Το κοσμοπολίτικο resort Avant Mar στη Νάουσα της Πάρου, φέτος συζητήθηκε πολύ και έκανε το γύρο του κόσμου, όχι μόνο για την φιλοξενία 5 αστέρων, αλλά και για το εντυπωσιακό design του που παίζει έξυπνα με τις αντιθέσεις των γεωμετρικών σχημάτων.
Η Πάρος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει μια πιο αναβαθμισμένη ποιοτικά, τουριστική στρατηγική. Από τη γαστρονομία, με εστιατόρια αξιώσεων που κάνουν τη Νάουσα προορισμό των foodies, αλλά και μια μεγάλη επένδυση σε ένα οινοποιείο που έχει στόχο να αναδείξει τον παριανό αμπελώνα και να επαναλανσάρει δυναμικά το κρασί του, μέχρι την πεντάστερη διαμονή, το νησί των Κυκλάδων μεταμορφώνεται συστηματικά σε νέο premium προορισμό που θα αποτελέσει μια πιο σοφιστικέ και κοσμοπολίτικη εναλλακτική της Μυκόνου. Super design ζαχαροπλαστεία, νέες μπουτίκ και resorts με ιδιαίτερο σχεδιασμό, beach restaurants με την υπογραφή διάσημων σεφ, αφίξεις μεγάλων σταρ, όπως ο η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Τομ Χανκς, η Μόνικα Μπελούτσι -η οποία μάλιστα αγόρασε μια εντυπωσιακή βίλα στο νησί-, δημιουργούν μια νέα εικόνα για την Πάρο, κάνοντάς την viral σε όλο τον κόσμο, με τον ξένο Τύπο να την αποθεώνει.
Avant Mar: Η άφιξη στις Κυκλάδες που έκανε τον γύρο του κόσμου
Μια από τις πιο δυνατές αφίξεις του 2023 στο design είναι και αυτή του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου Avant Mar. Πολυσυζητημένο πολύ πριν ανοίξει, το νέο resort της Grivalia Hospitality στη Νάουσα, έγινε διάσημο τόσο για τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του όσο και για το γαστρονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, καθώς στην καρδιά του φιλοξενεί το διάσημο εστιατόριο Matsuhisa Paros.
Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση στην παραλία Πιπέρι, έχει άμεση επαφή με τη θάλασσα. Αυτό είναι ένα ατού που αξιοποίησε δημιουργικά στο σχεδιασμό αυτού του μεγάλου σε όγκο έργου το αρχιτεκτονικό γραφείο Tense Architecture Network, ένα στούντιο που μας έχει δώσει έργα τα οποία εστιάζουν έντονα στη γεωμετρία. Μια τριγωνική βίλα, μάλιστα, που σχεδίασαν στην Εύβοια, εντυπωσίασε το διεθνές περιοδικό για το design Wallpaper*, με το πρωτότυπο σχήμα της και τις αιχμηρές της γωνίες που παντρεύονταν με μια κυκλική πισίνα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα αντίθεση.
Αυτή η αντίθεση μεταξύ κύβων και κύκλων είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής ταυτότητας και οπτικής του ταλαντούχου αρχιτέκτονα Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου,αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ και επικεφαλής του γραφείου Tense Architecture Network. Το ίδιο μοτίβο, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα βλέπουμε να κυριαρχεί και στον σχεδιασμό του resort Avant Mar. Εδώ οι κύκλοι συνυπάρχουν με τους κυβιστικούς όγκους που φιλοξενούν τόσο τους κοινόχρηστους χώρους, τα εστιατόρια, το Spa, το lobby, όσο και τα τριάντα οκτώ δωμάτια, τις επτά σουίτες και τους βοηθητικούς χώρους του ξενοδοχείου.
Μη μου τους κύκλους τάραττε
Η αρμονία του πιο τέλειου από όλα τα γεωμετρικά σχήματα, του κύκλου, συνομιλεί σε μια μεγάλη παραθαλάσσια έκταση με τα τετράγωνα, τα τρίγωνα, τους πανέμορφους κύβους που επαναλαμβάνονται θεατρικά δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι μεταξύ καμπυλών και γωνιών.
Έτσι, τα βασικά κτίρια του συγκροτήματος άλλοτε έχουν θηλυκές καμπύλες και άλλοτε αρσενικές γραμμές, ενώ κάποια από αυτά μοιάζουν με μεγάλους κύβους του Ρούμπικ την ώρα που τα τετράγωνα κινούνται για να βρουν τη σωστή θέση.
Η εναλλαγή των σχημάτων καθώς και οι διαφορετικές εσοχές που δημιουργούν οι κύβοι μεταξύ τους δίνουν μια αίσθηση κίνησης στο συγκρότημα. Όλη αυτή η γεωμετρική σύλληψη προκαλεί ένα αίσθημα απόλυτης αρμονίας στο σύνολο, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα γιγαντιαίο, τρισδιάστατο γεωμετρικό παιχνίδι, από αυτά που έχουν τα θεματικά πάρκα.
«Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης μας ήταν η δημιουργία ενός αυθεντικού χώρου φιλοξενίας υψηλών απαιτήσεων, πρωτότυπα ενταγμένου στον παραδοσιακό οικισμό και το μοναδικό τοπίο των Κυκλάδων. Το ξενοδοχείο αποτελεί μία αντιθετική σύνθεση κυβικών πρισμάτων προς την πλευρά του οικισμού και κυκλικών όγκων σε επαφή με την παραλία Πιπέρι και την πλούσια φύτευση της, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται μία κολυμβητική δεξαμενή μήκους 55 μέτρων. Μέσω μία επιμήκους ράμπας με υάλινο όριο, η μεγάλη πισίνα μοιάζει να συνδέεται με τη θάλασσα», εξηγεί ο επικεφαλής του γραφείου Tense Architecture Network, Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού
Στοιχείο ενοποιητικό στους διαφορετικούς όγκους είναι η χρωματική παλέτα του έργου. «Γαλαζοπράσινο χρώμα του νερού, λευκό των Κυκλάδων και η απόχρωση της άμμου συνιστούν τη χρωματική παλέτα του resort -με το αμμώδες να περνάει στην υλικότητα των δαπέδων, στις πέργκολες και στους κοινόχρηστους χώρους του εστιατορίου και του χώρου του Spa. Ο τελευταίος, είναι επίσης κυκλικός και κρύβει μία εσωτερική, προστατευμένη όαση χαλάρωσης. Ένας περίπατος που ξεκινάει από την είσοδο και περνάει από την πλατεία ενός μικρού ζαχαροπλαστείου, συνεχίζεται πάνω από τα διαδοχικά, φυτεμένα δώματα του εστιατορίου ώστε να προσφέρει εντέλει πανοραμικά στο βλέμμα του επισκέπτη το μπλε του Αιγαίου και τη βορινή του αύρα», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος.
Βασικό στοιχείο στο έργο, όπως άλλωστε φαίνεται και στην αρχιτεκτονική κάτοψή του, είναι το νερό, η αίσθηση διαφάνειας που είναι πανταχού παρούσα είτε στις κυκλικές πισίνες που επαναλαμβάνονται είτε στον ανοιχτό ορίζοντα.
Αυτή η επαφή με το νερό έχει τόσο συμβολικό χαρακτήρα ως προς την αίσθηση ευεξίας που θέλει να προσφέρει το resort στους επισκέπτες του, όσο και πρακτικό καθώς το υδάτινο στοιχείο βρίσκεται παντού.
Info: tensearchitecture.net
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ένα σπίτι απόμερο σαν φάρος μέσα στην καρδιά του Αιγαίου -Minimal design στoν γκρεμό, στη μέση του πουθενά
- Στη Μύκονο φτιάχνουν ξενοδοχείο σε σχήμα φάλαινας! Φουτουριστικές καμπύλες, αναπάντεχη αρχιτεκτονική
- Ένα φουτουριστικό υπόσκαφο ξενοδοχείο στη Μύκονο σαν σπιράλ -Έγινε viral στο εξωτερικό για τις καμπύλες του