Βουγιουκαλάκης (ηφαιστειολόγος): «Σε ποσοστό 55% οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, σε 45% από την κίνηση μάγματος» - iefimerida.gr

Βουγιουκαλάκης (ηφαιστειολόγος): «Σε ποσοστό 55% οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, σε 45% από την κίνηση μάγματος»

Ο ηφαιστειολόγος, Δρ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου
Ο ηφαιστειολόγος δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Στο iefimerida μίλησε ο ηφαιστειολόγος δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης για τους σεισμούς στις Κυκλάδες και τα ηφαίστεια της περιοχής.

Την ώρα που η σεισμική δραστηριότητα στην Άνυδρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις Κυκλάδες, ο δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, μιλώντας στο iefimerida εξηγεί ποια είναι τα δεδομένα της σεισμικής «καταιγίδας» αυτή τη χρονική στιγμή και τι σημαίνει για τα ηφαίστεια της περιοχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βουγιουκαλάκης: «Δεν βλέπουμε καμία αλληλοσύνδεση του ηφαιστείου της Καλντέρας και του Κολούμπου με τη σεισμική δραστηριότητα της Ανύδρου»

Ο δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου
Ο δρ Γιώργος Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου

«Δεν βλέπουμε κανέναν επηρεασμό, καμία αλληλοσύνδεση του ηφαιστείου της Καλντέρας και του Κολούμπου με τη σεισμική δραστηριότητα της Ανύδρου. Από τα στοιχεία που έχουμε και από το ωκεανογραφικό μας δεν υπάρχει καμία διέγερση σε Κολούμπο και Καμένη που να μπορεί να συνδεθεί με αυτή τη σεισμική ακολουθία», σημειώνει.

Στη συνέχεια εξηγεί ο κ. Βουγιουκαλάκης: «Από τέλη Ιουλίου αρχίζαμε να καταγράφουμε στα δίκτυά μας μια μικρή διέγερση της Καμένης, η οποία συνεχίζεται. Τότε με τους σεισμογράφους μας καταγράφουμε πολύ ασθενείς σεισμούς, περίπου τρεις σεισμούς κάθε δυο ημέρες, με μέγεθος όχι πάνω από 1,5 Ρίχτερ. Οι σταθμοί GPS που παρακολουθούν την κίνηση του εδάφους μάς έχουν δείξει μια παραμόρφωση, μια ανύψωση στο κεντρικό τμήμα της Καλντέρας στα 4,5 εκατοστά. Ωστόσο, από τις 2 Φεβρουαρίου αρχίζει μια πολύ έντονη σεισμική διέγερση έξω από την Καλντέρα στην περιοχή της Ανύδρου. Εμείς βελτιώσαμε το δίκτυό μας, πυκνώσαμε το σεισμογραφικό δίκτυο, βάλαμε επιπλέον σταθμούς GPS και άλλα όργανα και αναλύουμε καλύτερα το φαινόμενο. Αυτό που είδαν οι ειδικοί είναι ότι κατά 55% οι σεισμοί που εκδηλώνονται είναι τεκτονικοί και κατά 45% οφείλονται στην ύπαρξη ρευστού πετρώματος, δηλαδή μάγματος, που είναι λιωμένο πέτρωμα, το οποίο δεν αποτελεί καμία έκπληξη, αφού η ύπαρξή του βρίσκεται σε αυτά τα βάθη και επιπλέον γνωρίζουμε ότι από τον Ισθμό της Κορίνθου μέχρι τη Νίσυρο και τις ακτές της Μικράς Ασίας υπάρχουν ρευστά πετρώματα».

«Το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί»

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, αυτή τη στιγμή «η σεισμική ακολουθία που παρακολουθούμε, που εκδηλώνεται σε αυτά τα βάθη, δεν φαίνεται να δείχνει άνοδο του μάγματος. Τώρα, αν από τα 8 με 12 χιλιόμετρα βάθος όπου εκδηλώνονται οι σεισμικές δονήσεις πάμε στα 2 με 4 χιλιόμετρα, θα το έβλεπαν οι σεισμολόγοι από τις ταλαντώσεις, αλλά ούτε μετακίνηση υποκέντρων έχουμε ούτε οποιαδήποτε ταλάντωση που να μας δίνει τέτοια πληροφορία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βουγιουκαλάκης, ο οποίος βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία ανταλλάσσοντας στοιχεία και δεδομένα με σεισμολόγους και γεωλόγους που παρακολουθούν την εξέλιξη της σεισμικής διέγερσης στην Άνυδρο, γιατί εκεί είναι το σημείο όπου εκδηλώνεται η σεισμική «καταιγίδα», εξηγεί στο iefimerida ότι το σενάριο ενός μεγάλου ισχυρού σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί, αλλά «όπως λένε οι σεισμολόγοι, όσο απελευθερώνεται ενέργεια και έχει απελευθερωθεί αρκετή, μειώνεται η πιθανότητα ενός πολύ μεγάλου σεισμικού γεγονότος».

Όσον αφορά το ακραίο σενάριο δημιουργίας ενός νέου ηφαιστείου στην Άνυδρο, ο κ. Βουγιουκαλάκης είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι στην Άνυδρο ανεβαίνει το μάγμα ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος κρατήρας. Είναι μια επιστημονική φαντασία, μια ακραία πιθανότητα, αλλά δεν έχουμε κανένα στοιχείο για να εκτιμήσουμε ή να πούμε κάτι, και από τα στοιχεία που έχουμε από τις έρευνες του ωκεανογραφικού μας δεν βλέπουμε κάτι».

ΕΚΠΑ - Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ξεπέρασαν τις 20.000 οι δονήσεις στην περιοχή

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, στις 26 Ιανουαρίου και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου έχουν εκδηλωθεί πάνω από 20.000 σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν με μεθόδους μηχανικής μάθησης τεχνητής νοημοσύνης. Στις 15 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 750 σεισμοί, με τους μεγαλύτερους να έχουν μέγεθος 3,9 Ρίχτερ, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 89 σεισμοί, με έναν να έχει μέγεθος 4 Ρίχτερ, ενώ ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε χθες με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ