Αισιόδοξος ότι το «άνοιγμα» των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δέκα μέρες, με τη λειτουργία της εστίασης και των λοιπών βαθμίδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε έξαρση των δεικτών της πανδημίας μέσα στον Μάιο εμφανίζεται ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στο iefimerida.gr χαρακτηρίζει μικρή την πιθανότητα να δούμε σύντομά νέο «κύμα» της πανδημίας στη χώρα μας. «Πέρυσι, ανοίξαμε σταδιακά με τον ίδιο ρυθμό και ίσως λίγο αργότερα από τώρα αλλά με λιγότερα «όπλα». Δεν υπήρχαν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, η φυσική ανοσία, η καλή γνώση χρήσης της μάσκας, δεν υπήρχαν καν πολλές διαθέσιμες μάσκες και ο κόσμος είχε λιγότερη γνώση για το πώς να συμπεριφέρεται απέναντι στον ιό. Μ’ αυτά τα δεδομένα αλλά και με την ηλιοφάνεια την περίοδο του καλοκαιριού στη χώρα μας, καθώς και τη λειτουργία των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους θεωρώ ότι η μετάδοση θα είναι μικρότερη», εξηγεί ο κ. Δερμιτζάκης.
Μάλιστα, εκφράζει την άποψη ότι παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή περίοδος ξεκινά με υψηλότερους δείκτες από πέρυσι εντούτοις η μείωση θα είναι πιο γρήγορη. «Δεν ανησυχώ ότι θα έχουμε έξαρση. Αυτό που με ανησυχεί είναι πόσο γρήγορη μείωση θα έχουμε», σχολιάζει σχετικά.
Το «στοίχημα» των εμβολιασμών
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Γενετικής, η συνολική προστασία της κοινότητας σε επίπεδο ανοσίας κυμαίνεται γύρω στο 25%, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει το 40%- 50%. «Το ανησυχητικό είναι ότι όσοι μείνουν ανεμβολίαστοι θα είναι πιο δύσκολο να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Άρα, η προσπάθεια να φτάσουμε από το 40% -50% που είναι αρκετό για το καλοκαίρι στο 70%- 80% που απαιτείται για το χειμώνα θα είναι πιο δύσκολη», τονίζει.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθαρίζει ότι σε όλους τους τόνους ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Όλοι εμείς και οι κρατικοί φορείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και πως ερμηνεύουμε τα «ανοίγματα» και ελευθερίες που δίνονται. Δε θα πρέπει να μιλάμε για χαλάρωση, αλλά για μία συντεταγμένη και πολύ προσεκτική αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Κάποια από τα βήματα που συζητούνται, όπως π.χ. να μην υπάρχουν ραντεβού στα μαγαζιά, δε νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Χρειάζεται να ανοίξουμε περισσότερες δραστηριότητες αλλά η καθεμία συγκρατημένα».
Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό, ο Έλληνας επιστήμονας αναφέρει ότι έπρεπε να είχε οργανωθεί πολύ νωρίτερα. «Συμφωνώ ότι οι Έλληνες έπρεπε να πάνε στο χωριό αλλά έπρεπε να το είχαμε οργανώσει τρεις εβδομάδες πριν. Να υπάρχουν ενημερωτικά σποτ για το πως θα πάμε στο χωριό, με συγκεκριμένες οδηγίες. Να υπάρχει ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ως σύσταση όχι ως απαγόρευση, ώστε να μπορεί αυτό να αφομοιωθεί από τον κόσμο και να συνδυαστεί με την προσεκτική αντιμετώπιση», λέει.
«Δεν με ανησυχεί η ινδική μετάλλαξη»
Σε ότι αφορά, τέλος, στην ινδική μετάλλαξη ο κ. Δερμιτζάκης εμφανίζεται καθησυχαστικός τονίζοντας ότι «μέχρι στιγμής κανένα στέλεχος, ούτε το ινδικό, δεν ξεφεύγει από την επίδραση των εμβολίων. Δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Παρ’ όλα αυτά η συνεχής επιτήρηση, ώστε να εξετάζουμε τις αλλαγές και να προλάβουμε την επέκταση πιθανού στελέχους που θα εμφανίσει μεγαλύτερη ελευθερία και δε θα «πιάνεται» από τα εμβόλια, είναι απαραίτητη», καταλήγει.