H Audi έχει υιοθετήσει τεχνολογία οργανικών διόδων εκπομπής φωτός ή organic light-emitting diodes, ευρέως γνωστές ως OLED, ήδη από το 2016.
H Audi εξελίσσει την αμφίδρομη φόρτιση [εικόνες]
Η Audi ανανεώνει το Q2 [εικόνες]
Οι πηγές φωτός OLED βασίζονται στην αρχή εκπομπής πάνελ - σε αντίθεση με σημειακές φωτεινές πηγές, όπως τα LED, που χρησιμοποιούν κρύσταλλους ημιαγωγών. Η αρχή λειτουργίας των OLED, ως ολιστική φωτεινή πηγή και όχι εκπομπή φωτός από επιμέρους σημεία, έχει πολλαπλά οφέλη: το φως των OLED είναι εξαιρετικά ομοιογενές, απεριόριστα ρυθμιζόμενο και επιτυγχάνει πολύ υψηλή αντίθεση. Επιπλέον, μπορεί να κατατμηθεί, με τα τμήματα αυτά να είναι ξεχωριστά ελεγχόμενα και να μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, με ελάχιστα κενά μεταξύ τους. Η μονάδα φωτισμού δεν απαιτεί ανακλαστήρες, οπτικές ίνες ή παρόμοια οπτικά. Αυτό καθιστά τις μονάδες OLED πολύ αποδοτικές, ελαφριές και επίπεδες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ελευθερία έκφρασης των σχεδιαστών.
Ένα στοιχείο φωτισμού OLED είναι μόλις ένα χιλιοστό λεπτό, ενώ οι συμβατικές λύσεις LED απαιτούν πολύ μεγαλύτερα εγκατεστημένα βάθη, από 20 έως 30 χιλιοστά. Η ενεργειακή απαίτηση ενός OLED είναι και πάλι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των LED, εάν οι τελευταίες επιτύχουν παρόμοια ομοιογένεια, για λόγους σύγκρισης. Η τεχνολογία OLED της Audi έκανε το ντεμπούτο της στην παραγωγή στα πίσω φώτα του Audi TT RS, το 2016. Μέχρι τώρα, τα μοντέλα Audi που χρησιμοποιούν τεχνολογία φωτισμού OLED είχαν έως και τέσσερα ξεχωριστά ελεγχόμενα, πολύπλοκα τμήματα φωτισμού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα μεμονωμένο, καθορισμένο σχέδιο φωτισμού.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μεμονωμένων ελεγχόμενων τμημάτων μπορεί τώρα να ενεργοποιηθεί τυχαία, με συνεχή μεταβλητότητα φωτεινότητας. Στο Q5, χρησιμοποιούνται σήμερα τρία πλακίδια των έξι μονάδων, με άλλα λόγια 18 τμήματα ανά λάμπα. Η υψηλή ακρίβεια και η μεγάλη μεταβλητότητα προσφέρουν στους σχεδιαστές φωτός πολλές δυνατότητες, χρησιμοποιώντας μόνο έναν τύπο υλικού. Οι πελάτες του Q5 που επιλέγουν ψηφιακή τεχνολογία OLED έχουν τη δυνατότητα επιλογής τριών φωτιστικών υπογραφών στα πίσω φώτα, κατά την αγορά του αυτοκινήτου τους. Στη «δυναμική» λειτουργία του Audi drive select, τα πίσω φώτα αλλάζουν επίσης σε μία πιο δυναμική υπογραφή. Επιπλέον, μπορούν να εφαρμοστούν κινούμενα φωτιστικά εφέ, όπως σενάρια άφιξης/αναχώρησης από το αυτοκίνητο, καθώς και τα δυναμικά φλας που έχουν πλέον ενσωματωθεί στις νέες μονάδες λαμπτήρων.
Στο νέο Q5, η Audi έχει υλοποιήσει δυνατότητα εντοπισμού εγγύτητας, μέσα από τα ψηφιακά οπίσθια φώτα OLED. Όταν ένας άλλος χρήστης του δρόμου πλησιάζει σε λιγότερο από δύο μέτρα από πίσω ένα Q5, το οποίο για παράδειγμα είναι σταματημένο σε κάποιο φανάρι, όλα τα τμήματα των πίσω φώτων OLED ανάβουν. Όταν το Q5 αρχίσει να κινείται, επιστρέφει στην αρχική υπογραφή φωτός. Αυτό είναι απλώς ένα αρχικό παράδειγμα της επικοινωνίας Car-2-X του αυτοκινήτου με το περιβάλλον του. Στο μέλλον και με την επιφύλαξη νομοθετικής έγκρισης, δεν είναι απίθανο τα προκαθορισμένα φωτιστικά προειδοποιητικά σήματα να υιοθετηθούν από τους κατασκευαστές – μία τεχνολογική εξέλιξη αντίστοιχη των πίσω φώτων που ενεργοποιούνται κατά το φρενάρισμα. Μάλιστα, ενδέχεται στα πίσω φώτα να εμφανίζονται προκαθορισμένα σύμβολα για να παρέχουν σε άλλους χρήστες του δρόμου έγκαιρες προειδοποιήσεις για κινδύνους, όπως ολισθηρούς δρόμους ή το τέλος ενός μποτιλιαρίσματος στην εθνική οδό.