Τρεις ελληνικοί καφέδες έχουν επιλεγεί μεταξύ των δέκα καλύτερων στον κόσμο.
Ο ιταλικός espresso βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο η Ελλάδα τα καταφέρνει αρκετά καλά, καταλαμβάνοντας την τρίτη, την τέταρτη και την έβδομη θέση.
Ο ελληνικός φραπές στην πρώτη δεκάδα
Λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Καφέ που «γιορτάστηκε» την 1η Οκτωβρίου, ο ιστότοπος Taste Atlas, αναγνωρισμένος για τις λίστες του σχετικά με τα τρόφιμα, ετοίμασε μια λίστα με τους καφέδες με την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο, καθώς και τους πιο δημοφιλείς.
Οι λίστες αυτές βασίζονται σε πραγματικές αξιολογήσεις χρηστών, αντί για bots. Αυτό παρέχει πρόσθετη βαρύτητα στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα θεωρεί ενημερωμένες.
Η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από την Ιταλία στη λίστα των καλύτερων καφέδων, με πολύ αξιοσημείωτη παρουσία, αποδεικνύοντας ότι οι καφέδες που προτιμούν οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα αγαπητοί σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του ελληνικού φραπέ
Ξεκινώντας από το νούμερο 7, ο φραπές (frappe) από τη Θεσσαλονίκη εκπροσωπεί περήφανα την Ελλάδα σε αυτόν τον κατάλογο. Σύμφωνα με το Taste Atlas, «αυτός ο ελληνικός τύπος καφέ δημιουργήθηκε το 1957, παρότι η λέξη "frappe" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Παράγεται με την ανάμειξη στιγμιαίου καφέ, νερού και πάγου. Το μείγμα γίνεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν ο καφές χύνεται σε ένα ποτήρι, ο αφρός να ανεβαίνει στην κορυφή».
Οι περισσότεροι πιστώνουν στον Δημήτρη Βακόνδιο, έναν πρώην υπάλληλο της Nescafé, τη δημιουργία του φραπέ. Όταν δεν υπήρχε αρκετό ζεστό νερό για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ανακάλυψε κατά λάθος το ρόφημα.
Άλλοι ελληνικοί καφέδες στη λίστα
Freddo espresso
Ο freddo espresso (φρέντο εσπρέσο) είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Αποτελεί το δεύτερο ελληνικό προϊόν στη λίστα και βρίσκεται στο νούμερο 4. Σε αντίθεση με τους συγκρίσιμους τύπους παγωμένου καφέ, οι οποίοι προσφέρουν απλώς καφέ σε πάγο, αυτή η ελληνική παραλλαγή του παγωμένου καφέ συνδυάζει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι πολύ κρύος, απαλός και κρεμώδης.
Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και χύνεται πάνω σε πάγο. Το ρόφημα γλυκαίνεται ανάλογα με τις προτιμήσεις, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη.
Ο espresso freddo έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 και σήμερα έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Taste Atlas. Σερβίρεται παραδοσιακά σε ποτήρια.
Freddo capuccino
Ο freddo capuccino (φρέντο καπουτσίνο) κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως και φαίνεται να είναι ο αγαπημένος ελληνικός καφές στον κόσμο. Φτιάχνεται με εσπρέσο - συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια χύνεται πάνω σε πάγο.
Στη συνέχεια το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Για το σερβίρισμα του freddo cappuccino χρησιμοποιούνται τα ψηλά ποτήρια.
Ο freddo espresso είναι παρόμοιος με τον freddo cappucino αλλά παρασκευάζεται χωρίς γάλα. Και τα δύο ροφήματα είναι συνήθως διαθέσιμα στην Ελλάδα και γενικά απολαμβάνονται ως δροσερά καλοκαιρινά ροφήματα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.