Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η συγκράτηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα οι εκλογές της 7ης Ιουλίου να δείχνουν ενίσχυση του λεγόμενου δικομματισμού.
Στο 99,86% της ενσωμάτωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν αθροιστικά 71,38%. Ενδεικτικό της τάσης ενίσχυσης στην κορυφή είναι το γεγονός πως το ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων τον Σεπτέμβρη του 2015 έφτανε το 63,55%.
Που σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με τον χάρτη που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, το υψηλότερο ποσοστό των δύο πρώτων κομμάτων καταγράφεται στην Αρτα, όπου αθροιστικά συγκεντρώνουν 78,93%. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα υψηλό είναι το άθροισμα των δύο κομμάτων στην Ευρυτανία που συγκέντρωσε 78,41% και στην Πρέβεζα με 77,86%. Σε επίπεδα προ κρίσης, το ποσοστό των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και στην Καστοριά με το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να φτάνει το 77,33%.
Σε ποιες περιοχές παρέμεινε χαμηλά ο δικομματισμός
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών, το χαμηλότερο αθροιστικά ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται στη Σάμο, όπου κυμαίνεται στο 63,21%. Στη Σάμο το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14,47%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σύγκριση με τις ψήφους που έλαβε το κομμουνιστικό κόμμα πανελλαδικά και που δικαιολογεί την μειωμένη επίδοση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Πιο χαμηλά από την υπόλοιπη Ελλάδα το άθροισμα των δύο κομμάτων και στη Ροδόπη (65,01%), το Κιλκίς (65,57%) και τη Δράμα (66,63%).
Μια γενική παρατήρηση δείχνει πως ο δικομματισμός είναι πιο αδύναμος στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία, όπου και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημαντικά πιο μειωμένα από το εθνικό του εκλογικό σκορ με τη διαφορά του από τη ΝΔ να ξεπερνά τις 20 μονάδες.