Έντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης στην Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκαν τρεις συνεχόμενοι σεισμοί μικρής έντασης, οι οποίοι έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 00:17, με μέγεθος 2,6 Ρίχτερ, επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας και βάθος 13,1 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια, ακολούθησε δεύτερη δόνηση, στις 00:21, στα 2,7 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 00:27, φτάνοντας τα 3 Ρίχτερ σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ακολούθησαν μικρότερες σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Ανησυχία και διευκρινίσεις από τους σεισμολόγους
Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές περιοχές, κυρίως στη Δυτική Αττική, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες. Οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Άκης Τσελέντης προχώρησαν σε αναρτήσεις στα social media καθησυχάζοντας το κοινό, ενώ εξήγησαν το φαινόμενο.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα, υποστήριξε ότι οι σεισμοί ενδέχεται να οφείλονται σε «μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής», το οποίο βρίσκεται στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δονήσεις είναι μικρού μεγέθους, κάτω από 3 Ρίχτερ, και δεν είναι συνήθως ενδεικτικές ενός μεγάλου σεισμού. Ωστόσο, η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα, και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι παρακολουθούν την κατάσταση από το μεσημέρι και ενημέρωσε το κοινό ότι, αν και δεν μπορεί να γίνει ακόμη μια ακριβής εκτίμηση της σεισμικής κατάστασης, οι σεισμοί στην περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας δεν είναι ασυνήθιστοι. Επισήμανε μάλιστα πως το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, χωρίς να καταγραφεί κάποιος σημαντικός σεισμός. Ωστόσο, υπενθύμισε στους πολίτες σε περίπτωση σεισμού να ακολουθούν τα γνωστά μέτρα προφύλαξης.