«Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά» δηλώνει ο Ηλίας Μόσιαλος στο iefimerida.gr. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, που ορίστηκε πρόσφατα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, μιλά στο iefimerida.gr για την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη.
Πλέκει το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα και της ομάδας λοιμωξιολόγων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, λέγοντας ότι «κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους στον κόσμο», ενώ δίνει τα εύσημα και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο τονίζει ότι έδρασε έγκαιρα ερχόμενος σε συμφωνίες με τους Ελληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους για να υπάρχει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.
Τον Ηλία Μόσιαλο, τον γνωρίσαμε αρχικά ως κυβερνητικό εκπρόσωπο επί Γιώργου Παπανδρέου. Μετά την σύντομη «περιπέτεια» της πολιτικής, επέστρεψε στο Λονδίνο όπου διδάσκει πολιτική της υγείας και παράλληλα διευθύνει το LSE Health στο London School of Economics and Political Science. Εχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, είναι επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού. Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μαξίμου, ο Ηλίας Μόσιαλος έδωσε τα φώτα του. Ηταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων, αλλά και την διακοπή της θείας κοινωνίας– και εισακούστηκε από την κυβέρνηση.
Σε κάποια φάση έκρινε ότι πρέπει να απομακρυνθεί από την δημόσια ενημέρωση καθώς «δυσαρέστησε κάποιους» όπως έγραψε, ωστόσο επανήλθε με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορωνοϊό.
Ως άμισθος σύμβουλος πλέον της κυβέρνησης, μιλά για όλα όσα μας απασχολούν: Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα;
- Πότε θα επανέλθουμε στην σταδιακή - έστω - κανονικότητα;
- Πότε και πώς θα ανοίξουν τα σχολεία; Πόσο κοντά είμαστε σε παρασκευή εμβολίου και θεραπείας;
- Με ποιο τρόπο θα μπορέσουν οι κυβερνήσεις να προμηθευτούν το νέο εμβόλιο και φάρμακο χωρίς να… υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους οι χώρες;
- Πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές και πότε;
- Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι;
- Γιατί οι ασυμπτωματικοί είναι το μεγάλο πρόβλημα;
- Στέκει η «θεωρία της αγέλης» του Τζόνσον ή του Μπολσονάρου;
Ο Ηλίας Μόσιαλος είδε πρόσφατα τον κορωνοϊό να «χτυπά» το ίδιο του το σπίτι, καθώς η 24χρονη κόρη του ήταν θύμα του ιού. Ευτυχώς, σήμερα, υπάρχουν σημάδια βελτίωσης για εκείνη.
Το ερώτημα που καίει, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και πότε.
Πότε θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα;
Ο κ. Μόσιαλος ξεκαθαρίζει. «Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή». Τονίζει δε ότι θα πρόκειται για μερική επιστροφή στην κανονικότητα, σε πρώτη φάση, γιατί η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.
Οπως εκτιμά, η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά την επιστροφή στην μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο. Τονίζει μάλιστα, ότι η χώρα μας το κάνει πολύ πιο νωρίς από άλλους και τονίζει ότι θα πάρουμε ιδέες από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ.
Οι ιδέες για το άνοιγμα των σχολείων
Ρίχνει ιδέες, όπως το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων κάποια στιγμή καθώς δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).
Μόσιαλος: Πρέπει να ευχόμαστε να πάνε καλά και οι άλλοι
Ωστόσο, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι πρέπει να ευχόμαστε να πάνε καλά και όλοι οι άλλοι. «Χαιρόμαστε και δικαίως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί αν χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα πηγαίνουν το ίδιο ευνοϊκά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να ευχόμαστε να τα πάνε καλά και οι άλλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δεν αρκεί να λύσουμε μόνοι μας ένα πρόβλημα, αλλά πρέπει και οι άλλοι. Και τα σύνορα θα πρέπει να ανοίγουν σιγά-σιγά, δεν λέω για τώρα, για μέσα στον Απρίλιο» τονίζει.
Μόσιαλος: Αν θέλουμε επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να δεχθούμε προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στα μέτρα που πήρε έγκαιρα η Ελλάδα, τονίζει ότι δεν οφείλεται σε τύχη, αλλά σε σωστή στρατηγική, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους ειδικούς και περιγράφει την «επόμενη ημέρα». Οπως σημειώνει: «Αν θέλουμε επιστροφή στην μερική κανονικότητα, πρέπει να δεχθούμε μια μικρή έκπτωση, μια προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών με διακομματική συναίνεση».
Πότε θα είναι έτοιμο το φάρμακο για την θεραπεία
Ως προς την θεραπεία, ο κ. Μόσιαλος διευκρινίζει ότι όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Τονίζει ότι σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορωνοϊού. Σημειώνει δε πως ακόμη και όταν βρεθεί το φάρμακο, κάποιοι οργανισμοί δεν θα ωφεληθούν από αυτό.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ως προς το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι γίνονται αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο πάνω από 40-42 προσπάθειες. «Αν είμαστε πολύ τυχεροί» μπορεί το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο. Αλλιώς ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά. Ο ίδιος έχει κάνει την πρόταση -με την οποία συμφώνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις σχετικές πατέντες προκειμένου να μην είναι έρμαια των κεδροσκοπικών διαθέσεων των εταιρειών. Δεν ζητά κρατικοποίηση των πατεντών, αλλά αγορά τους.
Οι σκέψεις για πιστοποιητικά ανοσίας, εργασίας, τουρισμού
Για το θέμα του τουρισμού ο καθηγητής του LSE αναμένει τα αποτελέσματα -μέσα στον Μάιο - για το τι τύπου ανοσία θα έχει αναπτυχθεί στον γενικό πληθυσμό ενώ αναφέρει και τις σκέψεις που υπάρχουν σε πολλές χώρες, για να βγει «διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό ότι κάποιος πέρασε τον κορωνοϊό και έχει ανοσία, που θα είναι και πιστοποιητικό επιστροφής στην εργασία ή και πιστοποιητικό τουρισμού. Ολα αυτά θα τα ξέρουμε σε μερικούς μήνες.
Μόσιαλος: Μακάρι να κολλήσουν πολλοί με ανοσία
Ο κ. Μόσιαλος τονίζει επίσης ότι αναμένει να βγουν και περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες. «Μακάρι να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός όσων έχουν κολλήσει και ταυτόχρονα έχουν και ανοσία και να είναι πολύ μικρή η πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρας» τονίζει.
Τι ισχύει για μάσκες και γάντια
Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί αν πρέπει να φοράμε μάσκες και προειδοποιεί ότι η χρήση γαντιών δεν είναι εντελώς ακίνδυνη καθώς μπορεί να ξεχαστούμε και να αγγίξουμε μια επιφάνεια με τα γάντια και πιστεύοντας ότι είμαστε ασφαλείς να αγγίξουμε στη συνέχεια το πρόσωπό μας.
Η απάντηση σε όσους τον αμφισβητούν στην Ελλάδα
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος απαντά και σε όσους συναδέλφους του γιατρούς στην Ελλάδα, αμφισβήτησαν την αρμοδιότητά του ο επιστημονικό του πεδίο.
«Κάποιοι μπορεί να λένε "μα αφού είναι καθηγητής των οικονομικών της υγείας στο Λονδίνο, ξέρει από θέματα δημόσιας υγείας;". Το κατ' εξοχήν αντικείμενό μου είναι τα οικονομικά της υγείας. Αλλά να διευκρινίσω ότι έχω σπουδάσει και ιατρική και έχω εξειδικευτεί στην ιατρική και στη δημόσια υγεία. Και εκτός από καθηγητής οικονομικών της Υγείας στη οικονομική σχολή του Λονδίνου, είμαι καθηγητής και στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Imperial στο τμήμα διαχείρισης αντιμετώπισης του καρκίνου και χειρουργικής ταυτόχρονα. Εχω και γνώσεις ιατρικής και δημόσιας υγείας αλλά και οικονομικών της υγείας».