Τις τελευταίες του εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, τους θανάτους καθώς και για το αν αποτελεί κίνδυνο η ινδική μετάλλαξη παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης, που χθες προειδοποίησε για 400 με 500 νεκρούς την εβδομάδα μέχρι τα τέλη Μαΐου, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Οpen, παρέθεσε τους λόγους που οδηγούν σε αυτόν τον υπολογισμό. «Δεν είναι αγωνία, είναι προεξοφλημένο. Γίνεται όλες τις τελευταίες εβδομάδες και δεν έχει σχέση με το Πάσχα. Είναι προεξοφλημένων βάσει όσων έγιναν πριν. Ο δείκτης των ΜΕΘ και ο δείκτης των θανάτων καθυστερούν 2 με 3 εβδομάδες στην ύφεση σε σχέση με τα κρούσματα» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν ξεκινήσαμε 25 Μαρτίου με 1 Απριλίου μια σταθεροποίηση, για τους θανάτους θα έρθει 20 μέρες αργότερα, το λιγότερο. Μετά τις 20 με 25 Μαΐου θα δούμε την ύφεση στις ΜΕΘ και στους θανάτους».
Τζανάκης: Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης -Χαμηλά ο δείκτη θνητότητας
Ο καθηγητής επισήμανε ότι το ποσοστό της θνητότητας σε αυτό το κύμα «είναι κατά 20% με 25% μικρότερο απ’ ό,τι στο προηγούμενο. Αν συγκρίνει κανείς θανάτους δια κρούσματα, αυτό το κλάσμα είναι μικρότερο απ’ ό,τι στο δεύτερο κύμα. Αυτό οφείλεται στην επίδραση του εμβολιασμού και στο ότι νοσούν νεαρότερα άτομα, που κατά κανόνα είναι ανθεκτικότερα και η νόσος εξελίσσεται σοβαρά μεν αλλά ομαλά».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία, ο Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι ήδη «είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι σαφώς κάτω από τη μονάδα, ακόμα και σε δύσκολες περιοχές, όπως η Κοζάνη, η Πάτρα, η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Ελάχιστες περιοχές έχουν πάνω από τη μονάδα ή οριακά στη μονάδα». Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι «τα περιμένουμε 2.000 με 2.500 μέχρι 25 Μαΐου».
Θετικά κρίνει ο καθηγητής και τα τελευταία στοιχεία από τα νοσοκομεία. «Εχει σταθεροποιηθεί με αρνητικό ισοζύγιο και ο δείκτης τω νέων εισαγωγών. Οι κλινικές, τα νοσοκομεία αδειάζουν σιγά - σιγά. Αυτός ο δείκτης είναι εξαιρετικά κρίσιμος καθότι καθορίζει τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ όπου και εκεί βλέπουμε μια επιπέδωση» υπογράμμισε.
Η ινδική μετάλλαξη
Ο κ. Τζανάκης ευχήθηκε «όλα να λειτουργήσουν όπως έχουν συστήσει οι ειδικοί ώστε να πάμε μετά το Πάσχα σε όλα αυτά τα ανοίγματα». Καταλήγοντας, ερωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη και το πόσο τον ανησυχεί και απάντησε ως εξής:
«Δεν ξέρουμε ακόμα τί κάνει αυτή η μετάλλαξη. Ας πούμε ότι μεταδίδεται πιο γρήγορα ή μειώνει και λίγο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Θα πρέπει όμως να επικρατήσει στα κρούσματά μας. Το βρετανικό στέλεχος εκτιμώ ότι δεν θα αφήσει εύκολα κάποιο άλλο να διαδοθεί. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ομως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία (για την ινδική μετάλλαξη). Ξέρουμε ότι στο Ν. Δελχί της Ινδίας επικρατεί στο 15% κρουσμάτων και γενικά Ινδία στο 10%. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πάρα πολλά δεδομένα. Φέρει μια μετάλλαξη στην ακίδα που φαίνεται ότι πιθανώς μειώνει την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων».
Οι δηλώσεις του καθηγητή Τζανάκη: