Λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης 7/10, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.
Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες, Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές
- Η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι : 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
- Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8
Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν μέχρι να πέσει η αυλαία της πρωτόδικης δίκης εξαρτάται από τον αριθμό των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι, με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης.
Μετά την απόφαση επί της ενοχής, οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων λαμβάνουν τον λόγο για την αναγνώριση ελαφρυντικών
Σημειώνεται ότι σε αυτά τα στάδια αυτά της απόφασης, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν δικαίωμα λόγου. Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.
Στη συνέχεια, μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Επειτα το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει τον λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών.
Στο συγκεκριμένο στάδιο αρχίζει η προσπάθεια των κατηγορουμένων, για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής. Τον λόγο λαμβάνει πρώτη η Εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.