Περισσότερες από 30 αποσταγματοποιίες και ποτοποιίες από διάφορα μέρη της χώρας με περίπου 150 προϊόντα συγκεντρώνονται την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ.
Είναι η έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» η μοναδική εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά στα ελληνικά αποστάγματα όπως το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά, το μπράντι και τα αποστάγματα σταφυλής, όλα επώνυμα και εμφιαλωμένα. Διοργανώνεται φέτος για 8η φορά, στις 19 Ιανουαρίου 2025, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με ώρες λειτουργίας 11:30 - 15:30 & 16:00 - 20:00.
Ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα
Μαζί με τα γνωστά και καθιερωμένα ποτά θα βρίσκονται και σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα μικρών παραγωγών, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα (λικέρ) από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου που αιχμαλωτίζουν τις μοναδικές ευωδιές τους στο μπουκάλι.
Το «Ελληνικό Απόσταγμα» αφορά μόνο ελληνικές ποτοποιίες με επώνυμα, τυποποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας, αυτά που αποτελούν το μέλλον του κλάδου.
Παρουσία των δημιουργών τους, εκτίθενται προς δοκιμή τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα, που ξεδιπλώνουν την αξία και τη μοναδικότητά τους. Με τέτοια όπλα, τα ποτά αυτά αποτελούν πλέον έμπνευση για πολλούς bartenders και mixologists Ελλάδας και εξωτερικού, είτε για τη δημιουργία πρωτότυπων και ευφάνταστων κοκτέιλ ή ακόμα και ως συστατικά παγκοσμίως γνωστών και εδραιωμένων τέτοιων ποτών, όπως πικάντικο Negroni με τσίπουρο αντί για τζιν και αρωματικό Bloody Mary με ούζο αντί για βότκα.
Baijiu, Grappa & Τσίπουρο, Premium Ούζο
Ξεχωριστές παράλληλες εκδηλώσεις τύπου Μasterclass θα πλαισιώσουν την έκθεση:
«Παράθυρο στον κόσμο: Baijiu Masterclass», όπου το εθνικό απόσταγμα της Κίνας, Baijiu, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σεμινάριο γευσιγνωσίας με 7 βραβευμένες ετικέτες που επεξηγεί ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς παγκοσμίως, ο Derek Sandhaus.
Η συγκριτική γευστική δοκιμή «Grappa & Τσίπουρο: αδέρφια ή ξαδέρφια;», βάζει στο μικροσκόπιο ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο εμβληματικών αποσταγμάτων της Ιταλίας και της Ελλάδας με εισηγητές την οινολόγο Μαρία Ζερβού και τον γευσιγνώστη Luca Bonfiglioli.
Τέλος, αναδεικνύοντας τη νέα τάση στο ούζο, η εκδήλωση «Premium Ούζο: Τι είναι και πώς πίνεται» θα προβάλλει κορυφαία ούζα της Ελλάδας συνοδεία εδεσμάτων από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αυτές και το κόστος τους περιλαμβάνονται ΕΔΩ
Το εισιτήριο της έκθεσης «Ελληνικό Απόσταγμα» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοστίζει €15 (φοιτητές 12€) και αφορά μία από τις δύο τετραωρίες, 11:30 - 15:30 ή 16:00 - 20:00. Περιλαμβάνει κατάλογο εκθετών και προϊόντων και το ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων. Ο αριθμός εισιτηρίων ανά τετραωρία είναι περιορισμένος, ενώ στην είσοδο της έκθεσης το κόστος τους θα είναι 18€ (φοιτητές 15€) με τη διαθεσιμότητά τους να μην είναι εγγυημένη. Οι θέσεις για τις παράλληλες εκδηλώσεις επίσης εξασφαλίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισιτηρίων.
Εκθέτες 2025
35N CRETAN DISTILLERY
ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΡΔΑΣΗ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΤΡΙΠΟΔΑΚΗ
ΔΕΚΑΡΑΚΙ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
ELLVINO DISTILLERY
ESTATES COSTA LAZARIDI
EVA DISTILLERY
ZOGRAFAKI
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
LOCO DOCKO
LOST LAKE DISTILLERY
MANTIS GROUP
MITOS DISTILLERY
O/PURIST
ΟΥΖΟ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ
ΟΥΖΟ ΜΑΤΙΣ (Ι. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΥΙΟΙ από το 1861)
PANAGIOTOPOULOS WINES & SPIRITS
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΠΕΝΤΖΑ
PRIMAROLIA ΤΣΙΠΟΥΡΟ
PÚRO KARATHANOS ARTISAN SPIRITS
STRAWBAR SPIRIT
TRIAS PREMIUM PRODUCTS (ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΣ’ ΒΑΒΩΣ)
ΤΣΙΛΙΛΗΣ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ)
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΠΕΛΑΣ
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ