Στις βραχώδεις πλαγιές του κυκλαδίτικου τοπίου στη Σέριφο κυριαρχεί η εικόνα ενός πλέγματος από επιμήκεις πέτρινους τοίχους, που είναι ευρέως γνωστοί ως ξερολιθιές και εκτείνονται παράλληλα με την πλαγιά του εδάφους και στη συνέχεια κυματίζουν απαλά σαν κορδέλα, για να δημιουργήσουν χώρους. Ξερολίθι (Xerolithi) ονομάζεται και η εντυπωσιακή πέτρινη κατοικία στην οποία θα «ξεναγηθείτε» παρακάτω και η οποία είναι εμπνευσμένη από αυτό το ξεχωριστό είδος τοιχοποιίας.
Ο Γιώργος Σίνας, επικεφαλής τους αρχιτεκτονικού γραφείου Sinas Architects, το οποίο υπογράφει τον σχεδιασμό της κατοικίας, συνειδητοποίησε ότι αυτός ο τύπος τοίχου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός κτιρίου που συγχωνεύεται με την επικλινή τοπογραφία. Εξ ου λοιπόν και ο τίτλος Ξερολίθι.
«Αυτά τα τείχη είναι πολύ συνηθισμένα στην ελληνική μεσογειακή ύπαιθρο», αναφέρει ο Γιώργος Σίνας στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.
«Με έναν πολύ λεπτό τρόπο, αποκαλύπτουν την ανθρώπινη παρουσία σε περιοχές που διαφορετικά φαίνονται ανέγγιχτες από τον πολιτισμό. Πειραματιστήκαμε με αυτό το υλικό και να δούμε πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει σχήμα και χώρο.»
Αυτοί οι τοίχοι από ξερολιθιά καθιστούν δύσκολο το να καταλάβει κανείς από πού τελειώνει το τοπίο και ξεκινά το σπίτι, ενώ το αποτέλεσμα τονίζεται από την οροφή, η οποία καλύπτεται από χαλίκι και γηγενείς θάμνους ώστε να ταιριάζει με το φυσικό περιβάλλον.
Για την ακρίβεια όμως, το σπίτι αποτελείται από 245 τ.μ. καθώς και βεράντες που τυλίγουν γύρω τους χώρους κοινής διαβίωσης.
«Οι τοίχοι έχουν μια ελαφρότητα, μοιάζουν σαν κορδέλες στον αέρα», λέει ο Γιώργος Σίνας. Και συμπληρώνει: «Φαίνονται να έχουν μια απαλή κίνηση, μακριά από την πλαγιά και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, σχηματίζοντας ενδιάμεσους χώρους».
Στο μεταξύ, η μορφή του κτιρίου υπαγορεύει μια γραμμική διάταξη για το εσωτερικό. O κύριος όγκος χωρίζεται σε δύο κτίρια, με το μεγαλύτερο να περιέχει τους χώρους καθιστικού και το κυρίως υπνοδωμάτιο, ενώ δύο επιπλέον υπνοδωμάτια για τους επισκέπτες βρίσκονται στο μικρότερο κτίριο, όπου υπάρχει επίσης και υπόγειο.
Δύο βεράντες, που λειτουργούν ως εξωτερικοί χώροι φαγητού, βρίσκονται η μία ανάμεσα στα δύο κτίρια και η άλλη στο ανατολικό άκρο του σπιτιού.
Και μπορεί μόνο η μία να βρίσκεται κάτω από την κύρια οροφή, όμως και οι δύο είναι πλαισιωμένες από ξύλινες πέργκολες με μπαμπού. Αυτές οι πέργκολες διαθέτουν και ένα ασυνήθιστο μοτίβο chevron που δημιουργεί μοτίβα φωτός και σκιάς.
Το ίδιο υλικό συναντάμε και μέσα στο σπίτι -ξύλινα δοκάρια στην οροφή εκτίθενται πάνω και γεμίζουν με εναλλασσόμενα τμήματα από μπαμπού.
«Οι κύριες δοκοί που υποστηρίζουν αυτή τη δομή φυσικά δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν παράλληλα μεταξύ τους, αλλά ακολουθούν την καμπυλωτή μορφολογία του σπιτιού, όπως οι σπόνδυλοι σε ένα σώμα», δηλώνει ο Γιώργος Σίνας.
«Ως αποτέλεσμα, το μπαμπού σε πλέξη ψαροκόκαλου δημιουργεί ένα μοναδικό μοτίβο με όμορφες υφές σκιάς».
Οι περισσότεροι εσωτερικοί τοίχοι είναι επιχρισμένοι, δίνοντας έτσι μια φωτεινή και ευάερη αίσθηση στους εσωτερικούς χώρους, ενώ οι πόρτες και τα ενσωματωμένα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο.
Επιπλέον όλα τα υπνοδωμάτια έχουν τζάμια που ανοίγουν σε μπροστινό αίθριο με θέα στη θάλασσα. Το σαλόνι έχει τζάμια και στις δύο πλευρές, επιτρέποντάς έτσι να απομονωθεί κανείς και στο αίθριο του πίσω μέρους, το οποίο προσφέρει περισσότερη ιδιωτικότητα και ασφάλεια από τους δυνατούς ανέμους.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αρχιτεκτονικό γραφείο Sinas Architects ελπίζει ότι το Ξερολίθι θα αποτελέσει παράδειγμα για έναν νέο τύπο ελληνικής αρχιτεκτονικής, περισσότερο σύμφωνο με το τοπίο από τα φωτεινά λευκά σπιτάκια για τα οποία είναι γνωστά τα νησιά μας.
«Όταν κάποιος σκέφτεται τα ελληνικά νησιά και την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, έρχονται στο μυαλό διάσπαρτα και στοιβαγμένα λευκά κουτιά», τονίζει ο Γιώργος Σίνας, εξηγώντας τη φιλοδοξία του να «αμφισβητήσει αυτήν τη μορφολογική προκατάληψη».
«Ο κύριος στόχος αυτού του έργου ήταν να πειραματιστούμε με εναλλακτικές μορφές», προσθέτει, «διαφορετικές από το αρχέτυπο κυκλαδίτικο αρχιτεκτονικό μοντέλο, αλλά σεβόμενοι πάντα όλα τα βασικά στοιχεία που αποτελούν τον χαρακτήρα των Κυκλάδων και λαμβάνοντας υπόψη το εκπληκτικό τοπίο φιλοξενεί αυτή την κατοικία».
Περιηγηθείτε στο εσωτερικό της εντυπωσιακής κατοικίας στη Σέριφο:
Ταυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Sinas Architects
Συνεργάτης: Μαρία Μαμούρα
Εσωτερική διακόσμηση: Όλγα Kτένα, Sinas Architects
Φωτογραφίες: Yiorgos Kordakis, με styling Anestis Michalis