Στο μικρό χωριό Καλογερικό της Άρτας χτίζεται ένα αναπάντεχο σπίτι με μοντέρνο σχεδιασμό που θυμίζει τον καλιφορνέζικο θρυλικό πίνακα «A Bigger Splash» του διάσημου ζωγράφου της pop art, David Hockney.
Η αρχιτεκτονική άλλοτε δημιουργεί σπίτια-χαμαιλέοντες που ενσωματώνονται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και άλλοτε σχεδιάζει κτίρια και κατοικίες που κάνουν statement, χωρίς όμως να διαταράσσουν τον ιστό γύρω τους, εκπλήσσοντας πολύ ευχάριστα τον θεατή. Μια τέτοια έκπληξη δημιουργεί η κατοικία Pavilion Residence που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Αrchitects (που ιδρύθηκε το 2020 στην Αθήνα, από τον Μιχαήλ Ξηρόκωστα και τον Θεόδωρο Πανόπουλο), σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Ελένη Παπαγεωργίου, ιδρύτρια του Sorites Project.
Η σύγχρονη μίνιμαλ αυτή κατοικία, που είναι εμπνευσμένη από το κίνημα του Μοντερνισμού, θα ολοκληρωθεί σε κατασκευαστικό επίπεδο μέσα στο 2023 και ο σχεδιασμός της έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των διεθνών μίντια που εξειδικεύονται στο design.
Σαν καλιφορνέζικος πίνακας του David Hockney
Βλέποντας τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του σπιτιού με τον γεωμετρικό όγκο από σκυρόδεμα μπροστά από μια μεγάλη γαλάζια πισίνα και έναν φοίνικα να διαπερνά το στέγαστρο, στο μυαλό μας έρχεται αυτόματα ο διάσημος πίνακας «A Bigger Splash» (1967) του ζωγράφου της pop art, David Hockney, που απεικονίζει μια βουτιά στην πισίνα μιας καλιφορνέζικης βίλας.
Τα στοιχεία του Μοντερνισμού, η αίσθηση μιας λιτής κατοικίας που μοιάζει σαν να αρνείται να υψωθεί πάνω από τα δέντρα του κήπου και μένει σε ένα μόνο επίπεδο, ενισχύεται από τα μεγάλα γυάλινα ανοίγματα που καταργούν τα όρια μεταξύ εσωστερικών και εξωτερικών χώρων αλλά και από τις έντονες γεωμετρικές γραμμές.
Εδώ, στην πρόσοψη της κατοικίας, με φόντο την εντυπωσιακή πισίνα, τα σχήματα κυριαρχούν: κύκλοι, τετράγωνα και τρίγωνα εγκιβωτίζονται μέσα σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο από εμφανές μπετόν που αποτελεί τον κυρίαρχο όγκο του κτίσματος.
Όπως οι χαρακτηριστικές φλατ βίλες της δεκαετίας του 1960 στην Καλιφόρνια, έτσι και το Pavilion Residence στο χωριό Καλογερικό της Άρτας παίζει με έναν μπρουταλιστικό όγκο με μεγάλες τζαμαρίες και μια αίσθηση απόλυτης διαφάνειας που μετατρέπει τους φωτισμένους εσωτερικούς χώρους σε μια μοντέρνα σκηνή θεάτρου ή ενός κινηματογραφικού χολιγουντιανού σκηνικού.
Η κατοικία διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πιο ψηλό βρίσκονται οι βασικοί χώροι του σπιτιού σε δύο ισομερή παραλληλόγραμμα: στο πρώτο είναι ένας ενιαίος μεγάλος χώρος με μίνιμαλ γραμμές που φιλοξενεί το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα.
Στο δεύτερο παραλληλόγραμμο, ακριβώς δίπλα στο σαλόνι και την τραπεζαρία, είναι τρία υπνοδωμάτια στη σειρά, ένα master bedroom σαν πολυτελής σουίτα ξενοδοχείου και δύο ακόμα μικρότερα υπνοδωμάτια, τα οποία διαθέτουν όλα δικό τους αυτόνομο μπάνιο.
Στο πιο χαμηλό επίπεδο, αυτό της γης, βρίσκεται ένας λειτουργικός και εντυπωσιακός ξενώνας καθώς και ένας χώρος γραφείου όπου μπορεί κανείς να αποσυρθεί για να εργαστεί σε ένα διακριτικό και ήσυχο περιβάλλον.
«Η κατοικία δεσπόζει καταμεσής ενός μεγάλου ισοϋψούς αγροτεμαχίου, με μοναδικό αξιοθέατο ένα παλαιό υδραγωγείο που ενέχει χαρακτηριστικά τοποσήμου. Ως εκ τούτου, πρόθεση της σύνθεσης αποτελεί η έντονη εξωστρέφεια του οικοδομήματος, με οπτικές φυγές που καδράρουν την έντονη φύτευση του περιβάλλοντος χώρου. Οι όψεις περιλαμβάνουν μεγάλα υαλοστάσια, τα οποία επιτρέπουν στο φυσικό φως αλλά και αέρα να εισχωρήσει στην κατοικία με τέτοιον τρόπο ώστε να τονιστεί ο βιοκλιματικός της χαρακτήρας», εξηγεί η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου The Hive Αrchitects.
Μέσα στην καρδιά ενός ελαιώνα
Παρά τη στιβαρότητα του όγκου από σκυρόδεμα, η κατοικία θα εναρμονίζεται στην καρδιά του ελαιώνα, δεν θα ξεπερνά σε ύψος τα ελαιόδεντρα, ενώ για να μπορέσει να συνομιλήσει με το φυσικό της περιβάλλον η κατασκευή της οικίας γίνεται με φυσικά υλικά όπως η πέτρα και το ανεπίχρηστο σκυρόδεμα, αλλά και το ξύλο.
Σε διάφορα σημεία του σπιτιού οι τοίχοι που είναι επενδυμένοι με πλάκες εμφανούς σκυροδέματος επενδύονται είτε με ξύλο που δημιουργεί ζεστασιά είτε με παραδοσιακή φυσική πέτρα που ενισχύει την τραχύτητα του περιβάλλοντος. Έτσι, πέτρινοι τοίχοι από τους εξωτερικούς χώρους συνεχίζονται στο εσωτερικό, για παράδειγμα, των υπνοδωματιών, σε μια διαδοχή που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι.
Το φως εισβάλλει στους εσωτερικούς χώρους από μεγάλα γυάλινα ανοίγματα είτε στα πλαϊνά είτε στην οροφή της οικίας. «Αυτές οι διαβαθμίσεις των υλικών στις όψεις δημιουργούν τα απαραίτητα φίλτρα ιδιωτικότητας, πετυχαίνοντας παράλληλα ποιοτικές αυξομειώσεις του φωτός, σε χώρους που καθίσταται αναγκαίο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος του γραφείου The Hive Αrchitects.
Αίσθηση ζεν
Η αίσθηση του zen που αποπνέει ο σχεδιασμός του Pavilion Residence θα ενισχύεται πολύ στην πράξη από την έντονη παρουσία που έχει το στοιχείο του νερού σε όλη αυτή τη σύνθεση. «Το στοιχείο του νερού με την έντονη βιοκλιματική του δράση έρχεται να περιβάλει το οίκημα, συμπαρασύροντας μαζί του σχεδιαστικά όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές και συμπληρωματικές βιωματικές χρήσεις. Στόχος της πολυτελούς αυτής κατοικίας είναι η επανερμηνεία του σύγχρονου κατοικείν, πάντα σε διάλογο με τη φύση, σεβόμενη παράλληλα όλες εκείνες τις αρχές που καθιστούν το μοντέρνο διαχρονικό», λένε οι Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος.
Infο: Pavilion Residence
Τοποθεσία: Καλογερικό, Άρτα
Status: Ολοκλήρωση έργου το 2023
Επιφάνεια: 310 m2
Αρχιτεκτονικό Γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτέκτονες: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος
3D Design: Ανθίππη Κατσαρού, Ανδριανός Νοβίτσκι
Στατικός: Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος
Μηχανολόγος Μηχανικός: Κωνσταντίνος Σουρίλας
thehivearchitects.com
info@thehivearchitects.com