Η κατοικία που σχεδίασε το αρχιτεκτονικού γραφείο L Architects ταξιδεύει την ομορφιά του Ιονίου σε όλο τον κόσμο.
Σε αυτή την εντυπωσιακή βίλα στην Κεφαλονιά δεν είναι η θέα που κλέβει την εντύπωση, αλλά η ίδια η πισίνα και ο χώρος γύρω από αυτήν που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής: Μια τριγωνική βεράντα στο χρώμα της άμμου που αιωρείται πάνω από το αχνό γαλάζιο του Ιονίου, με δυο ξύλινες πολυθρόνες που ατενίζουν τη θάλασσα και τις κορυφογραμμές των γειτονικών νησιών. Μια σοφή αφαιρετικότητα που αποδεικνύει ότι ο μινιμαλισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα.
H γωνιά αυτή, μάλιστα, στην εντυπωσιακή κατοικία που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο L Architects, την Αφροδίτης και Τζούλιας Λευκαδίτη, στην Κεφαλονιά, ταξίδεψε τη χώρα μας στο εξωτερικό, κλέβοντας τις εντυπώσεις του διεθνούς Τύπου. Το σπίτι έγινε εξώφυλλο στο ισπανικό ELLE Decoration και το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Ένας επίγειος παράδεισος πέντε στρεμμάτων πλάι στη θάλασσα
Η κατοικία Sui Generis (στα λατινικά σημαίνει ιδιόρρυθμος, αυτός που φέρει μοναδικά χαρακτηριστικά) είναι χτισμένη στην Πεσσάδα της Κεφαλονιάς, στο νότιο τμήμα του νησιού και απολαμβάνει μια πανοραμική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Το αρχιτεκτονικό γραφείο L Architects ανέλαβε την ανακαίνιση και την επέκταση μιας εξοχικής κατοικίας που είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1990.
Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι επανασχεδιάστηκαν ώστε να αποκτήσει η βίλα μια ενιαία αισθητική και ταυτότητα, παντρεύοντας έξυπνα τα παλιά με τα νέα στοιχεία.
Το οίκημα που έχει έκταση 200 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται μέσα σε έναν κατάφυτο μεσογειακό κήπο πέντε στρεμμάτων. Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία που είναι χτισμένη πάνω στο υπερυψωμένο πλάτωμα ενός ελαιώνα, βλέποντας σε ένα γραφικό λιμανάκι και φυσικά σε όλο το νότιο κομμάτι του πελάγους.
Το αρχικό κτίσμα διέθετε δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό και κουζίνα, ενώ οι εξωτερικοί χώροι δεν είχαν κανέναν απολύτως σχεδιασμό. «Ο υπαίθριος χώρος της κατοικίας δεν είχε καμία διαμόρφωση, με μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο έναν παλιό ξυλόφουρνο που ανακαλύφθηκε δίπλα στις ελιές. Η εξωτερική της όψη δεν είχε κάποιο αξιόλογο χαρακτηριστικό, εντασσόταν όμως στον γενικό χαρακτήρα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού», εξηγεί στο iefimerida η αρχιτέκτονας Αφροδίτη Λευκαδίτη.
Έτσι, το καινούργιο ντιζάιν έπρεπε να επεκτείνει το οίκημα, χωρίς να αλλοιώσει την ταυτότητά του, γεφυρώνοντας το παραδοσιακό στυλ της με σύγχρονα στοιχεία.
«Προστέθηκε ένα επιπλέον en-suite υπνοδωμάτιο και χαμάμ, ενώ στο σύνολο εφαρμόστηκαν μεγάλες επιφάνειες με μοντέρνα υλικά, όπως η πατητή τσιμεντοκονία σε πάγκους και δάπεδα, καθώς και σταθερά έπιπλα από πλεκτή ψάθα με δρύινες λεπτομέρειες. Για τη διαμόρφωση του εσωτερικού έγινε προσεκτική διαλογή από τα έπιπλα και τα φωτιστικά των ιδιοκτητών, τα οποία συμπληρώθηκαν με νέα κομμάτια σε πιο σύγχρονη γραμμή, ώστε να προκύψει μια ανανεωμένη ταυτότητα με διαχρονικά στοιχεία, ενσωματώνοντας την προηγούμενη χωρίς να την εξαφανίζουν. Συγκεκριμένα, διατηρήθηκαν επιλεγμένα κομοδίνα-αντίκες στα υπνοδωμάτια, σκαμπό και τραπέζια φαγητού, τα οποία συμπληρώθηκαν με νέους καναπέδες και πολυθρόνες, custom made κρεμαστά φωτιστικά και λευκές λινές κουρτίνες σε όλα τα ανοίγματα», προσθέτει η Αφροδίτη Λευκαδίτη.
Ένα lounge «βυθισμένο» στην πισίνα
Στο σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων, που έγινε από το μηδέν, κομβικό ρόλο έπαιξε η τοποθέτηση της εντυπωσιακής πισίνας. Για να απολαμβάνει την καλύτερη θέα επιλέχθηκε το σημείο του οικοπέδου που βρίσκεται μπροστά από τη θάλασσα. Μπροστά της δημιουργήθηκε ένας τριγωνικός χώρος από πατητή τσιμεντοκονία, μια ιδανική ζώνη για χαλάρωση, ηλιοθεραπεία και ρεμβασμό, ενώ πίσω της, μέσα στην πισίνα, δημιουργήθηκε μια εσοχή από σκυρόδεμα επενδυμένο επίσης με τσιμεντοκονία όπου φιλοξενείται το lounge με τους χτιστούς καναπέδες. Στην καρδιά αυτού του υπέροχου υπαίθριοι καθιστικού δεσπόζει ένα τζάκι που τις νύχτες φωτίζει τη γωνιά αυτή ατμοσφαιρικά και καταπολεμά την υγρασία.
«Κεντρικό ζητούμενο ήταν η στρατηγική τοποθέτηση μιας πισίνας, που να απολαμβάνει τη μαγευτική θέα του οικοπέδου, η οποία θα έπρεπε να πλαισιώνεται από επιμέρους υπαίθριες ενότητες που να ενθαρρύνουν την καθημερινή ζωή δίπλα στη φύση. Έτσι, ο νέος σχεδιασμός δημιούργησε τέσσερα “σημεία ενδιαφέροντος”: Ο παλιός ξυλόφουρνος δίπλα στις ελιές αναδείχθηκε και συνδυάστηκε με έναν νέο χώρο barbecue και τραπεζαρίας κάτω από μία μεγάλη ξύλινη πέργκολα, ενώ στο εσωτερικό της πισίνας κατασκευάστηκε ένα βυθισμένο καθιστικό το οποίο συμπληρώνεται με μία πιο απομονωμένη περιοχή ηλιοθεραπείας στην άκρη του υψώματος. Ενώ οι τέσσερις υπαίθριοι χώροι αναπτύσσουν συμπληρωματικές σχέσεις μεταξύ τους, ο καθένας έχει διακριτό χαρακτήρα: Ο φούρνος τραβά το βλέμμα προς το βουνό, η τραπεζαρία είναι το επίκεντρο της κοινωνικότητας στην κατοικία, το βυθισμένο καθιστικό φέρνει το νερό της πισίνας στο ίδιο επίπεδο με τον ορίζοντα, σαν να κολυμπάει κάποιος μέσα στη θάλασσα, ενώ η πλατφόρμα ηλιοθεραπείας απολαμβάνει τη θέα από απόσταση», εξηγεί η η Αφροδίτη Λευκαδίτη.
Η παλέτα της απόλυτης αρμονίας
Σε όλη την κατασκευή των νέων χώρων, αλλά και στη ριζική ανακαίνιση των παλιών υφιστάμενων, χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά που συνάδουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.
Παράλληλα αυτά τα φυσικά υλικά, με μια γήινη παλέτα να κυριαρχεί, βοηθούν την κατοικία να ενσωματώνεται πλήρως στο φυσικό περιβάλλον.
Άλλωστε ο βασικός στόχος που επετεύχθη ήταν η γεφύρωση των παλαιότερων στοιχείων με τα νέα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του σπιτιού.
Αυτή η αρμονία που χαρακτηρίζει το τελικό αποτέλεσμα, δημιουργεί ευεξία στον επισκέπτη, ένα αίσθημα που γίνεται ψυχική ανάταση όταν από κάθε γωνιά στην οποία βρίσκεται η φύση είναι εκεί, κυρίαρχη και απολαυστική, με τα αρώματα της μεσογειακής γης, με τους χυμούς της φύσης και την αναζωογονητική αύρα του πελάγους να δημιουργούν ένα μεθυστικό καλοκαιρινό και δροσερό κοκτέιλ.
Info: larchitects.gr
Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή: L-Architects
Υπεύθυνη μελέτης: Αφροδίτη Λευκαδίτη
Παραγωγή φωτογράφησης: Mia Dorier
Φωτογράφηση: Μυρτώ Ιατροπούλου