΑΣ. προχωράει στη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, αλλά και δεκάδων στελεχών και μελών της, τα οποία εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Μετά από μια μακρά διαδικασία, το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει την παραπομπή 69 προσώπων, ανάμεσά τους και η ΚΟ της Χ.Α., με την κατηγορία ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Δύο χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2015 ξεκίνησε μία από τις σημαντικότερες δίκες στη χώρα. Πεντέμιση χρόνια, αργότερα, η ώρα της απόφασης έφτασε.
Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο. Καθώς η ώρα περνούσε τα πανό πλήθαιναν και τα συνθήματα ακούγονταν πιο δυνατά. «Δεν είναι αθώοι παντού», «Οι ναζί στη φυλακή», φώναζαν.
Εξω από το Εφετείο, έδωσαν το παρών 20.000 άτομα.
Την ίδια ώρα, τα μέτρα της αστυνομίας ήταν δρακόντεια με 2.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στην περιοχή, ακροβολισμένους σε ταράτσες, drones και ελικόπτερα.
Λίγο μετά τις 08:00, το κατώφλι του Εφετείου πέρασε η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα. «Δικαιοσύνη, μόνο Δικαιοσύνη», ήταν οι τρεις λέξεις που είπε.
Τρεις περίπου ώρες μετά, ξεκίνησε η ανακοίνωση των δικαστικών αποφάσεων. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία κρίθηκαν 15 από τους 18 κατηγορούμενους. Ειδικότερα, σχετικά με την υπόθεση Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι όλοι εκτός από Σαντοριναίο και Τσακανίκα λόγω αμφιβολιών. Ένοχοι κρίθηκαν οι Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ιωάννης Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Λίγα λεπτά έμεναν μέχρι την απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε μια ιστορική απόφαση, καθώς η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, το διευθυντήριο της οποίας αποτελούσαν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές, οι Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.
«Την προσοχή σας: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση», ακούστηκε από μεγάφωνο έξω από το Εφετείο και οι 20.000 παρευρισκόμενοι, άρχισαν να κραυγάζουν, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.
Λίγες στιγμές μετά, η Μάγδα Φύσσα ξεπρόβαλε από την πόρτα του Εφετείου. «Τα κατάφερες, γιε μου! Τα κατάφερες», φώναξε.
Λίγο αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα τα ξαναπούμε. Κερδίσαμε την πρώτη μάχη, αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί. Σας ευχαριστώ όλους. Τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν υπήρχατε εσείς».
Μόλις την αντιλήφθηκαν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα: «Δύναμη» και «Γεια σου μάνα».
Η είδηση της απόφασης έκανε τον γύρο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. «Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη-σταθμό», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».
Οι New York Times έκαναν λόγο για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. «Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο συνέδεσε το ακροδεξιό κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ». Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Από την πλευρά του το ZDF αναφέρει ότι πρόκειται για σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών».