Εμπνευσμένη από τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα πριν φτάσει στην Ιθάκη είναι αυτή η minimal κατοικία από σκυρόδεμα στην Κέρκυρα που απολαμβάνει μια εντυπωσιακή θεα στο Ιόνιο, σαν παλάτι αρχαίων θεών.
Αντλώντας έμπνευση από τον Όμηρο ο ταλαντούχος νεαρός Έλληνας αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, σχεδίασε μια εντυπωσιακή κατοικία που θα χτιστεί στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, σε μια κατάφυτη έκταση, με υψόμετρο 250 μέτρων που θα χαρίζει στο φουτουριστικό οίκημα μια πανοραμική θέα στο Ιόνιο που θα κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν ημίθεοι σε κάποιο αρχαίο παλάτι. Η Casa Odyssia συνομιλεί με την αρχαία ελληνική μυθολογία και με το έπος του Ομήρου, την Οδύσσεια. Όπως μάς υπενθυμίζει ο αρχιτέκτονας: «αναζητώντας την Ιθάκη, ο μυθικός Οδυσσέας, ξεβράστηκε γυμνός στο νησί των Φαιάκων, την σημερινή Κέρκυρα. Εκεί, τον περιμάζεψε η Ναυσικά, η κόρη του βασιλιά και τον οδήγησε στο ανάκτορο του πατέρα της, όπου δέχθηκε την φιλοξενία του παλατιού και τα εφόδια για να επιστρέψει στην Ιθάκη του. Η Casa Odyssia αποτελεί μια εξοχική κατοικία όπου καλείται να φιλοξενήσει τον χρήστη ως σύγχρονο Οδυσσέα».
Ένα σπίτι δωρικό, σαν αρχαίος βράχος
Στόχος του δημιουργού δεν είναι η φουτουριστική κατοικία να ενσωματωθεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον, αλλά να γεννηθεί μέσα σε αυτό σαν δικό της δημιούργημα. Τολμηρό σαν σκέψη, αλλά και τόσο συνεπές με το όραμα ενός νέου πολιτισμού που θα σέβεται τη φύση. Έτσι ο Κωνσταντίνος Σταθόπουλος αντιμετωπίζει το σπίτι αυτό «σαν σπόρος στο έδαφος που φυτρώνει, βρίσκοντας χώρο, ανάμεσα στις άλλες δυνάμεις του τόπου, τα δέντρα, τα βράχια· αναζητώντας την καλύτερη θέα, τον ήλιο, τον καλό προσανατολισμό».
Η αρχιτεκτινική της Casa Odyssia, έχει ως πυρήνα της έναν κεντρικό πυλώνα, γύρω από τον οποίο δομείται ολόκληρη η σύνθεση. Αυτός ο πυλώνας είναι μια ευθεία αναφορά στα ψηλά κυπαρίσσια που στέκονται αγέροχα στο τοπίο όπου η κατοικία θα οικοδομηθεί. Ο προσανατολισμός του εξοχικού σπιτιού θα στρέφεται Νοτιοανατολικά, ώστε, αφενός, να έχει έναν καλό προσανατολισμό σε σχέση με τα φυσικά στοιχεία και το φως και, αφετέρου, να απολαμβάνει στο έπακρο την καταπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιουνίου πελάγους. «Ακολουθώντας τους άξονες x, y, z τα στοιχεία της σύνθεσης, από εμφανές σκυρόδεμα, στην λογική της ατέρμονης κίνησης, συναντιούνται στο οικόπεδο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις πέτρες δημιουργώντας χώρους, όρια και θέες» εξηγεί ο κ. Σταθόπουλος.
Μια Οδύσσεια, ένα νοητό ταξίδι προς το φως
Η κατοικία έχει σχεδιαστεί ώστε να εκείνεται εσωτερικά σε 142 τ.μ., ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθούν οι λειτουργικοί χώροι της στον χώρο κάτω από το καθημερινό. Η πρόσβαση στο σπίτι θα γίνεται από την πάνω πλευρά του οικοπέδου, όπου θα υπάρχει και χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων. «Εδώ ο όγκος των δωματίων, διαρρηγνύεται από τον βασικό άξονα κίνησης, σχηματίζοντας την είσοδο. Μια διαμήκης σχισμή στην πλάκα, νοηματοδοτεί την κίνηση προς την θέα», εξηγεί την ποιητική σύλληψη της κατοικίας ο αρχιτέκτονας, την οποία ο ίδιος αντιμετώπιζει ως ένα νοητό μονοπάτι του φωτός.
Πώς θα μπορούσε άλλωστε να νοηθεί μια κατοικία με αυτό το όνομα που αποτίνει φόρο τιμής στην Οδύσσεια, αν όχι με μια αναφορά στην κινήση, στη διαρκή περιπέτεια, στο ταξίδι, στην ατελείωτη διαδρομή μέχρι ο ταξιδευτής να φτάσει στο φως, στη δική του Ιθάκη, στη γαλήνη, εκεί όπου όλα ειρηνεύουν και βρίσκουν το αληθινό τους νόημα.
«Η Casa Odyssia σαν όνομα έχει μία διττή σημασία, από την μία ήρθε να εκφράσει την κεντρική ιδέα της Οδύσσειας του σύγχρονου ανθρώπου στην αστική ζούγκλα ο οποίος βρίσκει θαλπωρή στο νησί των Φαιάκων σαν άλλος Οδυσσέας» εξηγεί στο iefimerida.gr o Κωνσταντίνος Σταθόπουλος.
«Ταυτόχρονα όμως εμπεριέχει η ονομασία αυτή και την μικρή Οδύσσεια του αρχιτέκτονα που καλείτε στην δύσκαμπτη ελληνική πραγματικότητα να δημιουργήσει όχι απλά μια πολυτελή κατοικία που μιμείται ή αναμασάει ένα εμπορικό στυλ, αλλά παρουσιάζει μία αυθεντική ταυτότητα η οποία εκφράζει σε χώρο το όραμα του αρχιτέκτονα και την υπογραφή του» συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας.
Ένα σπίτι διακοπών είναι η Ιθάκη του σύγρχονου ανθρώπου των πόλεων
O επισκέπτης ως άλλος Οδυσσέας διασχίζει τα δωμάτια, απολαμβάνοντας μια θέα 180 μοιρών αpό κάθε γωνιά, για να βρεθεί στο καθημερινό κομμάτι του σπιτιού.
«Στεγασμένο από μία πλάκα, διαμπερές και με μεγάλα ανοίγματα, γίνεται ένα με το τοπίο και λειτουργεί σαν ημιυπαίθριος χώρος κατά τους θερινούς μήνες. Μια κυκλική τομή λούζει το καθημερινό με άπλετο φως, όπου ανάλογα με τη θέση του ήλιου, δημιουργείται ένα ξεχωριστό παιχνίδι από φως και σκιές. Η κλίμακα, οι απλές γεωμετρίες, η υλικότητα, προσδίδουν ένα οπτικό βάρος στο κτίριο και συντελούν σε ένα χαρακτήρα Δωρικό. Η Casa Odyssia όπως τα βράχια που ξεπροβάλουν από το άγριο τοπίο, σαν “αγκυροβόλι”, είναι ένας σταθμός ξεκούρασης, περισυλλογής, φιλοξενίας, μια “σχεδία” διάσωσης από την αστική ζωή. Φιλοδοξεί να ξεκουράσει, και να εμπνεύσει το χρήστη στην αναζήτηση της δικής του Ιθάκης... μόνο τότε, τα ντουβάρια, μετατρέπονται σε σπιτικό με χωρικές ποιότητες, με λογισμό και με όνειρο».
Info: krak.gr
Project title: Casa Odyssia, μία Δωρική κατοικία στο Ιόνιο πέλαγος
Αρχιτεκτονική μελέτη: konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects @krakarchitects
Copyrights: © konstantinos stathopoulos | KRAK. Architects
Development: C3 Chalikiopoulos Corfu Constructions
Διάκριση: 10η BIENNALE ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ