Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive Architects δημιουργεί μια εντυπωσιακή πολυκατοικία με μοντέρνα mini διαμερίσματα και μια design μεζονέτα στο roof top.
Τα Πετράλωνα με την έκρηξη του Airbnb έχουν γίνει, εκτός από γειτονιά των foodies που είναι εδώ και δύο δεκαετίες, και μια δημοφιλής περιοχή που προτιμούν οι ταξιδιώτες για τη διαμονή τους σε design διαμερίσματα. Τα μικρά σπίτια που έχουν την αισθητική των mini lofts, τις ανέσεις μιας σουίτας αλλά την cosy αισθητική, το feeling και την αυτονομία ενός κανονικού σπιτιού, είναι τα πιο δημοφιλή.
Έτσι, η τάση τα τελευταία χρόνια είναι η μετατροπή παλιών πολυκατοικιών του '70 ή του '80 σε εστία φιλοξενίας τύπου Airbnb. Τα παλιά οροφοδιαμερίσματα χωρίζονται σε πολλούς μικρότερους αυτόνομους χώρους και η περιοχή έχει γεμίσει με επισκέπτες των λίγων ημερών. Λίγο η εγγύτητα της περιοχής με την Ακρόπολη και τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία της Αθήνας, λίγο το ότι στη γειτονιά αυτή συγκεντρώνονται πλέον όχι μόνο ταβέρνες και μεζεδοπωλεία όπως παλιότερα αλλά και δημιουργικοί σεφ ανοίγοντας ακόμα και gourmet εστιατόρια αξιώσεων, τα Πετράλωνα έχουν γίνει από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της ελληνικής πρωτεύουσας, μαζί με το Κουκάκι, το Μετς και το Παγκράτι.
Μια πολυκατοικία με design mini κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή όπου το νέο συνυπάρχει με το παλιό, όπου η αντιπαροχή συνομιλεί με τις παλιές μονοκατοικίες με τις γραφικές αυλές, όπου η μεταπολεμική αισθητική του '50, του '60 και του '70 στέκεται πλάι-πλάι με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, ετοιμάζεται και μια super design πολυκατοικία που σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας. Η πολυκατοικία K3, που μόλις σχεδίασε η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive Architects και θα ολοκληρωθεί με εντατικούς ρυθμούς μέσα στο 2024, θα αποτελείται από επτά ορόφους με κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Το κτιριολογικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει 8 μικρά διαμερίσματα των 53 τ.μ. και μία μεζονέτα 126 τ.μ. η οποία καταλαμβάνει τα δύο ανώτερα επίπεδα του κτιρίου. Το έργο έρχεται να ενταχθεί σε μια ζωντανή, εναλλακτική γειτονιά της πόλης με τρόπο που ενισχύει τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία από τους έντονους ρυθμούς και τον ανομοιόμορφο πυκνό ιστό της σύγχρονης Αθήνας», εξηγεί η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive Architects, που ιδρύθηκε το 2020 στην Αθήνα, από τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο.
Το κτίριο ήδη από την πρόσοψή του δείχνει αισθητικά τις προθέσεις των αρχιτεκτόνων: ήθελαν να δημιουργήσουν ένα σύνολο διαφορετικών στοιχείων τα οποία έρχονται σε αντίθεση δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι.
Έτσι, όπως εξηγούν οι ίδιοι, «η επανάληψη των τυπικών διαμερισμάτων σε όλο το ύψος της πολυκατοικίας και η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη όψη για την πόλη οδήγησαν στην αντιμετώπιση της “επιδερμίδας” του κτιρίου ως ένα πλέγμα με κενά και πλήρη. Το λευκό αυτό πλέγμα, αλλού συμπληρώνεται με κλειστούς εσωστρεφείς χώρους, αλλού υποχωρεί δημιουργώντας επίπεδα και χώρους εκτόνωσης, οι οποίοι μέσω μεγάλων ανοιγμάτων επικοινωνούν με τους εξωστρεφείς χώρους διημέρευσης. Σημαντικό στοιχείο της όψης αποτελούν επίσης οι σταθερές λευκές περσίδες, που επιχειρούν να ρυθμίσουν την ιδιωτικότητα του κάθε διαμερίσματος και προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες σκιασμού», λένε οι The Hive Architects.
Ξύλινοι κύβοι κλείνουν μέσα τους τους πιο προσωπικούς χώρους
Στο εσωτερικό των διαμερισμάτων χρησιμοποιείται ένα κοινό αρχιτεκτονικό εύρημα που βοηθά τόσο στην έξυπνη αξιοποίηση όλων των χώρων, ακόμα και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου, όσο και στη δημιουργία μικρών κατοικιών υψηλής αισθητικής που, παρά το μικρό τους μέγεθος, έχουν τον αέρα και τη φινέτσα ενός σύγχρονου design loft. Οι αρχιτέκτονες λοιπόν σχεδίασαν σε κάθε διαμέρισμα «έναν ξύλινο όγκο που εγκιβωτίζει τους ιδιωτικούς χώρους (υπνοδωμάτιο - λουτρό), αφήνοντας τους χώρους διημέρευσης να οργανωθούν ελεύθερα έξω από αυτό (καθιστικό - κουζίνα)».
Η διακόσμηση των διαμερισμάτων εσωτερικά χρησιμοποιεί ως βάση της το λευκό, με το ξύλο να κυριαρχεί ως στοιχείο.
Το μάρμαρο στις μοντέρνες minimal κουζίνες και τα λίγα βασικά έπιπλα συνθέτουν ένα λιτό αλλά φίνο αποτέλεσμα, με το φυσικό φως να αναδεικνύει κάθε γωνιά, και με τα ντιζάιν φωτιστικά να κάνουν statement.
Παράλληλα, στις βεράντες, για να ενισχυθεί το πράσινο στοιχείο προβλέφθηκε να μπορούν να φυτευθούν πίσω από τα κάγκελα μεσογειακά φυτά χαμηλής βλάστησης, διανθίζοντας έτσι την πρόσοψη του κτιρίου με λίγη φύση.
Αυτό, εκτός από αισθητικούς λόγους, βοηθά κατά τους αρχιτέκτονες και στη βελτίωση του μικροκλίματος της κάθε κατοικίας.
«Η φύτευση πραγματοποιείται κατά μήκος όλου του εξώστη με αγρωστώδη και αρωματικά φυτά, βελτιώνοντας την εικόνα που έχει για την πόλη τόσο ο ένοικος που την παρατηρεί μέσα από την κατοικία του όσο και ο περαστικός που κινείται στη γειτονιά» εξηγούν τα μέλη της σχεδιαστικής ομάδας.
Info: thehivearchitects.com
Έργο: Κ3 Residence
Τυπολογία: Πολυκατοικία
Τοποθεσία: Πετράλωνα, Αττική
Ημ/νία παράδοσης: Αναμένεται το 2024
Επιφάνεια: 550 m2
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτεκτονική ομάδα: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος, Μυρτώ Χρήστου, Ανθίππη Κατσαρού, Ανδριανός Νοβίτσκι
Μελέτη: 2023
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η πιο παράξενη βίλα της Ελλάδας χτίζεται στη Μύκονο -Μια λευκή τσιμεντένια κορδέλα που χορεύει στον γυμνό βράχο
- Design γεωμετρία: Η εντυπωσιακή αντίθεση κύβων και κύκλων έκανε viral σε όλο τον κόσμο ένα ξενοδοχείο στην Πάρο
- Ένα φουτουριστικό υπόσκαφο ξενοδοχείο στη Μύκονο σαν σπιράλ -Έγινε viral στο εξωτερικό για τις καμπύλες του