Η πόλη του Utqiaġvik (ή Μπάροου όπως την αποκαλούσαν ως το 2016 οι Αμερικανοί) στην Αλάσκα είναι η βορειότερη πόλη στην Αμερική, αλλά και μία από τις λίγες που βρίσκονται «μια ανάσα» από τον Αρκτικό Κύκλο.
Η πόλη των 4.000 περίπου κατοίκων, πέρα από τις πολικές θερμοκρασίες, έχει και ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο, που την κάνει δημοφιλή προορισμό για όσους λατρεύουν την περιπέτεια στα... κρύα. Κάθε χρόνο, από τις 18 Νοεμβρίου ως τις 23 Ιανουαρίου, η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι και δεν βλέπει ξανά τον ήλιο. Για 67 ημέρες οι κάτοικοι της περιοχής ζουν σε ένα σκηνικό που θα μπορούσε να θυμίζει ταινία. Συνεχές σκοτάδι και θερμοκρασίες όπου ο μέσος όρος δεν ξεπερνά τους -27 βαθμούς Κελσίου.
Η πόλη στην Αλάσκα που ζουν ιθαγενείς και επιστήμονες
Στην περιοχή ζουν κυρίως επιστήμονες, αλλά και άνθρωποι της φυλής Iñupiat, που έχουν συνηθίσει στο φαινόμενο αυτό, το οποίο ονομάζεται polar night (πολική νύχτα). Το ίδιο συμβαίνει και με τον ήλιο όταν ανατέλλει στα μέσα Μαΐου και μένει εκεί για 80 ημέρες, όταν και οι κάτοικοι... ξεχνούν τι σημαίνει νύχτα.
Η πόλη βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα βόρεια του Φέρμπανκς και χαρακτηρίζεται από τους κατοίκους ως η πόλη «στην κορυφή του κόσμου». Την περίοδο της πολικής νύχτας μάλιστα, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να βγουν χωρίς γάντια έξω από το σπίτι, καθώς κινδυνεύουν να καταστραφούν τα δάχτυλά τους. Μάλιστα, επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο 24ωρο σκοτάδι, πολλές φορές σταματούν την αστυνομία στον δρόμο, για να ρωτήσουν τι ώρα είναι, καθώς χάνουν την αίσθηση με τον χρόνο.
Πρόσβαση μόνο με αεροπλάνο
Στην πόλη δεν υπάρχουν δρόμοι, καθώς προτιμούν το χαλίκι, ώστε την περίοδο του παγετού να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η μόνη πρόσβαση στη πόλη είναι με αεροπλάνο, όπου το αεροδρόμιο κάνει πτήσεις μόνο εντός πολιτείας.
Αρκετοί κάτοικοι ωστόσο, προτιμούν να χρησιμοποιούν έλκηθρα ως μέσα μεταφοράς και όχι αυτοκίνητα, κυρίως οι ντόπιοι.
Το πρόβλημα για τους κατοίκους είναι πως υπάρχουν μόνο τέσσερα καταστήματα στη πόλη για τρόφιμα και πολλές φορές επειδή η πρόσβαση δεν είναι εύκολη στην περιοχή, ιδιαίτερα τον χειμώνα, τα ράφια αδειάζουν σε λίγες ώρες, καθώς εφοδιάζονται μέχρι να ανατείλει ξανά ο ήλιος. Πολλές φορές μάλιστα, εξαιτίας των πολικών συνθηκών, τα τέσσερα καταστήματα με τρόφιμα, πετούν φαγώσιμα, καθώς οι θερμοκρασίες φτάνουν ως τους -50, καταστρέφοντας τα, πριν προλάβουν να μπουν στα ράφια.
Ρύζι και δέρμα φάλαινας το δημοφιλέστερο φαγητό
Οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως από ψάρια και το πιο δημοφιλές πιάτο είναι η φλούδα φάλαινας. Μαζί με το ρύζι, που το τρώνε ακόμη και για πρωινό, είναι η κυριότερη τροφή για τους κατοίκους της περιοχής. Αρκετοί κάτοικοι μάλιστα εργάζονται σε ιχθυοτροφεία, με σκοπό την αλιεία φαλαινών.
Υπάρχουν βέβαια και εστιατόρια, αλλά οι τιμές τους είναι πανάκριβες, καθώς το κόστος να τις προμήθειες είναι μεγάλο.
Αυτοκτονίες ο πρώτος λόγος θανάτου τον χειμώνα
Ωστόσο, το διάστημα που επικρατεί η πολική νύχτα στη πόλη, είναι από τα πιο δύσκολα. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, τους δύο μήνες που δεν εμφανίζεται ο ήλιος, είναι συχνά τα φαινόμενα αυτοκτονιών από κατάθλιψη, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος θανάτων τον χειμώνα.
Πηγή φωτογραφιών: businessinsider