H ανακαίνιση ενός design διαμερίσματος στη Φιλοθέη, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Barault Architects, εστίασε στις μοντέρνες έξυπνες λύσεις που οργανώνουν το σπίτι με απόλυτη κομψότητα, διατηρώντας έτσι τον minimal χαρακτήρα του.
Βιβλία, έργα Τέχνης, design έπιπλα, λίγα αλλά bold αξεσουάρ και μια σειρά από έξυπνες ιδέες που οργανώνουν την καθημερινότητα και λύνουν τα πρακτικά της ζητήματα με κομψό τρόπο: αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το μίνιμαλ, σύγχρονο σπίτι μιας οικογένειας σε ένα από τα πιο κομψά προάστια της Αθήνας: τη Φιλοθέη.
Με μια γήινη παλέτα που κινείται αρμονικά, κρατώντας χαμηλούς τόνους, η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του διαμερίσματος δίνει τον κύριο λόγο στον συνδυασμό ξύλου, χάλυβα και μαύρου μαρμάρου με έντονα λευκές φλέβες και νερά. Το δάπεδο έχει επενδυθεί με παλαιωμένο δρύινο ξύλο, ενώ για τους τοίχους έχει επιλεγεί ένα ουδέτερο χρώμα στην απόχρωση του πάγου, το οποίο σε διάφορα σημεία, όπως στο χολ, συνδυάζεται με ένα βιομηχανικό γκρι που κάνεις τις κολώνες να ξεχωρίζουν. Αυτός ο ήπιος χρωματικός συνδυασμός αφήνει τα design έπιπλα και τα έργα τέχνης να πρωταγωνιστούν.
Εκτός από το φυσικό φως που αναδεικνύει κάθε δωμάτιο, χάρη στα μεγάλα παράθυρα, οι διάφορες γωνιές του διαμερίσματος φωτίζονται θεατρικά με έξυπνα συστήματα κρυφών φωτισμών, με σποτ οροφής αλλά και με μια σειρά από εντυπωσιακά ντιζάιν φωτιστικά.
Τα έπιπλα είναι στιβαρά, έχοντας ανδρικές γραμμές και γεωμετρικές φόρμες όπως οι δερμάτινες καρέκλες του οίκου Poltrona Frau στην τραπεζαρία που έχουν μεταλλικά πόδια και τριγωνικό σχήμα στην πίσω πλευρά του καθίσματος.
Γυάλινα τραπέζια, γκρι καναπέδες και ξύλινα έπιπλα αποθήκευσης όπως ο μπουφές που χωρίζει το καθιστικό από την τραπεζαρία, inox λεπτομέρειες όπως οι εντυπωσιακοί industrial style διακόπτες, συμπληρώνουν το αρρενωπό σκηνικό. Το χρώμα έρχεται μονάχα από τις ράχες των βιβλίων στις βιβλιοθήκες, από τα έργα τέχνης και από κάποιες διακοσμητικές πινελιές σε πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα (ιδίως στο παιδικό μπάνιο).
Αυτό όμως που αποτελεί πυρήνα στη φιλοσοφία αυτής της ριζικής ανακαίνισης, είναι η δημιουργία επιπλέων χώρων αποθήκευσης και η αξιοποίηση ακόμα και των πιο αμήχανων σημείων, όπως είναι συνήθως τα χολ, οι διάδρομοι, οι άδειοι τοίχοι, γι' αυτό το σκοπό.
Το Α και το Ω του μινιμαλισμού είναι η έξυπνη αποθήκευση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Barault Architects, με επικεφαλής τον Λούις Μπαρώ, έναν Γαλλικής καταγωγής αρχιτέκτονα που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και είναι απόγονος του διάσημου Γάλλου σχεδιαστή τοπίου που στα μέσα του 19ου αιώνα αναγέννησε τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, ανέλαβε να ανακαινίσει ριζικά το διαμέρισμα για ένα ζευγάρι βιβλίοφιλων, το οποίο ήθελε ένα σπίτι που θα φιλοξενεί τα εκατοντάδες βιβλία του, χωρίς όμως να χάνεται ο minimal χαρακτήρας του χώρου.
Η ομάδα σχεδιασμού του Barault Architects (Louis Barault, Ελισανία Μιχαλοπούλου και Αλίκη Σιγάλα) εφάρμοσε έξυπνα τον βασικό κανόνα που βοηθά ένα σπίτι να παραμένει λιτό και απέριττο: την σωστή αποθήκευση που είναι το Α και το Ω του μινιμαλισμού.
Με έξυπνες ιδέες, λύσεις και στρατηγικές οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν ως βασικά τους εργαλεία έπιπλα αποθήκευσης, βιβλιοθήκες, εντοιχισμένες ξύλινες ντουλάπες, συνθέσεις με πάγκους και επιτοίχια συστήματα οργάνωσης του σπιτιού που κρύβουν εσοχές και ράφια πίσω από τις ξύλινες επενδύσεις των τοίχων.
4+1 ιδέες για έξυπνη αποθήκευση και οργάνωση σπιτιού που μάς προσφέρει αυτό το διαμέρισμα στη Φιλοθέη
- Σύνθεση στο σαλόνι, με μάρμαρο και ξύλο, που μεταμορφώνει έναν άδειο, αμήχανο τοίχο γύρω από το τζάκι, σε εντυπωσιακό μπαρ και έπιπλο αποθήκευσης: Εκεί που άλλοι απλώς θα τοποθετούσαν έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής, η ομάδα του γραφείου Barault Architects δημιούργησε ένα εντοιχισμένο σύστημα που πλαισιώνει το μαρμάρινο minimal τζάκι, με μια μαρμάρινη εσοχή που αναδεικνύεται με κρυφό φωτισμό και με κλειστά και ανοιχτά ράφια στο πάνω μέρος που λειτουργούν είτε ως μπαρ, επενδυμένο εσωτερικά με καθρέφτες, είτε ως ντουλάπια που κρύβουν χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα.
2. Λεπτή βιβλιοθήκη από χάλυβα που δεν πιάνει πολύ χώρο: Μια κατασκευή από λεπτούς βιομηχανικούς δοκούς από μαύρο χάλυβα που είναι καρφωμένοι στον τοίχο, φιλοξενεί τα πολλά βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας που αγαπά να διαβάζει το ζευγάρι των ιδιοκτητών. Αυτή η μεταλλική βιβλιοθήκη είναι πολύ λεπτή και δεν επιβαρύνει το χώρο, ενώ ενσωματώνει και τη μεγάλη flat TV. Δύο σποτ στην οροφή φωτίζουν τη σύνθεση θεατρικά, αναδεικνύοντας το χρώμα στις ράχες των βιβλίων και δημιουργώντας έναν όμορφο βιβλιοφιλικό «καμβά» που ζωηρεύει το ηπίων τόνων σαλόνι.
3. Εντοιχισμένη δρύινη ντουλάπα που αξιοποιεί το χώρο δίπλα στο χολ και το διάδρομο: Η δρύινη κατασκευή με τις πόρτες από το ίδιο ξύλο, εκμεταλλεύεται έξυπνα τον κενό χώρο δίπλα στην είσοδο για τη δημιουργία ενός πολυχτηστικού αποθηκευτικού χώρου όπου η οικογένεια κρύβει όλα τα πρακτικά και λειτουργικά πράγματα του σπιτιού.
4. Ντουλάπια επενδυμένα με καθρέφτες στο μπάνιο: Ένα τρικ που κάνει το μαρμάρινο λουτρό να δείχνει μεγαλύτερο.
Εδώ τα ντουλάπια πάνω από τους νιπτήρες και τους πάγκους, έχουν ντυθεί με καθρέφτες, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν το μάρμαρο και δημιουργούν ένα ενδιαφέρον οπτικό εφέ.
5. Ντουλάπες με διαφάνειες που κάνουν το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος: Διάφανα ντουλάπια στην κουζίνα, τα οποία φωτίζονται με κρυφό φωτισμό, αλλά και διάφανες πόρτες από μαύρο γυαλί στην ντουλάπα του υπνοδωματίου, δίνουν μοντέρνο χαρακτήρα σε δύο απολύτως πρακτικούς χώρους.
Info: barault.gr
Τοποθεσία: Φιλοθέη
Design Team: Louis Barault, Ελισανία Μιχαλοπούλου, Αλίκη Σιγάλα
Διαχείριση Έργου: Barault Architects
Υπεύθυνος έργου: Αναστάσιος Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ένα σπίτι απόμερο σαν φάρος μέσα στην καρδιά του Αιγαίου -Minimal design στoν γκρεμό, στη μέση του πουθενά
- Στη Μύκονο φτιάχνουν ξενοδοχείο σε σχήμα φάλαινας! Φουτουριστικές καμπύλες, αναπάντεχη αρχιτεκτονική
- Ένα φουτουριστικό υπόσκαφο ξενοδοχείο στη Μύκονο σαν σπιράλ -Έγινε viral στο εξωτερικό για τις καμπύλες του