Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνετε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων -Tι λένε ειδικοί - iefimerida.gr

Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεσταίνετε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων -Tι λένε ειδικοί

Γιατί δεν πρέπει να ζεσταίνετε ξανά μια μπριζόλα στο φούρνο μικροκυμάτων
Γιατί δεν πρέπει να ζεσταίνετε ξανά μια μπριζόλα στον φούρνο μικροκυμάτων / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσες φορές δεν έχετε χρησιμοποιήσει περισσεύματα φαγητού για να φτιάξετε ένα γρήγορο σάντουιτς; Ξέρετε όμως ποια από αυτά τα συστατικά δεν πρέπει να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων;

Αν και είναι δελεαστικό να βασιστείτε στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε αυτά τα περισσεύματα, οι ειδικοί τροφίμων λένε ότι αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη κίνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μία, οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να μαγειρέψουν τα τρόφιμα ανομοιόμορφα, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να επιβιώσουν κατά τη διαδικασία του ζεστάματος, και από την άλλη, το ξαναζεσταμένο φαγητό από τα μικροκύματα, δεν έχει πάντα καλή γεύση.

Πέντε τρόφιμα που δεν πρέπει να αναθερμαίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων

Οι ειδικοί σε θέματα τροφίμων μοιράστηκαν ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνεται και κάποια από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν.

1. Βραστά αυγά

Γνωστά για τις πρωτεΐνες και την ενέργεια που προσφέρουν, τα καλοβρασμένα αυγά είναι ένα έξυπνο σνακ που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής προτείνουν να τα τρώτε κρύα και όχι να χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων για να τα ξαναζεστάνετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποτέ μη βάζετε καλοβρασμένα αυγά στον φούρνο μικροκυμάτων» δήλωσε στο Fox News η Αμάντα Χόλτζερ, διαιτολόγος στο Nutley. «Κάτι τέτοιο προκαλεί τη δημιουργία ατμού και πίεσης στο ασπράδι του αυγού - και μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη όταν το αυγό κόβεται. Αυτή η έκρηξη μπορεί να συμβεί στον φούρνο μικροκυμάτων, στο πιάτο σας, ή -το τρομακτικότερο- στο στόμα σας, όταν το δαγκώσετε».

2. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C

Επειδή η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι πολύ ευαίσθητη στη θερμότητα, αποφύγετε τη χρήση φούρνου μικροκυμάτων για τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτήν, δήλωσε η Χόλτζερ. «Όταν εκτίθεται στη θερμότητα, η βιταμίνη C αποδομείται και καταστρέφεται» πρόσθεσε.

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα μούρα και τα φυλλώδη λαχανικά. «Για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της βιταμίνης C σε αυτά τα τρόφιμα, συνιστώ να τα καταναλώνετε ωμά όσο το δυνατόν πιο συχνά» τόνισε.

3. Κοτόπουλο

Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, η αναθέρμανση του κοτόπουλου είναι συνήθως απολύτως ασφαλής, δήλωσε η Χόλτζερ. «Ωστόσο, από την άποψη του ποιοτικού ελέγχου, θα συνιστούσα να μην ξαναζεσταίνεται» πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν το κοτόπουλο αποθηκεύεται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα, τα λίπη στο κρέας μπορούν να οξειδωθούν, κάτι που μπορεί να αλλάξει τη χημική δομή του κοτόπουλου και επομένως τη γεύση του. Στη συνέχεια, όταν ξαναζεσταίνεται, οποιαδήποτε υγρασία που υπήρχε σε αυτό εξατμίζεται, αφήνοντας έτσι με ένα κρέας που έχει παράξενη γεύση και υφή».

Αντ’ αυτού, η ειδικός τροφίμων λέει ότι, με το κοτόπουλο που έχει περισσέψει, μπορείτε να φτιάξετε ένα πιάτο που δεν απαιτεί αναθέρμανση, όπως ένα σάντουιτς με κοτοσαλάτα ή ένα wrap.

4. Θαλασσινά

Η αναθέρμανση των θαλασσινών δεν είναι καλή ιδέα, λέει η Χόλτζερ. «Τα ψάρια είναι ένα από τα τρόφιμα που σας συνιστώ να μην ξαναζεσταίνετε καθόλου. Η υψηλή θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει γρήγορη εξάτμιση της υγρασίας των ψαριών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια πολύ ξηρή, λαστιχένια υφή».

Θαλασσινά / Φωτογραφία: Shutterstock
Θαλασσινά / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από γαστρονομική άποψη, ο Τζιμ Νουέτζι, σεφ της Valor Hospitality στην Ατλάντα, συμφώνησε. «Είναι πραγματικά δύσκολο να ξαναζεστάνετε οποιαδήποτε θαλασσινά χωρίς να υποστείτε κάποιες αρνητικές συνέπειες, αλλά η αναθέρμανση των θαλασσινών σε φούρνο μικροκυμάτων ειδικότερα θα τα στεγνώσει».

5. Μπριζόλα

Αν σας έχει μείνει λίγη μπριζόλα και θέλετε να την ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων την επόμενη μέρα, δεν θα απολαύσετε την ίδια γεύση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μπριζόλα
Μπριζόλα

«Η αναθέρμανση της μπριζόλας μπορεί να την κάνει να χάσει την τρυφερή υφή και τη γεύση της, καθώς η πρόσθετη θερμότητα τείνει να ξηραίνει το κρέας και να το κάνει σκληρό» δήλωσε ο Νουέτζι, προσθέτοντας: «Επιπλέον, η επαναθέρμανση συχνά οδηγεί σε ανομοιόμορφη θερμοκρασία. Τμήματα της μπριζόλας μπορεί να ζεσταθούν πολύ, ενώ άλλα να παραμείνουν κρύα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ