Ο στόχος του νέου αρχιτεκτονικού συνδυασμού αυτού του σπιτιού ήταν να συνδυαστεί η ασκητική λιτότητα του ορεινού καταφυγίου με τις ανέσεις και την αισθητική τού σήμερα.
Χτισμένη το 1993, αυτή η εξοχική κατοικία, η οποία βρίσκεται εντός του ορεινού συμπλέγματος χωριών του Πηλίου και με ανεμπόδιστη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος, δεν ήταν πια λειτουργική ώστε να καλύπτει τις νέες ανάγκες των ενοίκων της. Τόσο η αισθητική της όσο και η διαρρύθμιση έπρεπε να αλλάξουν ώστε το σπίτι να απολαμβάνει πλέον από κάθε γωνιά του την άγρια φυσική ομορφιά του ορεινού τοπίου, αλλά και να μπορεί να φιλοξενήσει άνετα περισσότερους ανθρώπους.
Έτσι, το γραφείο ADD Architecture Studio, του Αργύρη Χρονόπουλου και του Διονύση Κουτσιουμάρη, το οποίο έχει αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς θεσμούς (όπως το Silver A’ Design Award 2017 - 2018, το BIG SEE Interior Design Award 2018 και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden A’ Design Award), αλλά και έχει υπάρξει το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η και 10η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, ανέλαβε να δημιουργήσει έναν νέο σχεδιασμό που θα τα άλλαζε όλα, χωρίς όμως η κατοικία να χάσει τον αυθεντικό χαρακτήρα ενός ορεινού καταφυγίου στο Πήλιο.
«Το έργο υπερβαίνει την έννοια της τυπικής ανακαίνισης, είναι περισσότερο ένας φόρος τιμής στην παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Ο επανασχεδιασμός είχε στόχο το πάντρεμα αυτής της αρχιτεκτονικής με τον σύγχρονο τρόπο διαβίωσης. Ο σχεδιασμός συνδυάζει αβίαστα την ασκητική λιτότητα με τη σύγχρονη άνεση. Ακολουθώντας μια εκλεκτική προσέγγιση, υψηλής λεπτομέρειας ξύλινα στοιχεία συνδυάζονται αρμονικά με φυσικά δομικά υλικά, δημιουργώντας μια μινιμαλιστική αισθητική η οποία διαπνέει αυτό το “καταφύγιο”. Όλα τα έπιπλα και φωτιστικά αποτελούν custom επιλογές σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο έργο. Χάρη σε αυτά τα custom design objects ο χώρος αποκτά μια αίσθηση ζεστασιάς και επιμέλειας. Δημιουργείται μια ατμόσφαιρα χαλαρής πολυτέλειας που προσφέρει ένα οπτικό και νοητικό καταφύγιο. Το παρελθόν και το παρόν συγκλίνουν και κάθε γωνιά της κατοικίας αποπνέει διαχρονική κομψότητα», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.
Ο νέος σχεδιασμός και οι αλλαγές που έγιναν
Οι δύο αρχιτέκτονες του γραφείου ADD Architecture Studio μάς εξηγούν πώς έγινε ο ριζικός ανασχεδιασμός, καθώς άλλαξε όλο το layout με μεταφορά του καθιστικού και τζακιού για να ανοίξει ο χώρος.
Η κουζίνα
Χαρακτηρίζεται από τη χρήση φυσικών υλικών, πιστή στο πνεύμα αυτού του καταφυγίου. Το στοιχείο που κυριαρχεί εντός αυτής είναι η νησίδα, η βάση της οποίας υλοποιείται από σκυρόδεμα και έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη θερμή ξυλεία των ντουλαπιών.
Το καθιστικό
Το καθιστικό λειτουργεί ως η καρδιά του σπιτιού. Στο κέντρο του χώρου δεσπόζει η επιβλητική δομή του τζακιού, ένα στοιχείο περίτεχνης σχεδίασης, με κλασικές αναφορές.
Λεπτομέρειες από μάρμαρο και η πλέξη του πυρότουβλου αναδεικνύουν το τζάκι τόσο ως κεντρικό στοιχείο του εσωτερικού σχεδιασμού όσο και της ζωής της ανοιχτής ενότητας καθιστικού και κουζίνας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να συγκεντρωθούν γύρω του.
Η ξύλινη στέγη
Ενδυναμώνει τις αναφορές στον παραδοσιακό χαρακτήρα του σχεδιασμού, ορίζοντας τον χώρο του καθιστικού και δημιουργώντας μια αίσθηση εναγκαλισμού.
Τα βαριά και ακατέργαστα σε όψη ξύλινα υποστηρικτικά δοκάρια χρησιμοποιούνται και για την ενσωμάτωση διακριτικού φωτισμού, ενισχύοντας την ατμοσφαιρική διάσταση του σχεδιασμού.
Τα υπνοδωμάτια
Σχεδιάστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε κάθε λεπτομέρεια να δημιουργεί άμεσες αναφορές στις παραδοσιακές τεχνικές και την κομψότητα που εμπεριέχεται στην εμπειρική γνώση του υλικού.
Τα ξύλινα πατώματα διακόπτονται περιστασιακά από ζώνες μαρμάρινων δαπέδων που ανεβαίνουν στους τοίχους, δημιουργώντας ιδιαίτερες βιβλιοθήκες και αποθηκευτικά ντουλάπια που συνδυάζουν λειτουργικότητα με την καλλιτεχνική ευαισθησία.
Οι ξύλινες στέγες υποστηρίζονται από εμφανή ξύλινα δοκάρια που συνδυάζουν ακατέργαστη ξυλεία με ψάθινες λεπτομέρειες. Τα ψάθινα στοιχεία κοσμούν διάφορα τμήματα της στέγης και προσθέτουν μια αίσθηση ανεπεξέργαστης φυσικότητας.
Τα κρεβάτια, κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο και περίτεχνες λεπτομέρειες από ψάθα, στέκονται αντιθετικά ως προς τους αδρούς τοίχους από πέτρωμα.
Τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την ουσία του πηλιορείτικου τοπίου βρίσκονται παρόντα στο interior design των χώρων αυτών.
Τα υπνοδωμάτια αντικατοπτρίζουν την αρχιτεκτονική ταυτότητα του Πηλίου.
Τα custom made έπιπλα
Κάθε έπιπλο και κάθε φωτιστικό είτε επιλέχθηκε προσεκτικά, είτε σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο με σκοπό να αποπνέει μια χωρική αφήγηση πλούσια σε αρχιτεκτονικές αναφορές από περασμένες εποχές και στιλ.
Ο φωτισμός
Λεπτομέρειες όπως ο ενσωματωμένος φωτισμός ή τα μινιμαλιστικά κρεμαστά φωτιστικά φέρνουν πίσω την ουσία της μοντέρνας εποχής, διατηρώντας έτσι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου.
Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και τα γύρω βουνά, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας και ηρεμίας. Σε αυτό το έργο, η ιστορία και η φύση συγκλίνουν.
Info: addarchstudio.com | instagram.com/addarchstudio
Έργο: Private Holiday House
Τοποθεσία: Πήλιο, Ελλάδα
Architectural Design: ADD Architecture Studio
Interior & Light Design: ADD Architecture Studio
ADD Design Team: Dionysis Koutsioumaris, Argyris Chronopoulos
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η βίλα στην Κέρκυρα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη γη -Κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά
- Η εντυπωσιακή βίλα στη Μύκονο που μοιάζει με σκηνικό ταινίας -Από την μπαλκονόπορτα βουτάς κατευθείαν στην πισίνα
- Έξυπνο συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας -Θυμίζει τις πεζούλες των νησιών