Στον ορίζοντα της Πιονγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, κυριαρχεί ένα τριγωνικό κτήριο αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1987.
Όμως, παρά το γεγονός ότι στέκεται περήφανο στη θέση του, το ξενοδοχείο Ryugyong της Βόρειας Κορέας δεν άνοιξε ποτέ τις πόρτες του ούτε φιλοξένησε ούτε έναν επισκέπτη.
Με το όνομα «Hotel of Doom» («Το Καταραμένο Ξενοδοχείο»), το κτίριο των 105 ορόφων επρόκειτο να είναι το στολίδι της πρωτεύουσας, όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο, τα μεγάλα σχέδια για τον εκτεταμένο ουρανοξύστη σταμάτησαν πριν από τρεις δεκαετίες, όταν η οικονομία της χώρας κατέρρευσε.
Στον απόηχο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Βόρεια Κορέα έχασε τον κύριο εμπορικό της εταίρο και πηγή βοήθειας.
Το ξενοδοχείο Ryugyong ήταν ένα από τα θύματα της πτώσης των επενδύσεων - και οι εργαζόμενοι άφησαν κάτω τα εργαλεία τους, ένα χρόνο αργότερα.
Αν και έφτασε στο πλήρες αρχιτεκτονικό του ύψος, το εσωτερικό της δομής σε σχήμα πυραμίδας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Ποια ήταν τα σχέδια για το ξενοδοχείο
Σχεδιάστηκε για να στεγάζει τουλάχιστον 3.000 δωμάτια, αλλά ο γυμνός σκελετός από σκυρόδεμα παρέμεινε χωρίς παράθυρα και άδειος για άλλα 16 χρόνια.
Χτυπημένο από τα στοιχεία της φύσης για σχεδόν δύο δεκαετίες, πιστεύεται ότι το κτίριο αποδυναμώθηκε, ενώ τα φρεάτια του ανελκυστήρα έμειναν «στραβά».
Διαφημισμένο ως το ψηλότερο κτήριο που δεν κατοικείται στον κόσμο, έχει χαρακτηριστεί ως μια θεαματική αποτυχία για τη Βόρεια Κορέα και μια κηλίδα στον ορίζοντα της Πιονγιάνγκ.
Το ξενοδοχείο αποτελείται από τρία τμήματα μήκους 100 μέτρων (328 πόδια), με κλίση 75 μοιρών, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους στην κορυφή.
Ένα οκταώροφο τμήμα σε σχήμα κώνου βρίσκεται στην κορυφή του, το οποίο υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσε πέντε περιστρεφόμενα εστιατόρια με πανοραμική θέα. Αντ' αυτού, το «Hotel of Doom» έγινε ένα άσχημο θέαμα για τους ντόπιους καθώς και μια συνεχής υπενθύμιση των κακουχιών της χώρας.
Και μετά;
Τελικά απέκτησε την απαραίτητη αναμόρφωση το 2008, όταν Αιγύπτιοι εργολάβοι ανέλαβαν το έργο-μαμούθ και αναβίωσαν την κατασκευή. Η ομάδα Orascrom έκανε μερικές καλλυντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης μιας σειράς γυάλινων πάνελ σε κάθε ίντσα του κτιρίου - το οποίο είναι 21 μέτρα (68 πόδια) ψηλότερο από το The Shard στο Λονδίνο.
Υπήρξαν υποσχέσεις από αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας ότι το ξενοδοχείο θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2012. Αλλά η γυάλινη πρόσοψη δεν έδωσε ώθηση σε περαιτέρω ανάπτυξη και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί σε γιγαντιαία οθόνη τηλεόρασης για να προβάλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν την προπαγάνδα του.
Ο πολυτελής γερμανικός όμιλος ξενοδοχείων Kempinski ανακοίνωσε ότι το ξενοδοχείο θα ανοίξει εν μέρει υπό τη διαχείρισή του, πριν αποσυρθεί μήνες αργότερα. Όπως είπε, δεν είχε υπογραφεί συμφωνία επειδή η είσοδος στην αγορά «δεν ήταν προς το παρόν δυνατή». Τα σχέδια για τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια ανεστάλησαν τον Μάρτιο του 2013, πιθανώς λόγω του τεράστιου κόστους της κατασκευής.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα χρειαστούν άλλα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί τελικά το ξενοδοχείο Ryugyong - περίπου το 5% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.
Ο αρχιτέκτονας Calvin Chua είπε στο CNN: «Είναι ένα πολύ εμβληματικό κτίριο, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε πού βρίσκεται σε σχέση με ολόκληρο τον ιστό της πόλης της Πιονγκγιάνγκ. Είναι σαν ένα είδος οβελίσκου».
Πώς χρησιμοποιεί το κτίριο ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν τώρα το χρησιμοποιεί για να προωθήσει τις πολιτικές του προσπάθειες. Πάνω από 100.000 οθόνες LED έχουν δείξει έντονα σόου με φώτα, όπου τα κυβερνητικά συνθήματα και σύμβολα πρωταγωνιστούν.
Ο σχεδιαστής φωτισμών Kim Yong Il δημιούργησε μια εκπληκτική παραγωγή στο «Hotel of Doom» το 2018, η οποία έπαιζε για αρκετές ώρες κάθε βράδυ. Το πυραμοειδές κτίριο, επίσης προσφέρει ένα σκηνικό για πολυτελείς επιδείξεις πυροτεχνημάτων και παραστάσεις καλλιτεχνικών θιάσων. Ωστόσο, παραμένει πολύ μακριά από το να είναι έτοιμο για την προβλεπόμενη λειτουργία του, εκτός εάν ένας πλούσιος επενδυτής καταφέρει να πείσει τους αξιωματούχους της Πιονγκγιάνγκ.
Υπήρξαν ψίθυροι ότι η κατασκευή θα μπορούσε να συνεχιστεί αθόρυβα στα παρασκήνια. Ωστόσο, το κτίριο εξακολουθεί να μην έχει ηλεκτρικό ρεύμα και δεν υπάρχει ένδειξη αναμενόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης.