Ένας τρανσέξουαλ άνδρας που έχει γεννήσει δύο παιδιά, μιλά για τις «τραυματικές εμπειρίες» του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τονίζει την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση σχετικά με την τρανς εγκυμοσύνη τόσο μεταξύ της ιατρικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού.
Ο 34χρονος Κέιντεν Κόλμαν, έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την 7χρονη Αζαλία και την μόλις 10 μηνών Τζούρνι, με τον σύντροφό του, και ενώ είναι σαφώς ένας πολύ περήφανος πατέρας, περιγράφει και τις δύο εγκυμοσύνες του ως «πολύ ταραχώδεις».
Μιλώντας στην εκπομπή «Today», ο 34χρονος δικηγόρος και εκπαιδευτικός με έδρα το Χιούστον ανέλυσε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο απορρίφθηκε από την υγειονομική περίθαλψη και πως του πρόσφεραν μάλιστα άμβλωση.
Ξεκίνησε τη μετάβαση το 2009
Ο Κέιντεν άρχισε τη μετάβαση από γυναίκα σε άνδρα το 2009, αλλά δεν έκανε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης γεννητικών οργάνων και κράτησε τα γυναικεία αναπαραγωγικά του όργανα. Τον Μάρτιο του 2013, έκανε μαστεκτομή για την αφαίρεση του στήθους του και έπρεπε να σταματήσει προσωρινά τη λήψη τεστοστερόνης.
Αρκετά σύντομα, σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι ήταν 5 μηνών έγκυος στο πρώτο του παιδί, το οποίο γεννήθηκε το 2014. Τον περασμένο Ιανουάριο έμαθε και πάλι ότι ήταν έγκυος, από τον σύντροφό του, τον 30χρονο Ντομινίκ.
Ο Κέιντεν επιδεικνύει με περηφάνεια φωτογραφίες και των δύο παιδιών του στο Instagram, αλλά εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένος από το πόσο δύσκολες ήταν και οι δύο εγκυμοσύνες του. «Υπήρχε πολύ τραύμα» είπε. «Τα περισσότερα από αυτά προέρχονταν από τον ίδιο τον κόσμο της μαιευτικής, με τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέας. Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ταυτότητά μου. Μου έλεγαν πως δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι σε τέτοιους χώρους γιατί θεωρούνται γυναικείοι. Μου πρόσφεραν χιλιάδες φορές, να κάνω έκτρωση».
«Ο κόσμος που με έβλεπε έγκυο, νόμιζε ότι ήταν μπιροκοιλιά»
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεταν ότι η μεγάλη του κοιλιά ήταν απλώς λίπος, έχασε μερικά από τα «προνόμια» της εγκυμοσύνης», αλλά παραδέχεται πως στην πραγματικότητα, ήταν καλύτερο που δεν ήξεραν οι περισσότεροι την αλήθεια. «Δε χρειάστηκε να περπατάω με φόβο, ανησυχώντας ότι κάποιοι μπορεί να μου έκαναν κακό και να μου ασκούσαν βία. Νόμιζαν ότι ήταν μπιροκοιλιά». Αλλά με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θέλει πλέον να εκπαιδεύσει τον κόσμο σχετικά με το πώς είναι να είσαι τρανς και έγκυος και μάλιστα, κάνει εργαστήρια για το θέμα.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι η μεταγεννητική φροντίδα. Ο Κέιντεν είπε ότι υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη και έκανε «πολύ πραγματικές σκέψεις αυτοκτονίας» μετά τη γέννηση του πρώτου του παιδιού. «Όταν ανακάλυψα ότι ήμουν ξανά έγκυος, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι δε θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια» είπε στο Instagram.
Ωστόσο, η εγκυμοσύνη δεν είχε μόνο κακά: «Μου άρεσε εκείνο το μέρος της εγκυμοσύνης που η γενειάδα μου έγινε παχύτερη».
Ήξερε από παιδί ότι δεν ήθελε να είναι κορίτσι
Ο 34χρονος έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν, για την απόφασή του να κάνει την μετάβαση. «Μεγαλώνοντας ως κορίτσι μισούσα το στήθος μου. Δεν ήθελα να φοράω σουτιέν και ήξερα ότι ακόμη κι αν δεν έκανα τη μετάβαση, θα έκανα μείωση του στήθους μου» είχε πει. «Αλλά ποτέ δεν έκανα αφαίρεση γεννητικών οργάνων επειδή είναι ακριβή και συχνά υπάρχουν πολλές επιπλοκές» πρόσθεσε.
«Ποτέ δεν φοβόμουν την αντίδραση του κόσμου γιατί στο τέλος της ημέρας, οι απόψεις τους μου είναι αδιάφορες. Ήξερα ότι ήθελα να κάνω μετάβαση από το 2007, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν πολλοί πόροι και μια μετάβαση από γυναίκα σε άνδρα δεν ήταν πολύ συνηθισμένη» συνέχισε. «Εάν μπεις στο Google και αναζητήσεις τη λέξη τεστοστερόνη, θα έβρισκες μια ιστοσελίδα με έδρα την Ινδία».
«Ταυτοποιήθηκα ως λεσβία εκείνη την εποχή και η κοπέλα μου δεν συμφωνούσε με την μετάβαση και προσπαθούσε να με πείσει να μην την κάνω, οπότε μόλις το 2009 ξεκίνησα τη διαδικασία. Έπρεπε να σταματήσω να παίρνω τεστοστερόνη 6 εβδομάδες πριν από την χειρουργική επέμβαση και ένα μήνα αφότου το έκανα, συνέλαβα το πρώτο μου παιδί» θυμάται. «Νόμιζα ότι απλά είχα παχύνει, αλλά στην πραγματικότητα ήμουν έγκυος».
Συνέχισε: «Όταν γεννήθηκε η Αζαλία, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έλεγαν ότι την λυπόντουσαν και πως όταν θα μεγαλώσει θα είναι μπερδεμένοι. Είπαν ότι θα έπρεπε να μου την πάρουν και με αποκαλούσαν τέρας. Αλλά είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι τα σώματά μας μας ανήκουν και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με αυτά».
Πώς τους αντιμετωπίζει ο κόσμος
Όσο για το πώς τους βλέπει ο κόσμος τώρα λέει: «Δεν έχουμε προβλήματα όταν βγαίνουμε έξω με την Αζαλία. Ο κόσμος βλέπει μόνο δύο άνδρες με ένα μωρό, επειδή δεν είναι εμφανές ότι την κυοφορούσα. Νομίζω ότι απλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάναμε σεξ με μία γυναίκα ή την υιοθετήσαμε και όταν εκείνη λέει ότι έχει δύο μπαμπάδες, κανείς δεν την αμφισβητεί γιατί την έχουμε διδάξει να είναι περήφανη για το ποια είναι και από πού προήλθε. Αλλά υπήρξε μεγάλη αντίρρηση στις εγκυμοσύνες μου όσον αφορά την ιατρική πλευρά των πραγμάτων. Μου έχουν πει ότι δεν μπορώ να πάω σε συγκεκριμένα μέρη επειδή δεν είμαι γυναίκα και μου έχουν προσφέρει άμβλωση περισσότερες φορές από οποιαδήποτε γυναίκα».
Συνεχίζει: «Όταν έκανα την Αζαλία, έπρεπε να αλλάξω την ασφάλιση υγείας μου ξανά από άνδρας σε γυναίκα και με φώναζαν κυρία Κόλμαν όσο ήμουν στην αίθουσα αναμονής. Νομίζω ότι είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχει μια πληθώρα ταυτοτήτων τρανς και πως δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Το γεγονός ότι από γυναίκα έγινα άνδρας δεν σημαίνει ότι έχω την επιθυμία να γνωρίσω γυναίκες ή το να γίνω ματσό. Δε χρειάζεται να μισώ το σώμα μου. Είμαι τυχερός που έχω μία πλήρως λειτουργική μήτρα και ένα αναπαραγωγικό σύστημα που μου επέτρεψε να κάνω παιδιά και να δημιουργήσω ζωή, γιατί πρέπει να το απορρίψω αυτό το κομμάτι μου επειδή είμαι τρανς;»