Viral έχει γίνει τις τελευταίες μέρες μια ασπρόμαυρη φωτογραφία της δεκαετίας του 1940, με έναν άνδρα που ξεχωρίζει στη φωτό και τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν πως πρόκειται για... ταξιδιώτη του χρόνου!
Σύμφωνα με την The Sun, η φωτογραφία είναι από το μακρινό 1943 και ελήφθη στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου ο μυστηριώδης άνδρας εμφανίζεται περικυκλωμένος από στρατιώτες των ΗΠΑ.
Αλλά αυτός ο άνδρας δεν φοράει στρατιωτική στολή. Αντίθετα, ξεχωρίζει με την ανοιχτόχρωμη καμπαρντίνα του, ενώ έχει το χέρι του κοντά στο αυτί του.
Ακριβώς εξαιτίας του γεγονός ότι έχει το χέρι του στο αυτί του, αλλά και του τρόπου που έχει τοποθετήσει το χέρι του κάποιοι... συνωμοσιολόγοι άρχισαν να γράφουν στα social περί ταξιδιώτη του χρόνου που κρατούσε κινητό στο μακρινό 1943!
Καμία σχέση φυσικά...
Η αρχή των τρελών θεωριών συνομωσίας
Η φωτογραφία – που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ισλανδική ομάδα Gamlar ljósmyndir στο Facebook από τον χρήστη Kristjan Hoffmann το 2016 - είχε λεζάντα: «Ένα πράγμα που τραβάει την προσοχή σε αυτή την όμορφη φωτογραφία είναι πάνω από το παράθυρο, στη γωνία της μέσης της εικόνας, όπου ένας άνδρας ακουμπά στο τζάμι και μιλάει σε κινητό τηλέφωνο. Δεν ξέρω τι να πω, δεν νομίζω ότι απλά μιλάει στο τηλέφωνο. Στέκεται εκεί μόνος του, με διαφορετικό χτένισμα από ότι οι άλλοι και ένα μαντήλι και συμπεριφέρεται όπως θα κάναμε εμείς σήμερα».
Η ίδια φωτογραφία δημοσιεύτηκε επίσης σε ένα βίντεο θεωρίας συνωμοσίας στο YouTube με τίτλο «10 πραγματικές περιπτώσεις ταξιδιού στον χρόνο που δεν μπορούν να εξηγηθούν».
Κι όμως η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ απλή
Παρότι οι συνωμοσιωλόγοι μπορούν να συνεχίσουν να γράφουν ότι θέλουν, ούτε στη φωτογραφία απεικονίζεται κάποιος ταξιδιώτης του χρόνου (που δεν υπάρχουν έτσι και αλλιώς), ούτε φυσικά κρατά στο χέρι κινητό.
Η πραγματικότητα και η αλήθεια της φωτογραφίας είναι πολύ πιο πεζή και απλή. Για κάποιο λόγο ο εν λόγω άνδρας έφερε το χέρι του κοντά στο αυτί του, είτε ενδεχομένως, για να τσεκάρει αν δουλεύει το ρολόι του (στο μακρινό 1943 αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη ανησυχία), ή ακόμη πιο πεζά, ήθελε απλά να ξύσει το αυτί του. Υπάρχει και άλλη πιο πεζή εκδοχή: Ηταν μια τυχαία κίνηση του χεριού που έπιασε ο φακός. Πόσες φορές έχει συμβεί στον καθένα μας; Ισως άπειρες...