Τα δεδομένα για τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Αττική μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης παρέθεσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» εξήγησε ότι «από πλευράς σεισμολογικής έχουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες σε πάρα πολλά ενεργά ρήγματα».
«Είναι μια κατάσταση που τη βλέπουμε συχνά. Υπάρχουν μικροακολουθίες που σημειώνονται και μια τέτοια είναι αυτή. Η ενεργή ζώνη των δονήσεων αυτών είναι αυτή που είχε δώσει και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική στις 19 Ιουλίου 2019», πρόσθεσε.
«Δεν αποτελεί έκπληξη, δε νομίζω ότι μ' αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να έχουμε ανησυχία»
Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, «δεν αποτελεί έκπληξη η δραστηριότητα αυτή. Είχαμε 21 δονήσεις, με επτά πάνω από 2 Ρίχτερ και μεγαλύτερη αυτή των 3 Ρίχτερ».
«Δεν νομίζω ότι με αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να έχουμε κάποια ανησυχία, πάντα, όμως, είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ακολουθίες στα αστικά κέντρα έτσι ώστε αν δούμε κάποια επιδείνωση τα πράγματα αλλάζουν και οφείλουμε μια προειδοποίηση στον κόσμο», κατέληξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Η σεισμική δραστηριότητα στην Αττική που προκάλεσε ανησυχία
Οι σεισμοί που καταγράφηκαν στην Αττική και προκάλεσαν ανησυχία ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης.
Ειδικότερα, στις 00:17 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός 2,6 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας και εστιακό βάθος 13,1 χιλιόμετρα. Στις 00:21 ακολούθησε ακόμα μια δόνηση στα 2,7 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και στις 00:27 ο μεγαλύτερος σε ένταση που υπολογίστηκε από την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Στη συνέχεια ακολούθησαν ακόμα 7 δονήσεις μικρότερης έντασης (οι περισσότερες κάτω των 2 Ρίχτερ).