Wordle: Το νέο παιχνίδι λέξεων που έχει τρελάνει το διαδίκτυο -Είναι το νέο scrabble για κινητά; - iefimerida.gr

Wordle: Το νέο παιχνίδι λέξεων που έχει τρελάνει το διαδίκτυο -Είναι το νέο scrabble για κινητά;

Ο δημιουργός του νέου παιχνιδιού
Ο δημιουργός του νέου παιχνιδιού και η σύντροφός του
ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

Ένα παιχνίδι εικασίας λέξεων έχει ξετρελάνει χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο και δημιουργήθηκε από έναν Βρετανό μηχανικό λογισμικού για τη σύντροφό του.

Ο Τζος Γουάρντλ, ο οποίος ζει στο Μπρούκλιν και αποφοίτησε από το Royal Holloway, University of London το 2006, δημιούργησε το παιχνίδι Wordle για να παίζει με τη σύντροφό του Πάλα Σαχ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δημιουργός του παιχνιδιού Τζος Γουάρντλ με την σύντροφό του
Ο δημιουργός του παιχνιδιού Τζος Γουάρντλ με την σύντροφό του

Αφότου το έπαιξε μία φορά με την κοπέλα του, ο Γουάρντλ το μοιράστηκε με την οικογένειά του στο WhatsApp, όπου αποδείχθηκε τόσο δημοφιλές που το έκανε προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο.

Πώς παίζεται

Την 1η Νοεμβρίου, το Wordle (έτσι το ονόμασε) είχε 90 παίκτες. Την περασμένη Κυριακή περισσότερα από 300.000 άτομα συμμετείχαν στην καθημερινή πρόκληση. Μία φορά την ημέρα, το παιχνίδι προσκαλεί τους παίκτες να μαντέψουν μια λέξη με πέντε γράμματα και μόλις υποβάλουν την υπόθεσή τους, το Wordle τους λέει ένα κάποιο από τα γράμματα που έχετε βάλει βρίσκεται στη μυστική λέξη και εάν βρίσκεται στη σωστή θέση. Στη συνέχεια, δίνονται στους παίκτες έξι προσπάθειες για να μαντέψουν ποια είναι η μυστική λέξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γουάρντλ, πρώην μηχανικός λογισμικού για το Reddit, δημιούργησε ένα παρόμοιο πρωτότυπο το 2013 αλλά το εγκατέλειψε αφότου οι φίλοι του δεν εντυπωσιάστηκαν.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έπιασε ξανά το παιχνίδι αφότου αυτός και η σύντροφός του εθίστηκαν στο καθημερινό σταυρόλεξο των New York Times.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Γουάρντλ δημιουργεί κάτι που έχει προκαλέσει θύελλα στο διαδίκτυο. Το 2015, δημιούργησε το «The Button» του Reddit, ένα περίεργο παιχνίδι όπου ένα κουμπί εμφανιζόταν σε μια ιστοσελίδα με αντίστροφη μέτρηση 60 δευτερολέπτων. Κάθε φορά που κάποιος πατούσε το κουμπί, το ρόλοι άρχιζε ξανά την αντίστροφη μέτρηση, αλλά κάθε άτομο μπορούσε να το πατήσει μόνο μία φορά. Παρά το γεγονός πως δεν υπήρχε έπαθλο για το κλικ, εκατομμύρια άνθρωποι εθίστηκαν στο παιχνίδι αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έδρα του πλέον τη Νέα Υόρκη, ο Γουάρντλ λέει ότι του αρέσει να «κατασκευάζει μοναδικά προϊόντα που εστιάζουν στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση». Η σύντροφός του από την άλλη, λέει πως ξυπνάει κάθε πρωί για να παίξει το Wordle και πως εκτιμά ιδιαίτερα πως ο σύντροφός της δημιούργησε το παιχνίδι αρχικά για εκείνη. «Είναι πραγματικά πολύ γλυκό» είπε. «Ο Τζος μου δείχνει την αγάπη του με αυτό τον τρόπο».

Γιατί έγινε τόσο δημοφιλές

Ο Γουάρντλ αποφοίτησε από το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2006, αφότου σπούδασε Media Arts. Στη συνέχεια, σπούδασε Ψηφιακές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Ακολούθως εργάστηκε ως καλλιτέχνης στο Reddit, προτού γίνει ανώτερος διευθυντής προϊόντων και αργότερα σύμβουλος της εταιρείας. Μετά από μια θέση ως μηχανικός λογισμικού στο Pinterest επέστρεψε στο Reddit με τον ίδιο ρόλο τον Ιανουάριο του 2020.

Συζητώντας για την επιτυχία του Worlde, ο Γουάρντλ είπε: «Νομίζω ότι ο κόσμος εκτιμά αυτό το παιχνίδι απλά επειδή είναι διασκεδαστικό» και πρόσθεσε πως προσελκύει παίκτες γιατί διαρκεί μόλις τρία λεπτά την ημέρα. «Είναι κάτι που σε ενθαρρύνει να αφιερώσεις τρία λεπτά την ημέρα. Και αυτό είναι όλο. Δεν ζητά περισσότερο χρόνο από σένα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H αρχική λίστα του Worlde περιείχε όλες τις λέξεις πέντε γραμμάτων της αγγλικής γλώσσας - περίπου 12.000 – ωστόσο το ζευγάρι πίστευε ότι κάποιες λέξεις θα ήταν αδύνατο να τις μαντέψει κανείς. Τελικά, ο Γουάρλντ περιόρισε τη λίστα σε 2.500 λέξεις, μια λίστα που θα διαρκέσει για χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παιχνίδι λέξεις διαδίκτυο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ