Πώς ένα κλασικό εξοχικό του 1990 στη Μύκονο και ένα γειτονικό τουριστικό συγκρότημα με ενοικιαζόμενα δωμάτια μεταμορφώθηκαν πλήρως σε μια λειτουργική νησιώτικη φάρμα με εντυπωσιακό minimal design, όπου η yoga και η αγροτική ζωή έχουν τον πρώτο λόγο.
Βασικός στόχος σε μια εξοχική κατοικία είναι οι ένοικοι, όταν έρχονται σε αυτήν, να ξεχνούν απολύτως τη ζωή τους στην πόλη. Περνώντας το κατώφλι της να αφήνουν μαζί με τα παπούτσια τους στην γκαρνταρόμπα και τα άγχη της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις, το τρέξιμο. Η βραδύτητα της ζωής στην εξοχή, η ανεμελιά, αυτό το αίσθημα ότι εναρμονίζεσαι με τους ρυθμούς της φύσης, είναι η μόνη -αυθεντική- πολυτέλεια του σύγχρονου κόσμου.
Η σιωπή ενός ήσυχου πρωινού, η yoga στην αχλύ του φυσικού φωτός, τα αρώματα από τις συκιές και τα μυρωδικά της Μεσογείου στα μποστάνια έξω από τα παράθυρα, η γεύση ενός μπριάμ με ολόφρεσκα λαχανικά από τον λαχανόκηπο, η μεσημβρινή θερινή ραστώνη στη σκιερή πέργκολα, ένας ζεστός καφές και ένα μισοδιαβασμένο βιβλίο που το ξεφυλλίζει ο άνεμος ακουμπισμένο στο τραπεζάκι πλάι στην αιώρα...
Όλες αυτές οι απλές αλλά πολύτιμες στιγμές που απολαμβάνει κανείς όταν βρίσκεται στο νησί, απομονωμένος σε έναν μικρό επίγειο παράδεισο, μακριά από τον συνωστισμό αλλά και από τους ρυθμούς της πόλης, ήταν το ζητούμενο που είχε ο ιδιοκτήτης αυτής της μυκονιάτικης φάρμας όταν ανέθετε το έργο στην αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου Mykonos Architects.
Η σημασία της βραδύτητας
To briefing ήταν σαφές: Στο κτήμα αυτό ο χρόνος έπρεπε να σταματά, να γυρίζει αργά πίσω σε έναν πιο αυθεντικό κόσμο του παρελθόντος, στις αγροτικές ρίζες της Μυκόνου, πριν τη μεταμόρφωση του νησιού σε τόπο προσκυνήματος των απανταχού celebrities και jet setters. Bασική προϋπόθεση ήταν η επιστροφή αυτή να γίνεται σε έναν κόσμο όχι νοσταλγικό, εξιδανικευμένο και γραφικό, αλλά γνήσιο, με το χώμα, τις σκουριές, τις φθορές του χρόνου, την αργή, φυσική πατίνα της παλαίωσης, αλλά ταυτόχρονα πολυτελή και άνετο.
«Το κύριο αίτημα του πελάτη ήταν, όταν έρχεται στο μυκονιάτικο σπίτι του, να μπορέσει να ξεχάσει την τρέλα της πόλης, της ζωής και της κοινωνίας, να αφήνει τα παπούτσια του στην γκαρνταρόμπα και να νιώθει ξανά τη γνησιότητα, το αυθεντικό και τη φύση. Μόλις είχε αποκτήσει δύο γειτονικά ακίνητα, και το πρόγραμμα ήταν να επεκτείνει το ήδη υπάρχον “θερινό σπίτι” δημιουργώντας σε ένα από τα δύο κτίρια μια αίθουσα γιόγκα και ένα τεράστιο σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα, και στο άλλο τέσσερα δωμάτια και ένα διαμέρισμα προσωπικού, στη μέση της δικής του ιδιωτικής φάρμας. Ο στόχος ήταν να συνδέσει τα πάντα χωρίς καμία αναστάτωση και να νιώσει ότι ο χρόνος είχε σταματήσει στην πύλη της φάρμας του. Όλα αυτά ενσωματώνοντας τις προφανείς σύγχρονες ανάγκες και την πολυτέλεια», εξηγεί η ομάδα του γραφείου Mykonos Architects.
Μια... στάνη με design και αίθουσα yoga
Το πρότζεκτ ονομάζεται La Bergerie, που στα γαλλικά σημαίνει «Η στάνη». Αληθινές στάνες, κοτέτσια και λαχανόκηποι περιβάλλουν την πολυτελή εξοχική κατοικία με τον minimal σχεδιασμό που συνδυάζει έξυπνα στοιχεία από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τη σοφή λιτότητα της νησιώτικης αισθητικής, το country style με το ξύλο να κυριαρχεί, τις γλυπτές φόρμες του μυκονιάτικου σχεδιασμού, την Τέχνη και το design.
«Για εμάς ήταν ένα τρελό παιχνίδι, καθώς έπρεπε να σχεδιάσουμε έναν λαχανόκηπο, ένα περιβόλι, ένα κοτέτσι και μια στάνη με πρόβατα. Επισκεφθήκαμε, ακόμη, παλιές τοπικές φάρμες, μελετήσαμε τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εργασίας τους, κι όλα αυτά τα αναδημιουργήσαμε χωρίς να πέσουμε σε έναν στείρο και παράλογο μιμητισμό του παρελθόντος. Κάθε λεπτομέρεια που βρίσκεται σε αυτή τη γη έχει σχεδιαστεί και επιλεγεί με ευσυνειδησία: τα πέτρινα σκαλοπάτια τοποθετημένα ασύμμετρα, ακολουθώντας όμορφα τη ροή του εδάφους, το παλιό πηγάδι "Maggano", οι πέτρινοι τοίχοι που είναι μερικώς πεσμένοι, οι σκουριασμένοι μεταλλικοί μεντεσέδες των παλαιωμένων ξύλινων πορτών, ο χωματόδρομος που έχει κυριευθεί από τη βλάστηση, η σπασμένη παλαιωμένη πέτρινη βεράντα λευκασμένη από τον ήλιο. Ακόμη και η κύρια πέργκολα έχει σχεδιαστεί και χτιστεί γύρω από τα υπάρχοντα δέντρα. Το έργο La Bergerie συνεχίζει να εξελίσσεται, με σχέδια για ένα γυμναστήριο σε έναν ελαιώνα και ένα καταφύγιο για γαϊδούρια. Αυτή η συνεχής δέσμευση αντικατοπτρίζει τη διαρκή κληρονομιά και την πολύπλευρη ελκυστικότητα αυτού του μοναδικού χώρου. Η μελέτη στοχεύει στη διατήρηση της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, δημιουργώντας μια αφήγηση με αυθεντική αισθητηριακή εμπειρία», λέει η ομάδα σχεδιασμού των Mykonos Architects, Aude Mazelin και Χαρά Καρατζάλη.
Μεγάλα παράθυρα που χαρίζουν ευεξία
Τo φυσικό φως γενναιόδωρα χαρίζει μια αρμονία στο εσωτερικό, εισβάλλοντας από τα μεγάλα παράθυρα -κάτι παράδοξο για τη νησιώτικη αρχιτεκτονική- σε κάθε γωνιά της κατοικίας. Μια αίθουσα για γιόγκα δίνει τον ρυθμό σε όλη τη ζεν ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στο σπίτι. Η Τέχνη, η παραδοσιακή ξυλογλυπτική, αλλά και το σύγχρονο design που αγαπά τα φυσικά υλικά, ολοκληρώνουν το σκηνικό.
Τσιμεντοκονίες, ξύλινα παρκέ, διαχωριστικές βιβλιοθήκες με γλυπτές κυκλαδίτικες φόρμες, έργα τέχνης, θηλυκές καμάρες και χτιστές απλίκες με κρυφό φωτισμό, εμφανή ξύλινα δοκάρια στην οροφή, αλλά και μια country style κουζίνα, συνθέτουν έναν ήρεμο χώρο που αποπνέει χαλαρότητα και ευεξία.
«Η χρωματική παλέτα, που αντλείται από τα γηγενή φυσικά στοιχεία, ενορχηστρώνει μια σύνθεση ομαλά υφασμένη στο γύρω τοπίο. Εσωτερικά, τα δάπεδα διαθέτουν τσιμεντοκονία σε γήινους τόνους, που επεκτείνονται στους εξωτερικούς χώρους με πλακόστρωτα δάπεδα σε αρμονικούς τόνους. Συγκεκριμένα, το δάπεδο της αίθουσας γιόγκα είναι διακοσμημένο με ξύλο ελιάς, προσδίδοντάς του μια φυσική αλλά ξεχωριστή ατμόσφαιρα», εξηγούν οι Mykonos Architects.
«Τα καλλιτεχνικά στοιχεία σε κάθε χώρο είναι επιμελημένες εκφράσεις ενός ντόπιου, γαλλικής καταγωγής ζωγράφου. Αντλώντας έμπνευση από το τοπικό περιβάλλον, ο καλλιτέχνης αποφεύγει τα συμβατικά πινέλα υπέρ των αντισυμβατικών μέσων όπως ο σανός, η γη και άλλα φυσικά στοιχεία. Αυτή η ξεχωριστή επιλογή όχι μόνο εμποτίζει κάθε δωμάτιο με μοναδικό χαρακτήρα, αλλά δημιουργεί επίσης μια βαθιά σύνδεση με τις αυθεντικές ρίζες του ντόπιου. Η παράλειψη κλιματισμού στον σχεδιασμό είναι μια σκόπιμη επιλογή. Η ενσωμάτωση μικρών, τριγωνικού σχήματος ψηλών ανοιγμάτων χρησιμεύει ως στρατηγικό μέσο για τη διευκόλυνση του φυσικού αερισμού εντός του χώρου. Επιπλέον, οι εκτεταμένοι πτυσσόμενοι γυάλινοι σκελετοί που κοσμούν το Yoga House, που μένουν σκόπιμα μισάνοιχτοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενισχύουν μια απρόσκοπτη ρευστότητα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Αυτός ο σχεδιασμός όχι μόνο δίνει προτεραιότητα σε βιώσιμες και οικολογικές πρακτικές, αλλά ενισχύει επίσης τη συνολική χωρική εμπειρία εναρμονίζοντας με τα φυσικά στοιχεία. Η μετάβαση μεταξύ της κύριας κατοικίας και του Yoga House ξετυλίγεται μέσα από ένα σχολαστικά σχεδιασμένο δίκτυο εξωτερικών διαδρόμων, διασχίζοντας έναν καταπράσινο κήπο στολισμένο με αυτοφυή βλάστηση», λένε οι Mykonos Architects.
Info: mykonos-architects.gr
Κατάσταση: Ολοκληρώθηκε
Έτος: 2020-2022
Ομάδα σχεδιασμού: Aude Mazelin | Χαρά Καρατζάλη
Φωτογραφίες: Spyros HoundBack to Genuity and Authentic
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Μέσα στο πρώτο 5άστερο resort της Τήνου -Κοσμοπολίτικη διακόσμηση και εστιατόριο με μενού του Δ.Σκαρμούτσου
- Πώς η αγροικία και οι στάβλοι μιας φάρμας του 18ου αιώνα στην Τήνο μεταμορφώθηκαν σε πράσινα εξοχικά
- H interior designer Βάνα Κριμνιώτη μάς υποδέχεται στο σπίτι της στο Ψυχικό -Εκλεκτικό στιλ σε ένα ρετιρέ 60 τμ