H αρχιτεκτονική του παρελθόντος ή τα περιορισμένα τετραγωνικά μπορεί ορισμένες φορές να στέκονται εμπόδιο στην περίπτωση μιας ανακαίνισης, αλλά όχι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα στην Κυψέλη στο οποίο αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για ένα εργονομικό και λειτουργικό επανασχεδιασμό.
Για τους αρχιτέκτονες Λώρα Ζαμπάρα και Μιχάλη Σαπλαούρα, που μαζί αποτελούν τους Cluster Architects, η εργονομία του χώρου ήταν άλλωστε η μεγαλύτερη πρόκληση όταν κλήθηκαν να επανασχεδιάσουν το μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη της δεκαετίας του 1970.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στο σχεδιασμό του διαμερίσματος ήταν η εργονομία των χώρων καθώς και η μέγιστη εκμετάλλευση του φυσικού φωτός έτσι ώστε να προκύψει μία κατοικία λειτουργική αλλά και φωτεινή. Μία κατοικία που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες φιλοξενώντας εναλλακτικά σενάρια χρήσης και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευχάριστο, ζωντανό, μοναδικό», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Τοποθετημένο στην πιο πολύχρωμη, πολυπολιτισμική, καλλιτεχνικά ζωντανή, αριστοκρατική αλλά ταυτόχρονα οικεία γειτονιά της Κυψέλης, η ανακαίνιση έρχεται να ενσωματώσει όλα τα παραπάνω στοιχεία με μια φρέσκια ματιά, αναμφισβήτητα παιχνιδιάρικη διάθεση και ελευθερία στο σχεδιασμό.
Γεωμετρικά μοτίβα, ποπ χρώματα συνδυάζονται με διαφορετικά υλικά και υφές μεταξύ τους. Μέταλλο, ξύλο, ψάθα, υαλότουβλα, τσιμεντοπλακάκια, μάρμαρο και μπρούτζινοι καθρέφτες συνθέτουν ένα ζωηρό και ευχάριστο περιβάλλον. Παράλληλα για την διακόσμηση επιλέχθηκαν αντικείμενα μοντέρνα, ρετρό αλλά και παραδοσιακά που συνυπάρχουν όλα μαζί στον ίδιο χώρο.
Η μείξη όλων των παραπάνω στοιχείων γίνεται πάνω σε λευκό φόντο που αναδεικνύει τους τολμηρούς συνδυασμούς ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα
ισορροπημένο και ξεκούραστο περιβάλλον, ένα ήρεμο χάος.
Μέσα στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό
διαδραματίζουν η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός
μοντέρνου τρόπου ζωής που οδηγούν σε αναδιαμόρφωση των
υφιστάμενων χώρων.
Και μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει φέρει το εσωτερικό της κατοικίας στο προσκήνιο, όμως και πριν από τον κορωνοϊό, η ανάγκη να χωρέσουν τα θέλω των σημερινών κατοίκων της Αθήνας σε μικρούς χώρους είχε κάνει τους σημερινούς αρχιτέκτονες πιο ευρηματικούς.
Ετσι οι Cluster Architects δημιούργησαν έναν ανοιχτού τύπου χώρο για να φιλοξενήσει το χολ με τη γκαρνταρόμπα, μία μικρή αλλά πλήρης κουζίνα μόλις τριών τετραγωνικών, μία τραπεζαρία που λειτουργεί ως χώρος εργασίας και ένα άνετο καθιστικό με δυνατότητα μετατροπής σε χώρο φιλοξενίας. Το ύφος που κυριαρχεί στον κοινόχρηστο χώρο μεταφέρεται στο υπνοδωμάτιο και το μπάνιο και ενισχύεται μέσω του σχεδιασμού των ιδιοκατασκευών και των κινητών επίπλων.
Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του διαμερίσματος στην Κυψέλη:
Οι Cluster Architects αποδεικνύουν πως όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί να είναι έξυπνος και να προσδίδει εναλλακτικές στους χρήστες.