Εντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση ενόψει Πάσχα και πλέον οι σκέψεις για νέα μέτρα στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και μάλιστα άμεσα, μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα.
Ενδεικτικές εξάλλου είναι οι τοποθετήσεις του Στέλιου Πέτσα, του Κώστα Αχ. Καραμανλή και του Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με τους περιορισμούς που εξετάζονται για το Πάσχα σε αυτοκινητοδρόμους, διόδια, πλοία, αλλά και στις μετακινήσεις εντός δήμου με τις σχετικές βεβαιώσεις και τα sms.
Αλλαγές στις βεβαιώσεις και στα sms -Σκέψεις για αύξηση προστίμου
Συνολικά 10 φαίνεται πως θα είναι τα μέτρα στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ληφθούν στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις ημέρες του Πάσχα. Ηδη μετά από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι εκκλησίες θα κάνουν κλειστές για τους πιστούς λειτουργίες την Μεγάλη Εβδομάδα.
Μάλιστα ενδεικτικό τις αυστηροποίησης και της διάρκειας των μέτρων είναι για τις μετακινήσεις με ΙΧ και μέσα μαζικής είναι πως θα ισχύουν έως τις 31 Μαΐου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αρχές εξετάζουν εκτός από την αύξηση και την αυστηροποίηση των ελέγχων από την αστυνομία, υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του προστίμου σε όσους κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών, να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, ακόμη και στο διπλάσιο, για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.
Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση του ορίου στις συναθροίσεις (τώρα επιτρέπεται έως 10 άτομα), προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε παρέες τις ημέρες του Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις εξόδου και τα sms τα πιθανότερα σενάρια είναι να επιτρέπονται οι χειρόγραφες βεβαιώσεις μόνο στους ηλικιωμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα αποστολής sms, ενώ στα γραπτά μηνύματα ενδεχομένως να μπει πλαφόν στα 2 την ημέρα. Παράλληλα θα μειωθεί και το χρονικό όριο των μετακινήσεων που θα εξασφαλίζουν οι πολίτες μέσω βεβαιώσεων και sms.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμα ένα μέτρο που έχει ακουστεί είναι να υπάρξει περιορισμός για τις μετακινήσεις εκτός Δήμων μόνιμης κατοικίας, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις το Πάσχα. Τέλος η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη, αν χρειαστεί, να κλείσει τα διόδια.
Πέτσας: Νέα μέτρα τα επόμενα 24ωρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια ενόψει του Πάσχα, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται άμεσα, μέσα στα επόμενα δύο με τρία εικοσιτετράωρα, ο χρονικός περιορισμός των μετακινήσεων.
«Εξετάζουμε και περιορισμό στις μετακινήσεις μέσα στα επόμενα δυο με τρία 24ωρα, αν είναι να γίνει θα γίνει τώρα.
Τα μέτρα που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι αυστηροποίηση για όσους δεν είναι συνεπείς, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος, κάποιοι κάνουν άσκηση τρεις και τέσσερις φόρες την ημέρα κάποιοι πάνε σούπερ μάρκετ τρεις φόρες την ημέρα, που δεν πήγαιναν ούτε πριν τη κρίση… Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με τα διόδια το Πάσχα
«Θα δούμε αν χρειαστεί να κλείσουμε τα διόδια… στη φάση που είμαστε επαναλαμβάνουμε την κύρια απαγόρευση» ανέφερε ο κ.Πέτσας. Σχετικά με τις καταγγελίες για αλλαγή τόπου κατοικίας προκειμένου κάποιοι ασυνείδητοι πολίτες να κάνουν Πάσχα στο χωριό, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση… Αν ήμουν στο χωριό και η διαμονή μου ήταν στη Αθήνα, είχα το δικαίωμα να φύγω άπαξ για Αθήνα δεν είναι δυνατό να φεύγω κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριό».
Πάντως ο κ.Πέτσας έδωσε και μία νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως η κυβέρνηση εξετάζει ταυτόχρονα και τα μέτρα αποκλιμάκωσης, τα οποία θα έρθουν μόλις δώσουν το σήμα οι ειδικοί. Ετσι θα είναι όλα έτοιμα για την άμεση εφαρμογή τους.
Καραμανλής: Εξετάζουμε προσωρινό κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων
Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας τις ημέρες του Πάσχα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Μιλώντας στο Real FM ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε πως τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου είναι αρκετά, ωστόσο αυτό που φαίνεται να προκρίνεται έως αυτήν την ώρα είναι το προσωρινό. Μάλιστα ο κ.Καραμανλής τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρότερους ελέγχους για τις μετακινήσεις και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων απέναντι στον κορωνοϊό.
«Η όποια απόφαση δεν θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν κάνουν καταχρήσεις στις μετακινήσεις τους. Για τις ημέρες του Πάσχα εξετάζονται κάποια σενάρια για τον περιορισμό τους, διότι, βάζουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και τους ανθρώπους και τις περιοχές στις οποίες μεταβαίνουν. Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει π.χ. να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Επομένως, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοί που έχουν λόγο. Δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο».
Πλακιωτάκης: Εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και για τα πλοία
Νέοι περιορισμοί αναμένονται να έρθουν και για τα ταξίδια με πλοίο σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πλακιωτάκης χαρακτήρισε, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός, «κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο και πρόσθεσε ότι εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα και ενόψει του Πάσχα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έρχεται «περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους».
Ο υπουργός Ναυτιλίας πάντως ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα «εργασίας και υγειονομικούς λόγους», καθώς από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόνο τα εννιά έχουν δομές υγείας, τα νοσοκομεία και μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για κορονοϊό».
Τι ισχύει για το μπάνιο στη θάλασσα, το ψάρεμα και τα σκάφη
Μέσα στους περιορισμούς πάντως είναι και οι θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα απαγορεύονται:
- το μπάνιο στη θάλασσα
- η χρήση ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής (κανό, καγιάκ, wind surf, kite surf, SUP, ιστιοπλοΐα κλπ.)
- η υποβρύχια αλιεία (ψαροτούφεκο)
- το παράκτιο ψάρεμα
Η απαγόρευση για τις παραπάνω δραστηριότητες ισχύει έως και τις 6 Απριλίου 2020 «ή όσο ισχύσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Απριλίου απαγορεύεται, επιπρόσθετα, «η κυκλοφορία κάθε τύπου σκάφους καθώς και ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, όπως αυτές προβλέπονται στην προαναφερόμενη ΚΥΑ και αποδεικνύονται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που ο Νόμος ρητά ορίζει.»
Γεραπετρίτης για σκληρότερα μέτρα
Ερωτηθείς σχετικά με σκληρότερα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, απάντησε πως η κυβέρνηση εξετάζει δύο φορές καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα από την Ελλάδα και τον κόσμο, παράλληλα με ένα «μενού προτάσεων μέτρων» και βάσει του συνδυασμού «απελευθερώνουμε πρωτόκολλα περιορισμού».
Ειδικότερα για το χρονικό περιορισμό στις εξόδους, τον αριθμό των καθημερινών εξόδων και την περαιτέρω αυστηροποίηση των εξόδων από τη χώρα, αλλά και τις αφίξεις, είπε πως «δεν υπάρχει κάτι άμεσο στον οριζόντια» και εξέφρασε την ελπίδα «να μη χρειαστεί» και να ληφθούν σκληρότερα μέτρα.
Ενδεχομένως λοιπόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και τι ακριβώς θα ισχύει με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται πως τα πρώτα μέτρα είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο Κυριακές και είχαν ισχύ από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου (Δευτέρα), ενώ έως τις 31 Μαΐου θα διαρκέσουν τα μέτρα για τις μετακινήσεις με ΙΧ και μέσα μαζικής μεταφοράς.